rustin 07.06.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Podczas liczenia zapotrzebowania na CO w różnych kalkulatorach podaję się m2. Tylko które metry kwadratowe przyjąć do obliczeń ?Na moim przykładzie Powierzchnia użytkowa 114,1m2Garaż+kotłownia 28,6m2 razem 142,7m2 Powierzchnia całkowita 190,1m2 Wymiary domu 10mx11m= 110m2 x 2 ( poddasze użytkowe ) = 220m2 Według strony ciepło właściwe wychodzi 185m2 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/qxl I którą wartość przyjąć do ogrzewania domu ? Logicznie myśląc powierzchnie całkowitą lub metraż ze strony ciepło właściwe. Do tej pory myślałem ,że powierzchnię użytkową bo garaż i kotłownia jako tako nie będą ogrzewane ale to coś mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 masz poddasze użytkowe, a cieplowlasciwe traktuje chyba każdą kondygnację jako pełne piętro nie ma szans, żeby po podaniu takich podstawowych danych otrzymać precyzyjny wynik jako szacunek ta strona jest całkiem dobra - żeby wiedzieć dokładnie to trzeba czegoś bardziej finezyjnego - tyle że jak ktoś ściągnie sobie takiego audytora (OZC - demo - jest tego trochę) i odpali, to zazwyczaj szybko mu przechodzi ochota żeby to liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.06.2015 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Więc ile mam metrów do ogrzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.06.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Ale masz dylemat.... Jesli masz grzane wszystko, to wpisujesz powierzchnię całkowitą, jesli nie grzejesz garazu, to go nie wliczasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.06.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Namówiono mnie na wstawienie grzejnika w garażu - niestety zamarzł i pękł kiedy ktoś omyłkowo nacisnął pilota i brama garażowa była otwarta przez parę godzin podczas silnych mrozów. Garaż nie musi być ogrzewany (prawdę mówiąc ciężko byłoby go ogrzać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Ale masz dylemat.... Jesli masz grzane wszystko, to wpisujesz powierzchnię całkowitą, jesli nie grzejesz garazu, to go nie wliczasz. Mam dylemat bo jak do tej pory myślałem, że podaję się powierzchnie użytkową do ogrzewanie, na forum przy tematach z doborem kotła czy rodzaju ogrzewaniu forumowicze podają metry użytkowe z projektu np mają domek do ogrzania 120m2 z poddaszem , wchodzisz w ich projekt a tam te 120m2 to powierzchnia użytkowa. Czyli jeżeli będą grzał wszystko to liczę całkowitą 190m2 a nie użytkową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.06.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czyli jeżeli będą grzał wszystko to liczę całkowitą 190m2 a nie użytkową ? a nie jest to oczywiste?!? fotohobby już ci wyżej napisał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Mam dylemat bo jak do tej pory myślałem, że podaję się powierzchnie użytkową do ogrzewanie, na forum przy tematach z doborem kotła czy rodzaju ogrzewaniu forumowicze podają metry użytkowe z projektu np mają domek do ogrzania 120m2 z poddaszem , wchodzisz w ich projekt a tam te 120m2 to powierzchnia użytkowa. Czyli jeżeli będą grzał wszystko to liczę całkowitą 190m2 a nie użytkową ? To że ludzie ludzie podają bzdury to inna bajka ... Dużo podaje nieprawdziwe dane , bo co innego jest powierzchnia użytkowa (mieszkalna) a co innego całkowita ... Chyba chodzi o syndrom "małego domu" , zawsze lepiej podać że ma się dom 160m2 , mimo że faktycznie powierchni użytkowej jest 90m2 To tak jakby podawać długośc przyrodzenia z długością kręgosłupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.06.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 rustinna moją laicką logikę do ogrzewania przyjmujesz powierzchnie ogrzewanąjesli grzac będziesz garaż to również go wliczaszjeśli nie grzejesz a nie jest odizolowany termicznie od reszty domu to będzie lipa podajesz: Powierzchnia użytkowa 114,1m2Garaż+kotłownia 28,6m2 razem 142,7m2zatem jesli garażu nie grzejesz to liczysz dla 114,1m2a jesli grzejesz to dla 142,7m2 dla informacji podam Ci że mój stary dom o powierzchni 142m2 (grzanej) ma zapotrzebowanie w okolicy 8KWTwój nowy będzie potrzebował mniejodradzam zatem na starcie paliwa stałe w Twoim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) To się teraz zdecydujcie. fotohobby pisze, że powierzchnie całkowitą czyli 190m2 a timon120777 , że jeżeli z garażem to 142,7m2 Edytowane 8 Czerwca 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 08.06.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 masz poddasze użytkowe, a cieplowlasciwe traktuje chyba każdą kondygnację jako pełne piętro Punktem wyjścia są wymiary obrysu budynku 10x11m = 110m2. Piętra są dwa czyli będzie niecałe 220m2. Od tego odliczana jest grubość ścian i stąd wychodzi ok. 190m2 podłóg. Takie podejście wydaje mi się skuteczne, bo łatwiej gościowi wyjść i zrobić dwa pomiary dł/szer. budynku niż pytać o powierzchnię ogrzewaną wprost, gdzie pomiar mógłby być mniej dokładny (ot choćby gdyby ktoś próbował mierzyć wewnątrz domu) albo wpisałby powierzchnię użytkową zamiast rzeczywistej. Z kolei kubatura oczywiście uwzględnia poddasze użytkowe. Garaż również można zaznaczyć jako nieogrzewany choć generalnie podział na ogrzewane/nieogrzewane rejony jest per-piętro póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.06.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 To się teraz zdecydujcie. fotohobby pisze, że powierzchnie całkowitą czyli 190m2 a timon120777 , że jeżeli z garażem do 142,7m2 pisałem "na moją laicką logikę" mogę więc nie miec racji uważam jednak że nie nalezy wliczać powierzchni nieogrzewanych jesli sa odizolowane od reszty domu. podobnie z powierzchnią poddasza która jest inna na poziomie podłogi a inna na poziomie 1,4 czy 1,9m http://www.dom.pl/powierzchnia-uzytkowa-w-domach-z-poddaszem.html http://www.ecocube.pl/jak-liczyc-powierzchnie-domu/ http://audytor.net/tabela.php?tresc=forum&temat=temat&lp=424 http://certyfikat-swiadectwo.pl/tag/powierzchnia-af/ jak widać co źródło to inne metody obliczeń o ile przy niektórych żródłach ciepła przewymiarowanie nie będzie ze szkodą to przy innych może się odbić na kosztach ogrzewania myślę że najlepiej odpowie na to pytanie ktoś wykonujący obliczenia zawodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.06.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) ktoś kto próbuje jako wiążące traktować wyniki z cieplowlasciwe jest trochę niepoważny to przydatne narzędzie, ale tylko i wyłącznie dla standardowych, typowych przypadków, które czasami daje zbliżone wyniki do rzeczywistych do szacowania jest ok. Jak ktoś wymaga więcej, to proponuję użyć kalkulatora o nazwie OZC - wtedy wyjdzie dobrze Garaż również można zaznaczyć jako nieogrzewany choć generalnie podział na ogrzewane/nieogrzewane rejony jest per-piętro póki co. a spróbuj policzyć tam lekko dogrzewany odizolowany (trochę garaż w któym utrzymujesz 10C), do tego piwnica w której utrzymujesz 17C, do tego w łazienkach masz 24C a w pozostałych pomieszczeniach 22C rustin - do twoich celów przyjmij 166m2 (=(142+190)/2) jako szacunek będzie ok Edytowane 8 Czerwca 2015 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 08.06.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 proponuję użyć kalkulatora o nazwie OZC - wtedy wyjdzie dobrze CiepłoWłaściwie.pl jest właśnie dla 99,85% społeczeństwa, które nie potrafi użyć fachowego programu do OZC a ściana jest dla nich ścianą a nie przegrodą pionową. To narzędzie nie ma w 100% zastępować usługi OZC wykonanej przez fachowca. Mimo że w dużej mierze oparte jest o te same normy, to jednak dane podaje raczej laik. Wynik nie będzie dokładny co do 0,1kW, ale też nie wyjdzie rozjazd +/-50%. Dla większości ludzi będzie to wystarczająca dokładność, bo i tak kupują kocioł węglowy więc jak wyjdzie im 10kW a wezmą 15kW zamiast 25kW to już jest sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Następny wynik 166m2 Jak widać dobry temat założyłem. Jest mnóstwo kalkulatorów do obliczania mocy kotłów, zapotrzebowania na ciepło, kosztów ogrzewania. A na dobra sprawę nie wiadomo jaki metraż przyjąć. Czytając forum , co ludzie piszą o swoim metrażu też nie maja pojęcia co przyjmować do obliczeń i większość z tego co zauważyłem podaje powierzchnię użytkową. Bo tak jak np timon120777 na laciką logikę poda , że ma ogrzewane 142m2, a w rzeczywistości ile ? Z tego 142m2 może byc tak naprawę 200m2. Rozpiętość od 115m2 do 190m2 ( w moim przypadku ) , jest dość spora , w kalkulatorach np przy gazie jest to kwota 2 tyś złoty. Kalkulator z danymi z 2014r http://www.viessmann.zgora.pl/kalkulatory.html ( pilk exel) Lub jakiś przykładowy online http://piece.pl/doborogrzewanie// I teraz ktoś mówiąc , że mały domek i zakładać gaz bo ogrzewanie wyjdzie na poziomie 3 tyś ( powierzchnia ok 115m2 ) co jest mało , ma rację i się zgadzam ale jeżeli biorąc ten sam projekt a biorąc już inne dane do pomiaru (190m2) kwota wychodzi ponad 5 tyś złoty , co już dla mnie jest sporą kwotą. A potem zdziwienie , że za ogrzewanie wychodzą rachunki kolosalne a powierzchnia użytkowa to tylko 115m2. Ktoś kto zajmuję się tym i jest na 100% pewien , powinien w podwieszonym temacie napisać które metry np z projektu przyjmujemy do obliczeń. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.06.2015 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 CiepłoWłaściwie.pl jest właśnie dla 99,85% społeczeństwa, które nie potrafi użyć fachowego programu do OZC a ściana jest dla nich ścianą a nie przegrodą pionową. To narzędzie nie ma w 100% zastępować usługi OZC wykonanej przez fachowca. Mimo że w dużej mierze oparte jest o te same normy, to jednak dane podaje raczej laik. Wynik nie będzie dokładny co do 0,1kW, ale też nie wyjdzie rozjazd +/-50%. Dla większości ludzi będzie to wystarczająca dokładność, bo i tak kupują kocioł węglowy więc jak wyjdzie im 10kW a wezmą 15kW zamiast 25kW to już jest sukces. pisałem wcześniej że to pożyteczne narzędzie pełna zgoda co do tego co piszesz o doborze kotłów węglowych problemem jest fakt, że OZC na pierwszy rzut oka zniechęca, wygląda bardzo niestrawnie. Sam to przerabiałem. Ale dostałem plik od kolegi, oglądałem jego projekt (miał gotowca z drobnymi przeróbkami, dostępnego w necie) i na tym się uczyłem. I okazało się że nie taki diabeł straszny, że ten program w gruncie rzeczy jest prosty. Nie zajęło mi to oczywiście tyle czasu co komuś kto wykonuje to zawodowo - kilka dni zamiast kilka godzin - ale da się to zrobić. I to dobrze.(co potwierdzają moje wyniki) Swego czasu rozsyłałem nawet pliki przykładowe osobom, które chciały same sobie to policzyć. Czy zrobiły z tego użytek - tego nie wiem...dzisiaj już kieruję na cieplowlasciwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.06.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 @ rustinOZC to nie majątek, zwłaszcza w kontekście tak trudnego przypadku jak Twój. Z bala pewnością nie będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Po co mnożyć wątki po forach, jeśli morał jest wszędzie ten sam. Zlecić OZC profesjonaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 08.06.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) I teraz ktoś mówiąc , że mały domek i zakładać gaz bo ogrzewanie wyjdzie na poziomie 3 tyś ( powierzchnia ok 115m2 ) co jest mało , ma rację i się zgadzam ale jeżeli biorąc ten sam projekt a biorąc już inne dane do pomiaru (190m2) kwota wychodzi ponad 5 tyś złoty , co już dla mnie jest sporą kwotą. A potem zdziwienie , że za ogrzewanie wychodzą rachunki kolosalne a powierzchnia użytkowa to tylko 115m2. używanie narzędzia (jakie by ono nie było) nie zwalnia od myślenia... jak ktoś chce podjąć decyzje na podstawie tego co mu wyszło w linku nr 2 który podałeś, to ja mu bardzo współczuję.... Edytowane 8 Czerwca 2015 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 QIM , JTKirk pytam o powierzchnię, nie zmieniajcie tematu o OZC itd. Pytanie jest w temacie. Jest ktoś w stanie na nie odpowiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 To aby się dowiedzieć ile ma się metrów do ogrzania to już nie da sie policzyć czy wyczytać z projektu tylko trzeba płacić 300zł z OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts