Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile mam metrów domu do ogrzania ?

rustin

Recommended Posts

Podczas liczenia zapotrzebowania na CO w różnych kalkulatorach podaję się m2. Tylko które metry kwadratowe przyjąć do obliczeń ?

Na moim przykładzie

Powierzchnia użytkowa 114,1m2

Garaż+kotłownia 28,6m2

razem 142,7m2

Powierzchnia całkowita 190,1m2

Wymiary domu 10mx11m= 110m2 x 2 ( poddasze użytkowe ) = 220m2

Według strony ciepło właściwe wychodzi 185m2 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/qxl

I którą wartość przyjąć do ogrzewania domu ? Logicznie myśląc powierzchnie całkowitą lub metraż ze strony ciepło właściwe. Do tej pory myślałem ,że powierzchnię użytkową bo garaż i kotłownia jako tako nie będą ogrzewane ale to coś mało.

masz poddasze użytkowe, a cieplowlasciwe traktuje chyba każdą kondygnację jako pełne piętro

nie ma szans, żeby po podaniu takich podstawowych danych otrzymać precyzyjny wynik

jako szacunek ta strona jest całkiem dobra - żeby wiedzieć dokładnie to trzeba czegoś bardziej finezyjnego - tyle że jak ktoś ściągnie sobie takiego audytora (OZC - demo - jest tego trochę) i odpali, to zazwyczaj szybko mu przechodzi ochota żeby to liczyć :D

Ale masz dylemat.... Jesli masz grzane wszystko, to wpisujesz powierzchnię całkowitą, jesli nie grzejesz garazu, to go nie wliczasz.

Mam dylemat bo jak do tej pory myślałem, że podaję się powierzchnie użytkową do ogrzewanie, na forum przy tematach z doborem kotła czy rodzaju ogrzewaniu forumowicze podają metry użytkowe z projektu np mają domek do ogrzania 120m2 z poddaszem , wchodzisz w ich projekt a tam te 120m2 to powierzchnia użytkowa.

Czyli jeżeli będą grzał wszystko to liczę całkowitą 190m2 a nie użytkową ?

Mam dylemat bo jak do tej pory myślałem, że podaję się powierzchnie użytkową do ogrzewanie, na forum przy tematach z doborem kotła czy rodzaju ogrzewaniu forumowicze podają metry użytkowe z projektu np mają domek do ogrzania 120m2 z poddaszem , wchodzisz w ich projekt a tam te 120m2 to powierzchnia użytkowa.

Czyli jeżeli będą grzał wszystko to liczę całkowitą 190m2 a nie użytkową ?

To że ludzie ludzie podają bzdury to inna bajka ...

Dużo podaje nieprawdziwe dane , bo co innego jest powierzchnia użytkowa (mieszkalna) a co innego całkowita ...

Chyba chodzi o syndrom "małego domu" , zawsze lepiej podać że ma się dom 160m2 , mimo że faktycznie powierchni użytkowej jest 90m2 ;-)

To tak jakby podawać długośc przyrodzenia z długością kręgosłupa ;)

:rolleyes:

rustin

na moją laicką logikę do ogrzewania przyjmujesz powierzchnie ogrzewaną

jesli grzac będziesz garaż to również go wliczasz

jeśli nie grzejesz a nie jest odizolowany termicznie od reszty domu to będzie lipa

podajesz:

Powierzchnia użytkowa 114,1m2

Garaż+kotłownia 28,6m2

razem 142,7m2

zatem jesli garażu nie grzejesz to liczysz dla 114,1m2

a jesli grzejesz to dla 142,7m2

dla informacji podam Ci że mój stary dom o powierzchni 142m2 (grzanej) ma zapotrzebowanie w okolicy 8KW

Twój nowy będzie potrzebował mniej

odradzam zatem na starcie paliwa stałe w Twoim przypadku

masz poddasze użytkowe, a cieplowlasciwe traktuje chyba każdą kondygnację jako pełne piętro

Punktem wyjścia są wymiary obrysu budynku 10x11m = 110m2. Piętra są dwa czyli będzie niecałe 220m2. Od tego odliczana jest grubość ścian i stąd wychodzi ok. 190m2 podłóg. Takie podejście wydaje mi się skuteczne, bo łatwiej gościowi wyjść i zrobić dwa pomiary dł/szer. budynku niż pytać o powierzchnię ogrzewaną wprost, gdzie pomiar mógłby być mniej dokładny (ot choćby gdyby ktoś próbował mierzyć wewnątrz domu) albo wpisałby powierzchnię użytkową zamiast rzeczywistej.

Z kolei kubatura oczywiście uwzględnia poddasze użytkowe. Garaż również można zaznaczyć jako nieogrzewany choć generalnie podział na ogrzewane/nieogrzewane rejony jest per-piętro póki co.

To się teraz zdecydujcie.

fotohobby pisze, że powierzchnie całkowitą czyli 190m2 a timon120777 , że jeżeli z garażem do 142,7m2

pisałem "na moją laicką logikę" mogę więc nie miec racji

uważam jednak że nie nalezy wliczać powierzchni nieogrzewanych jesli sa odizolowane od reszty domu. podobnie z powierzchnią poddasza która jest inna na poziomie podłogi a inna na poziomie 1,4 czy 1,9m

http://www.dom.pl/powierzchnia-uzytkowa-w-domach-z-poddaszem.html

http://www.ecocube.pl/jak-liczyc-powierzchnie-domu/

http://audytor.net/tabela.php?tresc=forum&temat=temat&lp=424

http://certyfikat-swiadectwo.pl/tag/powierzchnia-af/

jak widać co źródło to inne metody obliczeń

o ile przy niektórych żródłach ciepła przewymiarowanie nie będzie ze szkodą to przy innych może się odbić na kosztach ogrzewania

myślę że najlepiej odpowie na to pytanie ktoś wykonujący obliczenia zawodowo.

ktoś kto próbuje jako wiążące traktować wyniki z cieplowlasciwe jest trochę niepoważny

to przydatne narzędzie, ale tylko i wyłącznie dla standardowych, typowych przypadków, które czasami daje zbliżone wyniki do rzeczywistych

do szacowania jest ok. Jak ktoś wymaga więcej, to proponuję użyć kalkulatora o nazwie OZC - wtedy wyjdzie dobrze :p

Garaż również można zaznaczyć jako nieogrzewany choć generalnie podział na ogrzewane/nieogrzewane rejony jest per-piętro póki co.

a spróbuj policzyć tam lekko dogrzewany odizolowany (trochę garaż w któym utrzymujesz 10C), do tego piwnica w której utrzymujesz 17C, do tego w łazienkach masz 24C a w pozostałych pomieszczeniach 22C :p

rustin - do twoich celów przyjmij 166m2 (=(142+190)/2)

jako szacunek będzie ok

Edytowane przez JTKirk

proponuję użyć kalkulatora o nazwie OZC - wtedy wyjdzie dobrze :p

CiepłoWłaściwie.pl jest właśnie dla 99,85% społeczeństwa, które nie potrafi użyć fachowego programu do OZC a ściana jest dla nich ścianą a nie przegrodą pionową. To narzędzie nie ma w 100% zastępować usługi OZC wykonanej przez fachowca. Mimo że w dużej mierze oparte jest o te same normy, to jednak dane podaje raczej laik. Wynik nie będzie dokładny co do 0,1kW, ale też nie wyjdzie rozjazd +/-50%. Dla większości ludzi będzie to wystarczająca dokładność, bo i tak kupują kocioł węglowy ;) więc jak wyjdzie im 10kW a wezmą 15kW zamiast 25kW to już jest sukces.

Następny wynik 166m2 :)

Jak widać dobry temat założyłem. Jest mnóstwo kalkulatorów do obliczania mocy kotłów, zapotrzebowania na ciepło, kosztów ogrzewania. A na dobra sprawę nie wiadomo jaki metraż przyjąć.

Czytając forum , co ludzie piszą o swoim metrażu też nie maja pojęcia co przyjmować do obliczeń i większość z tego co zauważyłem podaje powierzchnię użytkową.

Bo tak jak np timon120777 na laciką logikę poda , że ma ogrzewane 142m2, a w rzeczywistości ile ? Z tego 142m2 może byc tak naprawę 200m2.

Rozpiętość od 115m2 do 190m2 ( w moim przypadku ) , jest dość spora , w kalkulatorach np przy gazie jest to kwota 2 tyś złoty.

Kalkulator z danymi z 2014r

http://www.viessmann.zgora.pl/kalkulatory.html ( pilk exel)

Lub jakiś przykładowy online

http://piece.pl/doborogrzewanie//

I teraz ktoś mówiąc , że mały domek i zakładać gaz bo ogrzewanie wyjdzie na poziomie 3 tyś ( powierzchnia ok 115m2 ) co jest mało , ma rację i się zgadzam ale jeżeli biorąc ten sam projekt a biorąc już inne dane do pomiaru (190m2) kwota wychodzi ponad 5 tyś złoty , co już dla mnie jest sporą kwotą.

A potem zdziwienie , że za ogrzewanie wychodzą rachunki kolosalne a powierzchnia użytkowa to tylko 115m2.

Ktoś kto zajmuję się tym i jest na 100% pewien , powinien w podwieszonym temacie napisać które metry np z projektu przyjmujemy do obliczeń.

Edytowane przez rustin

CiepłoWłaściwie.pl jest właśnie dla 99,85% społeczeństwa, które nie potrafi użyć fachowego programu do OZC a ściana jest dla nich ścianą a nie przegrodą pionową. To narzędzie nie ma w 100% zastępować usługi OZC wykonanej przez fachowca. Mimo że w dużej mierze oparte jest o te same normy, to jednak dane podaje raczej laik. Wynik nie będzie dokładny co do 0,1kW, ale też nie wyjdzie rozjazd +/-50%. Dla większości ludzi będzie to wystarczająca dokładność, bo i tak kupują kocioł węglowy ;) więc jak wyjdzie im 10kW a wezmą 15kW zamiast 25kW to już jest sukces.

pisałem wcześniej że to pożyteczne narzędzie

pełna zgoda co do tego co piszesz o doborze kotłów węglowych

problemem jest fakt, że OZC na pierwszy rzut oka zniechęca, wygląda bardzo niestrawnie. Sam to przerabiałem. Ale dostałem plik od kolegi, oglądałem jego projekt (miał gotowca z drobnymi przeróbkami, dostępnego w necie) i na tym się uczyłem. I okazało się że nie taki diabeł straszny, że ten program w gruncie rzeczy jest prosty. Nie zajęło mi to oczywiście tyle czasu co komuś kto wykonuje to zawodowo - kilka dni zamiast kilka godzin - ale da się to zrobić. I to dobrze.(co potwierdzają moje wyniki) Swego czasu rozsyłałem nawet pliki przykładowe osobom, które chciały same sobie to policzyć. Czy zrobiły z tego użytek - tego nie wiem...dzisiaj już kieruję na cieplowlasciwe ;)

I teraz ktoś mówiąc , że mały domek i zakładać gaz bo ogrzewanie wyjdzie na poziomie 3 tyś ( powierzchnia ok 115m2 ) co jest mało , ma rację i się zgadzam ale jeżeli biorąc ten sam projekt a biorąc już inne dane do pomiaru (190m2) kwota wychodzi ponad 5 tyś złoty , co już dla mnie jest sporą kwotą.

A potem zdziwienie , że za ogrzewanie wychodzą rachunki kolosalne a powierzchnia użytkowa to tylko 115m2.

używanie narzędzia (jakie by ono nie było) nie zwalnia od myślenia...

jak ktoś chce podjąć decyzje na podstawie tego co mu wyszło w linku nr 2 który podałeś, to ja mu bardzo współczuję....

Edytowane przez JTKirk