QIM 08.06.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 To aby dowiedzieć się, jakiej mocy grzewczej się potrzebuje, trzeba korzystać z darmowych, przybliżonych kalkulatorów? Nie ma takiej danej w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.06.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 rustintaka powierzchnię ogrzewam- wliczony w nią jest każdy metr łącznie z ogrzewaną łazienką w piwnicy i pokojem(również ogrzewanym) powstałym dawno temu z garażu podziemnego, kotłownią i składem ponieważ są w bryle budynku i nie są odizolowane od pomieszczeń sąsiednich, liczone też korytarze pomiędzy pomieszczeniami ogrzewanymi. nie doliczam wiatrołapu i poddasza ponieważ mam na nim 25cm wełny rozłożone na podłodze a w wiatrołapie 4 żeberka i termostat ustawiony na +5stC- kaloryfer załącza się jak temperatury na dworze spadną grubo poniżej zera. możesz wydać 300zł na porządne OZCmożesz spróbować policzyć z ciepłowlasciwemożesz policzyć w sposób przybliżony zakładając 45 maks 50W na każdy m2 powierzchni ogrzewanejmożesz poczytać forum i podejrzeć stopki wielu użytkowników. mają podane parametry domów i zapotrzebowaniejeśli któryś ma zbliżoną izolację to z powierzchni przeliczysz sobie ile wypada na m2 i podstawisz u siebiejak obstawiam ze nie potrzebujesz więcej niż 6-7KWmożesz wrzucić link do projektu jesli jest gdzieś w sieci to będzie łatwiej ocenić jego skomplikowaniemożesz na koniec olać wszystko i wstawić kocioł 25KWbądź wola Twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.06.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 możesz na koniec olać wszystko i wstawić kocioł 25KW bądź wola Twoja Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 timon120777 ty to wogóle nie wiem po co się wypowiadasz skoro na poprzedniej stronie twierdziłeś , że powierzchnia ogrzewana domu to powierzchnia użytkowa ewentualnie + garaż jeżeli bedzie grzany. Czemu odbiegacie od pytanie. Zadałem chyba proste. Którą powierzchnie patrzymy z projektu do metrażu ogrzewania ? Całkowitą, użytkowa itd. Odpowiedź jest z tego co wywnioskowałem z niektórych wypowiedzi prosta, powierzchnia całkowita ewentualnie minus garaż. a nie timon120777 powierzchnia użytkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) To aby dowiedzieć się, jakiej mocy grzewczej się potrzebuje, trzeba korzystać z darmowych, przybliżonych kalkulatorów? Nie ma takiej danej w projekcie? Są , w projekcie mam paliwo stałe i kocioł 25kw A wiem , że maks jaki mi potrzeba to 10kw. http://extradom.pl/projekt-domu-ewa-ii-paliwo-stale-wersja-b-zwezona-paliwo-stale-WRD1562 Edytowane 8 Czerwca 2015 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.06.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Są , w projekcie mam paliwo stałe i kocioł 25kw A wiem , że maks jaki mi potrzeba to 10kw. 3maj się tego a krzywdy sobie nie zrobisz Chyba że chcesz dalej to toczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Czy jako właściciel domu nie mogę wiedzieć ? czy nie po to jest forum aby zadawać pytania ? Skoro do niczego to nie potrzebne to po co w każdym temacie o ogrzewaniu ludzie piszą powierzchnię domu ? A tak naprawdę nie wiadomo jaką maja bo jedni piszą użytkową a drudzy całkowitą.I na przykład po to aby orientacyjnie sprawdzić sobie ile będzie kosztować nas ogrzewanie różnymi źródłami zasilania w dostępnych kalkulatorach internetowych Nie rozumiem , dlaczego na tym forum 1/2 ludzi nic nie wnosząc do tematu się wypowiada i jeszcze miesza. asolt co twoje wypowiedzi wniosły do tego tematu ? w czymś pomogłeś ? Więc po co piszesz, nikt nikogo nie zmusza do pisania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.06.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Już Ci ktos napisał, że ogrzewa się kubaturę, a nie powierzchnię i jak liczyć powierzchnie o "niepelnej" wysokosci. Generalnie paradoksalne jest to, że bijesz sie po aptekarsku o ogrzewane metry po to, by póżniej wrzucic to do "internetowych kalkulatorów" ktore maja rozstrzał do 25%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.06.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) asolt co twoje wypowiedzi wniosły do tego tematu ? w czymś pomogłeś ? Więc po co piszesz, nikt nikogo nie zmusza do pisania Zeby pomóc chce wiedziec do czego powierzchnia budynku jest potrzebna, jezeli do okreslenia projektowego obciązenia cieplnego to powierzchnia ogrzewana nie ma bezposredniego przełozenia na wielkosc strat. Ale nie ma problemu juz sie wyłączam, jezeli metry są wazniejsze od strat. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Amen To to twoja pomocna wypowiedź była i chciałeś pomóc ? Ciekawy sposób. Jestem zwykłym kowalskim budujący dom, nie znający się na tej dziedzinie, dzięki kalkulatorom mogę mniej więcej zorientować się jakie mogą być koszta ogrzewania różnymi paliwami. Myślę, że 90% ludzi to robi na początku. Jak pisałem w kalkulatorach podaję się powierzchnię i nie wiedziałem którą a różnica jest 70m2 a to już sporo rozbieżność w kosztach. Dlatego powstał ten temat a wy go rozdmuchaliście i się czepiacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.06.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Wivaldi masz rację z idiotami nie ma co dyskutować. Idiota to ktoś kto piszę nie proszony , nie mając nic do powiedzenia i nic nie wnosząc do tematu. No to powiem tak,ja mam 125m2 powierzchni grzanej,sąsiad ma 108m2 powierzchni grzanej,ja mam obciązenie 3,5kW on z 8kW,ja mam zapotrzebowanie 5500kWh a on z 12000kWh. Jak widzisz,jedna powierzchnia grzania ma się do drugiej jak kotlet do jajka sadzonego czyli niczemu nie służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) To to twoja pomocna wypowiedź była i chciałeś pomóc ? Ciekawy sposób. Jestem zwykłym kowalskim budujący dom, nie znający się na tej dziedzinie, dzięki kalkulatorom mogę mniej więcej zorientować się jakie mogą być koszta ogrzewania różnymi paliwami. Myślę, że 90% ludzi to robi na początku. Jak pisałem w kalkulatorach podaję się powierzchnię i nie wiedziałem którą a różnica jest 70m2 a to już sporo rozbieżność w kosztach. Dlatego powstał ten temat a wy go rozdmuchaliście i się czepiacie. Nie dajesz sobie nic wytłumaczyć, uczepiłes sie tej powierzchni. Kalkulatory nie uzwgledniają poddaszy ze skosami i dlatego są rozbieznosci. Z parterem nie ma problemu sumujesz powierzchnię wszystkich pomieszczeń ogrzewanych (z projektu) i wpisujesz. Co zrobic z poddaszem nie wiem aby były jak najmniejsze błedy. Nie znam algorytmów które są zawarte w tych kalkulatorach. Chcesz miec dokładnie zainstaluj demo audytora ozc i wpiszesz wszystko co potrzeba, a wynik bedzie dokladniejszy niz kalkulatora. A mozna było inaczej, wystarczyło zapytac o szacunkowe obciązenie cieplne podając podstawowe dane, do doboru mocu urzadzenia grzewczego nie jest konieczna powierzchnia. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 I to jest konkretna odpowiedź , a nie amen.DziękiPobawię się tym audytorem a na koniec gdy już będę sie brał za ogrzewanie domu zlecę komuś zrobienie OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 08.06.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Wszystkie pomieszczenia wewnątrz warstwy ocieplenia są ogrzewane. Jedne bezpośrednio (podłogówka, grzejniki itp.) inne pośrednio, czyli poprzez ciepło, które przenika przez ściany. Dlatego na przykład masz ciepło w toalecie, która znajduje się wewnątrz budynku, a nie ma w niej grzejnika. Ten sam mechanizm powoduje, że z pomieszczeń przyległych do "nieogrzewanego" garażu będzie przenikać do niego ciepło, ogrzewając go. Nie napisałeś, czy planujesz "odciąć" za pomocą izolacji termicznej pomieszczenia kotłowni i garażu. Znaczy to, że ta tematyka jest Ci obca. Z gó...ych danych takiż wynik Ci wyjdzie. Dziwisz się więc, że "trole" proponują Ci wykonanie OZC? Ale jeśliś mądrzejszy, to powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.06.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 I to jest konkretna odpowiedź , a nie amen. Dzięki Pobawię się tym audytorem a na koniec gdy już będę sie brał za ogrzewanie domu zlecę komuś zrobienie OZC To nie jest konkretna odpowiedz bo nie dotyczy bezposrednio sposobu liczenia powierzchni. Tak faktycznie to powierzchnia budynków jest w zasadzie konieczna do ustalenia wysokosci podatków, kosztu wynajmów, itp. Dawniej sie dobierało moc kotła, grzejników wg powierzchni gdy domy były jednakowo nieocieplone, teraz jest całkiem inaczej. Jezeli do do Ciebie dotarło to ciesze sie, jezeli nie, to trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Dziwię , bo nie o to pytałem.Ale odpowiedź juz dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts