Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawilgocone fundamenty wewnątrz budynku

kiradzi

Recommended Posts

Witam:)

Właśnie zabrałem się za ocieplenie ścian fundamentowych piwnic oraz ocieplenie podłogi w piwnicach starego budynku poniemieckiego, z uwagi na fakt, iż chcę wykorzystać je jako część mieszkalną. Wcześniej przy styku podłogi i ścian wewnątrz piwnic miałem wilgoć, a rogach wręcz grzyba. Po zbiciu podłogi okazało się, iż bezpośrednio pomiędzy ławą fundamentową, a ścianą z cegły nie ma izolacji poziomej. Dopiero pomiędzy drugą, a trzecią warstwą cegły zauważyłem iż jest izolacja (najprawdopodobniej papa). Układ cegieł może wskazywać, iż poprzedni właściciel próbował zrobić izolację poziomą „podcinając” ściany fundamentowe. Przed zbiciem podłoga znajdowała się na wysokości pomiędzy pierwszą a drugą warstwą cegieł z których zbudowane są ściany piwniczne. I właśnie ława fundamentowa oraz te dwie warstwy cegieł są zawilgocone (pomiar wilgotnościomierzem wskazuje pomiędzy 2,2, a 3,1% wilgotności). Powyżej izolacji ściany suchutkie jak pieprz . Wewnętrzne fundamenty i ściany fundamentowe są suche więc nie wchodzi sprawa podciągania kapilarnego. Ekipa, która prowadzi u mnie remont powiedziała, iż wilgotność jest na tyle niewielka, że wystarczy osuszyć ławę fundamentową i ściany, a następnie ławę fundamentową i ściany piwniczne do wysokości około 50 cm, a tam gdzie będzie łazienka po całości zabezpieczyć hydroizolacją (Mapelastic firmy „Mapei"). Natomiast z zewnątrz ławę fundamentową i ściany zabezpieczyć masą hydroizolacyjną IZOPLAST 2K-W, na ściany położyć płyty XPS i jeszcze raz na wysokości łączenia ławy fundamentowej i ścian fundamentowych położyć masą IZOPLAST 2K-W, po czym położyć folię kubełkową i zasypać. Na razie nie wiem w jakim stanie są ściany od zewnątrz, gdyż jeszcze ich nie odkopywałem. Zastanawia mnie czy to wystarczy i czy jest to dobre rozwiązanie, czy trzeba byłoby może zastosować iniekcje hydrofobową. Czy może spróbować przy okazji odkopania ścian fundamentowych i części ławy fundamentowej nie zrobić drenażu. Tylko tutaj pojawia się problem, gdyż budynek jest czterorodzinny (dwa mieszkania po jednej stronie, dwa po drugiej). O ile sąsiad z mojej strony zgadza się na zrobienie drenażu to druga strona nie jest zainteresowana (koszty :( ). I tutaj rodzi się moje drugie pytanie. Czy jest sens robienia drenażu tylko wokół 1/2 budynku ?. Bedę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i rady.