Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co na krzywą ściane?pod płytki

Mariusz1415

Recommended Posts

Witam. Właśnie jestem w trakcie remontu łazienki,i chciałem się poradzić w sprawie krzywej ściany,chcę wykafelkować ściany na nowo ale odchył jest 2cm i to już po narzuceniu nowego tynku,i teraz moje pytanie jest takie czy można to jeszcze wyprostować klejem i wtopic w to siatkę? Tylko specjalnym klejem do siatki czy klejem do płytek?Pan w praktikerze radził mi żebym klejem do kafelek wyrównał ściany i wtopił w to plastikową siatkę. Mam czas do 15.06 bo po pietnastym mam urlop i chciałem kafelkować. Proszę o porady .

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Mariusz1415

witam mialem ten sam problem zrobilem tak:

1.mozesz wyrownac regipsem kleisz do sciany. jest to najszybciej metoda tylko Zielona plyta i pacek kleju jak najwiecej zeby nie bylo pustych miejsc. wtedy dajesz folie w plynie np: mapgum +tasma naroznikowa np mapei lub zamiennik ale wazne zeby byla z guma i wtapiasz tasme w folie w plynie. kat tasmy niemoze byx byc 90 stopnie tylko lekko w"LUdke".

Jak folia wysycha dajesz pelnoelastyczny klej (nie uelastyczniony) to sa dwa rozne kleje. plus dobra fuga i tyle masz sciany rowne i piekne.

2. Metoda jest taka mozesz kupic cekol zw04 masa wyrownujaca dajesz ja na gruntowana sciane cerplastem.(wada jest taka ze sciana dlugo schnie okolo 5 dni, pozniej siatka+klej elastyczny.

Też myślałem o płytach tylko że ja kafelki będe dawał na 150cm i nie chce płyt do sufitu,a jak dam płyte do tej wysokości to będe miał uskok na jakieś 3 może 4 cm+klej i płytka, od orginalnego tynku i taki uskok nie bd ładnie wyglądał. Mam klej mapeklej extra,nie można dac kleju na te 2cm tak gdzieś od 70cm od ziemi w góre ? Bo z dołu kleju było by ok 0,5cm ,wytrzymało by to?

Teścią jakiś "fachowiec" 15lat temu robił łazienke na poddaszu i prostował ściany klejem nawet do 5cm.... Ale wytrzymało te 15 lat tylko że już dużo płytek nie trzymało,głuchy dzwięk przy stukaniu.

Nie wiem co robić

Edytowane przez Mariusz1415