asolt 18.06.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ponoc niemozliwe do osiagnieca nie majac 30cm styropianu od gruntu.... Czy zle pamietam? Nigdy nie wyjdzie dom "izolowany" bez tego styropianu.... Niemozliwe staje sie mozliwym w zaleznosci od fantazji w danym dniu. Jezeli w dyskusji pasuje 30 cm styropianu to musi tak byc, jezeli moze nie byc styropianu to te 30 cm jest zbedne, jezeli dogrzew jest niecentralny choc z bonusem to moze byc, jezeli tego dogrzewu nie ma to tylko niecentralne, itd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wiem.... konca nie ma... w innym watku 30cm od gruntu MUSIALO byc aby dom byl izolowany.... juz nie musi.... Jedyne racionalne wytlummaczenie https://pl.wikipedia.org/wiki/Pseudologia Ten fragment chyba najlepiej oddaje istotę fenomenu TB: " Mitomanami często są osoby o rozchwianej psychice i zmiennym nastroju, dzięki opowiadaniu rzeczy niestworzonych chcą być w centrum zainteresowania przy jednoczesnym odczuciu zaspokojenia. Na początku udaje się im to (powoduje to uzależnienie psychiczne od opowiadania rzeczy nieprawdziwych), szybko jednak są rozpoznawani przez otoczenie." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.06.2015 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ps. Kto Panu doradził styropian za 5 cm szczeliną wentylacyjną? Wszyscy dookoła budowali domy w latach 70 i 80 i wtedy robiło się ścianę dwuwarstwową z pustką powietrzną. Wszyscy mają styropian od co najmniej kilkunastu lat. Sąsiad twierdził, że po wymianie okien i założeniu styropianu spala połowę mniej węgla. Ale nie można mu wierzyć, bo licznika nie używał. Podobnie u mnie - gazu idzie przez pół, ale używam gazomierza i to też nie jest miarodajne. Jak liczę rachunek to też na kalkulatorze a nie liczniku, więc jestem niewiarygodny jak i sąsiad. Same głąby dookoła, co zamiast niecentralne na prąd robić i płacić tyle samo, wolą dom ocieplić i płacić mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wszyscy dookoła budowali domy w latach 70 i 80 i wtedy robiło się ścianę dwuwarstwową z pustką powietrzną. Wszyscy mają styropian od co najmniej kilkunastu lat. Sąsiad twierdził, że po wymianie okien i założeniu styropianu spala połowę mniej węgla. Ale nie można mu wierzyć, bo licznika nie używał. Podobnie u mnie - gazu idzie przez pół, ale używam gazomierza i to też nie jest miarodajne. Jak liczę rachunek to też na kalkulatorze a nie liczniku, więc jestem niewiarygodny jak i sąsiad. Same głąby dookoła, co zamiast niecentralne na prąd robić i płacić tyle samo, wolą dom ocieplić i płacić mniej. Bo ocieplanie daje niewiele, musi byc wm i niecentralne elektryczne, ale głąby tego nie rozumieją. W latach 70 i 80 jeszcze sie nie objawił geniusz TB i mamy jak mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.06.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wszyscy dookoła budowali domy w latach 70 i 80 i wtedy robiło się ścianę dwuwarstwową z pustką powietrzną. Wszyscy mają styropian od co najmniej kilkunastu lat. Sąsiad twierdził, że po wymianie okien i założeniu styropianu spala połowę mniej węgla. Ale nie można mu wierzyć, bo licznika nie używał. Podobnie u mnie - gazu idzie przez pół, ale używam gazomierza i to też nie jest miarodajne. Jak liczę rachunek to też na kalkulatorze a nie liczniku, więc jestem niewiarygodny jak i sąsiad. Same głąby dookoła, co zamiast niecentralne na prąd robić i płacić tyle samo, wolą dom ocieplić i płacić mniej. Płacił Pan 1200 miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.06.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Płacił Pan 1200 miesięcznie? Rodzice płacili 600-700zł miesięcznie po starych stawkach sprzed kilkunastu lat, ale grzane był pół domu (na górze było z 5-7stC) i na dole była niższa temperatura. Nieraz w zimie przy siarczystych mrozach było nad ranem 11stC. A potem przyszły nowe okna i styropian i mam rachunki po tych wszystkich podwyżkach porównywalne z ówczesnymi, a przy tym temperatura w całym domu jest 20-22stC. Zresztą co dziwnego w takim rachunku? Inni też tak mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 18.06.2015 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wartości n50 < 0,6 podałem jako przykład. Widać nie najlepszy (bo to już jest skrajność) To jakie wartości n50 powinienem osiągnąć przy 26 kWh? Takie gdzie szczelność nie wpływa ani na + ani na - dla pozostałego wyniku. Rozumiecie o co mi chodzi. Ewentualnie co uzyskam starając się zmniejszać parametr n50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 18.06.2015 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 OZC, to nic innego jak marketing i ochrona rynku instalacyjnego, czyli krótko mówiąc wprowadzanie inwestora w błąd, by wydał więcej na instalację i potem więcej płacił. A POZA GŁOWNYM TEMATEM: Nie jestem ani inżynierem, ani budowlańcem, ani instalatorem, ani sprzedawcą ekologicznych technologi budownictwa. Ale racjonalnym inwestorem staram się być. Mam takie wrażenie, że większość osób chce podkręcać parametry OZC, kiedy mają już pierwsze wyniki. Mi poznanie wyników OZC pozwoliło na ruch odwrotny, a więc zdjęcie parametrów z co po niektórych przegród. Finalnie optymalizacja i zmniejszenie kosztów budowy. Dlatego ani nie mogę się zgodzić z powyższym stwierdzeniem, ani zrozumieć jego logiki. PS. Panie TB, marketing to też poważna nauka - o satysfakcja klienta. W Pana ustach to pojęcie kompletnie pejoratywne (a tak nie jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.06.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Bynajmniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Wartości n50 < 0,6 podałem jako przykład. Widać nie najlepszy (bo to już jest skrajność) To jakie wartości n50 powinienem osiągnąć przy 26 kWh? Takie gdzie szczelność nie wpływa ani na + ani na - dla pozostałego wyniku. Rozumiecie o co mi chodzi. Ewentualnie co uzyskam starając się zmniejszać parametr n50? Norma podaje ze n50=4 to budynek szczelny, n50 o takiej wartosci odpowiada za infiltrację w wysokosci ok 12-13% całkowitej wymiany powietrza. W przypadku nowych budynków wartosc bazowa którą mozna przyjąc do obliczen. Jezeli ktos dysponuje wynikami pomiaru szczelnosci budynku mozna te obliczenia skorygowac. Tak jak pisałem wczesniej dla budynku o kubaturze ogrzewanej obnizenie n50 do 0,6 powoduje spadek zapotrzebowania na ciepło ok 9%. Jak słusznie zauwazył TB ten procent bedzie sie zmieniał wraz z kubaturą ale nie w takim zakresie, ale duzo mniejszym. Co mozna uzyskac zmiejszajac n50? zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne budynku, ale to zmiejszenie nie jest jednakowe porocentowo dla zapotrzebowania i obciązenia. Obciązenie zmaleje mniej procentowo w porównaniu do zapotrzebowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.06.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dlatego ani nie mogę się zgodzić z powyższym stwierdzeniem, ani zrozumieć jego logiki. Nie Ty pierwszy i nie ostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 18.06.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Przemek, jesteś szczęściarzem: Nic, by Pan nie zyskał. Rachunek byłby podobny, tyle że koszt instalacji (jak górna półka ) 12000zł + robocizna. Zyskałby Pan po dołożeniu klimatyzacji. Mnie górną półkę zaproponował za 25000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.06.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Może mnie bardziej lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.06.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Mi poznanie wyników OZC pozwoliło na ruch odwrotny, a więc zdjęcie parametrów z co po niektórych przegród. Finalnie optymalizacja i zmniejszenie kosztów budowy. A co konkretnie zmieniłeś i ile na tym zaoszczędziłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 19.06.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Zdjąłem 10cm XPS pod płytą (planowane 20cm, zostało 10cm) = tu mamy jakieś 8 tys PLNStyropian ścienny zamiast planowanego parametru 0,031 zostanie prawdopodobnie 0,035 = tu jeszcze pełnych kosztów nie mamto takie bezpośrednie decyzje po wynikach OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Zdjąłem 10cm XPS pod płytą (planowane 20cm, zostało 10cm) = tu mamy jakieś 8 tys PLN Gdyby zdjąć jeszcze 5 cm to mozna zyskac kolejne 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.06.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A jakbyś domu nie budował, to ho, ho! Cały Świat byś Pan zwiedził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 19.06.2015 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A jakbyś domu nie budował, to ho, ho! Cały Świat byś Pan zwiedził... Przekonywujący argument, dołożę tego styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 19.06.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Może mnie bardziej lubi. Jasne, że Ciebie bardziej lubi bo ty jeszcze jesteś z nadzieją, że zrozumiesz jego teorie jedynie słuszne. Ja, czy Varme to straceńcy i ciepłownicy nie do naprawienia i straceni dla społeczeństwa. Nawet Aslot jeszcze ma iskierkę nadziei, że OZC to kłamstwo wobec klienta. A jak się nawróci to będzie sukces na miarę 25 letnich praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Jasne, że Ciebie bardziej lubi bo ty jeszcze jesteś z nadzieją, że zrozumiesz jego teorie jedynie słuszne. Ja, czy Varme to straceńcy i ciepłownicy nie do naprawienia i straceni dla społeczeństwa. Nawet Aslot jeszcze ma iskierkę nadziei, że OZC to kłamstwo wobec klienta. A jak się nawróci to będzie sukces na miarę 25 letnich praktyk. Nie, to nie tak, TB uwaza ze ja znam prawdę przez niego objawioną. Poniewaz jednak jestem oszustem, to wiedząc jaka jest prawda oszukuję inwestorów jednoczesnie chroniąc rynek instalacyjny. Przekupili mnie: producenci sprzetu grzewczego ( w tym producenci kotłow gazowych, pomp ciepła P_W i gruntowych, kotłow na paliwo stałe, producenci osprzetu do wodnej podłogówki, buforów, grzałek itd), koncerny energetyczne w tym PGNiG, firma Sankom. W ocenie TB przeszedłem długi szlak począwszy od nieuka i szkodnika do oszusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts