kolektor1 19.06.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 W ocenie TB przeszedłem długi szlak począwszy od nieuka i szkodnika do oszusta. A to Tobie zazdroszczę, bo w ocenie TB jeszcze tli się iskierka nadziei, że się nawrócisz. Ja już niestety stanowię ciemną stronę piekła bez prawa powrotu do łask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.06.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie, to nie tak, TB uwaza ze ja znam prawdę przez niego objawioną. Poniewaz jednak jestem oszustem, to wiedząc jaka jest prawda oszukuję inwestorów jednoczesnie chroniąc rynek instalacyjny. Przekupili mnie: producenci sprzetu grzewczego ( w tym producenci kotłow gazowych, pomp ciepła P_W i gruntowych, kotłow na paliwo stałe, producenci osprzetu do wodnej podłogówki, buforów, grzałek itd), koncerny energetyczne w tym PGNiG, firma Sankom. W ocenie TB przeszedłem długi szlak począwszy od nieuka i szkodnika do oszusta. Może producenci biomasy? Na przykład tartaki, żeby im troty nie zalegały, albo leśnicy którzy chcą żeby ludzie lasy czyścili i jeszcze do tego dokładali. Poważne lobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Może producenci biomasy? Na przykład tartaki, żeby im troty nie zalegały, albo leśnicy którzy chcą żeby ludzie lasy czyścili i jeszcze do tego dokładali. Poważne lobby. Jezeli sie do mnie zgłoszą to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A to Tobie zazdroszczę, bo w ocenie TB jeszcze tli się iskierka nadziei, że się nawrócisz. Ja już niestety stanowię ciemną stronę piekła bez prawa powrotu do łask. Tez mam takie wrazenie ze nie jestem tak dla TB calkowicie stracony, chociaz o zadnych łaskach nawet nie marzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.06.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 n50=4 nie oznacza ze faktyczna wymiana powietrza w budynku wynosi 4. Te ok 9% to róznica w całkowitym zapotrzebowaniu na ciepło budynku a nie róznica wzgledna strat przy róznych wsp. n50. Gdyby było te 130% to oznaczało by jedynie ze decydujące straty w budynku to straty na infiltrację czyli budynek z lat 50 nieocieplony a jedynie z wm i szczelnymi oknami (co nie oznacza o niskim Uw) ma szanse miec ponizej 30 kWh/2 Wiem że nie, stąd przyrost jest tylko 10W/K a nie więcej.. Zakładając mamy dom bardzo bardzo ciepły, zostawiamy wentylację kominową ... Na przenikanie mamy 45 W/K czyli bardzo bardzo dobrze.. a na wentylację 120-150 W/K .. o ile % większe są starat 120-150 W/K od 45 .. łatwo policzyć że od blisko 300% do blisko 400 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.06.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Pan naprawdę przedkłada, źle zaprogramowaną symulację nad rzeczywistość? Zdaję sobie sprawę, że ktoś kto w ogóle dopuszcza myśl o pośrednim ogrzewaniu z buforem, jest strasznie przez uczelnię skrzywdzonym, ale żeby symulacja była ważniejsza od licznika? Pan nawet się nie skrzywdził na uczelni .. Pan stostuje samo krzywdzenie się .. ale żeby symulacja była ważniejsza od licznika? pokazałem, narożnik .. Licznik Panie można próbować oszukiwać , fizyki której Pan do końca nie poją już nie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.06.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Wiem że nie, stąd przyrost jest tylko 10W/K a nie więcej.. Zakładając mamy dom bardzo bardzo ciepły, zostawiamy wentylację kominową ... Na przenikanie mamy 45 W/K czyli bardzo bardzo dobrze.. a na wentylację 120-150 W/K .. o ile % większe są starat 120-150 W/K od 45 .. łatwo policzyć że od blisko 300% do blisko 400 %. Ale wydaje mi sie ze chodziło o róznicę w zapotrzebowaniu na ciepło przy wm i róznicy n50=4 i 0,6. To tylko max kilkanascie procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 19.06.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Tak różnica między 0,6 a 4 ..przy kubaturze budynku 500 m3 wynosi ~10W/K na każde 0,6 wymiany ..czyli 3,4 wymiany co daje różnicy 56 W/K Bazą jest 45 W/K na przenikanie i 25 W/K na wentylację ..czyli z nieco ponad 50% strat na wentylację, robi się ? koło 124 % 45 vs 56 124 % w porównaniu do strat na przenikanie ..Owszem można nie logicznie zrobić .. że 100 % to jest suma 45 i 56 i w tedy wychodzą jajeczka ..te procenty nie oddają skali problemu.Jeśli było 45+25 = 70 to jaką częścią 70 jest 25 ? ~35 % Jeśli jest 45 + 56 =101 jaką częścią jest 56 ? nie 55% strat ogółu ? Jeśli będzie 45 + 150 .. 195 =76 % .. to wentylacja ..jakoś te procenty strasznie nie brzmią.Ale jeśli bazą jest 45=100% to 25 stanowi 50% .. a 56 130 % a 150 to ponad 300% jest różnica ..strata na wentylację stanowi 3 krotność strat budynku na przenikanie ..a nie jakieś abstrakcyjne 76%...niczego.. wymienienie 500m3 w ciągu godziny i to 0,6 vs 4 było by tak..300 m3 *1,25 * 1,005 /3600= kW-kWh-kWs daje to 100 W/K ..500 *4= 2000m3 * 1,25 *1,005 / 3600= 690 W/K... tak że na pewno uwzględnienie wskaźnika wymiany n50 to nie jest traktowanie jako wymiany totalnej .. wzór jest tak skonstruowany że daje to na 500m3 i 0,6 wymiany około 10W/K przyrostu strat ... Edytowane 19 Czerwca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 a na mój rozum to wydaje mi się że wystarczy zrobić test szczelności aby dowiedzieć się ile budynek będzie zużywał energii na ogrzewanie ...i odwrotnie ..., znając zużycie energii można określić na jakim poziomie jest szczelność budynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 19.06.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Szczelność jest nie wątpliwie istotna....ale,to tylko różnica entalpii między powietrzem domowym a zewnętrznym .Niewielka to różnica. Różnica ciśnień między zawietrzną i nawietrzną,też >50Pa jest ...czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Szczelność jest nie wątpliwie istotna....ale,to tylko różnica entalpii między powietrzem domowym a zewnętrznym .Niewielka to różnica. Różnica ciśnień między zawietrzną i nawietrzną,też >50Pa jest ...czasami. a dlaczego niewielka...? a kto powiedział że ma być w poziomie ta różnica ciśnień...? wystarczy aby nieszczelności były na dole i górze piętrowego budynku i mamy ciąg kominowy jak ta lala ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.06.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 a na mój rozum to wydaje mi się że wystarczy zrobić test szczelności aby dowiedzieć się ile budynek będzie zużywał energii na ogrzewanie ... i odwrotnie ..., znając zużycie energii można określić na jakim poziomie jest szczelność budynku ... Jeśli budynek na przenikanie ma 30 W/K to rola wentylacji będzie dość spora jak już pisałem. W drugim przypadku jeśli budynek ma 350 W/K i wentylację 25W/K ( strumień zadany + mnożnik z testu szczelności).. to jakim procentem 350 W/K jest 25W/K? Cieszy fakt poszukiwania pewnych odpowiedzi, ale żeby to nie było otwieranie drzwi otwartych przez oddział SWAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.06.2015 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 W drugim przypadku jeśli budynek ma 350 W/K i wentylację 25W/K no właśnie problemem jest to np. 350W/k bo to oznacza w praktyce że ten budynek jest dziurawy jak sito a to np. 30W/k oznacza że jest w miarę szczelny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.06.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 O szczelności świadczy pośrednio wilgotność powietrza domowego zimą. Ja mam 40-45% ,przy mrozach poniżej 40 z nawiewem +/- 75m3/h. Niewielka,dotyczy straty energii przez nieszczelności . Podgrzać te dziesiąt m3 suchego powietrza ,zimą,to za przeproszeniem,żarówką . Czyste przyzwyczajenie,że żarówa musi być pod sufitem czy na ścianie. A czemu nie w podłodze? .Gadaliśmy kiedyś o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.06.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Zdjąłem 10cm XPS pod płytą (planowane 20cm, zostało 10cm) = tu mamy jakieś 8 tys PLN Styropian ścienny zamiast planowanego parametru 0,031 zostanie prawdopodobnie 0,035 = tu jeszcze pełnych kosztów nie mam to takie bezpośrednie decyzje po wynikach OZC I jak wypadło OZC po tych "optymalizacyjnych" zmianach ? O ile mocniejsze źródło ciepła musisz teraz zakupić ? O ile większe będziesz miał koszty ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.06.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 O szczelności świadczy pośrednio wilgotność powietrza domowego zimą jak najbardziej, o tym świadczy... mając dane o wilgogności można by było stworzyć jakiś wzór na liczenie ile m3 powietrza idzie na lewo... na prawo wiemy że 75 m3, ile na lewo ? u Ciebie dość sporo ... 75 m3 nie zapewniło by utrzymania takiej wilgotności powietrza, a krzywa sporpcji celulozy ..? dobrze chłonie nadmiary ..a nie domiary ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 22.06.2015 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 I jak wypadło OZC po tych "optymalizacyjnych" zmianach ? O ile mocniejsze źródło ciepła musisz teraz zakupić ? O ile większe będziesz miał koszty ogrzewania ? W przypadku redukcji styropianu pod plyta wzrosl o 1kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.06.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 jak najbardziej, o tym świadczy... mając dane o wilgogności można by było stworzyć jakiś wzór na liczenie ile m3 powietrza idzie na lewo... na prawo wiemy że 75 m3, ile na lewo ? u Ciebie dość sporo ... 75 m3 nie zapewniło by utrzymania takiej wilgotności powietrza, a krzywa sporpcji celulozy ..? dobrze chłonie nadmiary ..a nie domiary ... Nie wiem czy dość sporo idzie na lewo. Myślę że tyle co nic. O ile powiemy,że rodzina 2+1 generuje wilgoci 10L/dobę. ( Od 7oo do 16oo dom pusty) W= V x (Xw - Xn) x N W = 75m3/h x (0,00659kg/kg - ),000235kg/kg) x 1,298kg/m3 W= 0,413kg/h W ciągu doby dom wygeneruje 0,413kg/h x 24h=9,9kg pary wodnej . Myślę ,że to jest typowa ilość . Rozważałem dla parametrów 22oC/40% i -5oC/90% z tym,że ta ostatnia wartość po RsŚ ma postać 15oC/22% Zasługą celulozy jest to,że nawet jak w dzień -5oC a w nocy -15oC to wilgotność we wnętrzu nie zmienia się w ciągu doby praktycznie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 O szczelności świadczy pośrednio wilgotność powietrza domowego zimą. Ja mam 40-45% ,przy mrozach poniżej 40 z nawiewem +/- 75m3/h. Niewielka,dotyczy straty energii przez nieszczelności . Podgrzać te dziesiąt m3 suchego powietrza ,zimą,to za przeproszeniem,żarówką . suche wlata ale wylata już wilgotne... a co będzie jeżeli budynek nie będzie oddawał wilgoci bo nie będzie jej posiadał...? u mnie w chałupie wilgotność wewnętrzna podąża za ta zewnętrzną a jak są większe mrozy to ta w budynku spada poniżej 20%, obecnie potrafi się zmieniać o 4-8% w przeciągu doby bo wystarczy aby na zewnątrz znacznie spadła temperatura ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.06.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Nie wiem czy dość sporo idzie na lewo. Myślę że tyle co nic. O ile powiemy,że rodzina 2+1 generuje wilgoci 10L/dobę. ( Od 7oo do 16oo dom pusty) to po części masz odpowiedź gdzie powinna się reszta pary wodnej podziewać .. pytanie czy jest rozrzedzana przez świeże powietrze czy łapana przeze celulozę ..i wiązana w jej strukturze .. Test szczelność wyjawił by wszystko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts