Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szczelnosc a parametry zapotrzebowania na energie = wynik?

Recommended Posts

suche wlata ale wylata już wilgotne...;)

a co będzie jeżeli budynek nie będzie oddawał wilgoci bo nie będzie jej posiadał...?

u mnie w chałupie wilgotność wewnętrzna podąża za ta zewnętrzną a jak są większe mrozy to ta w budynku spada poniżej 20%, obecnie potrafi się zmieniać o 4-8% w przeciągu doby bo wystarczy aby na zewnątrz znacznie spadła temperatura ...

To co opisujesz,to moim zdaniem dwa powody. Pierwszy to nieszczelny budynek,drugi to mała chłonność przegród.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to po części masz odpowiedź gdzie powinna się reszta pary wodnej podziewać ..

pytanie czy jest rozrzedzana przez świeże powietrze czy łapana przeze celulozę ..i wiązana w jej strukturze ..

Test szczelność wyjawił by wszystko ...

Test szczelności był robiony świecami dymnymi i wentylatorem nadmuchowym:).Wyszło całkiem .Celuloza na pewno jest buforem spowalniającym wahania wilgotności,ale jak to ocenić skoro jest jeszcze MFP,farby o różnej przepuszczalności .Problemem jest określenie ile dom produkuje wilgoci ale uważam,że wilgotność względna zimą jest wskaźnikiem szczelności.

Test szczelności był robiony świecami dymnymi i wentylatorem nadmuchowym.Wyszło całkiem .Celuloza na pewno jest buforem spowalniającym wahania wilgotności,ale jak to ocenić skoro jest jeszcze MFP,farby o różnej przepuszczalności .Problemem jest określenie ile dom produkuje wilgoci ale uważam,że wilgotność względna zimą jest wskaźnikiem szczelności.
Problem ile to jest w liczbach .. 0,2 -3 przy n50..

Patrzę na izotermę sorpcji i celuloza się uaktywnia dopiero jak wilgotność względna sięgnie blisko 90%.. tak że jak na razie ślepy strzał..

Wiązać ona wiąże, ale wilgoć bliską nasycenia powietrza parą wodną fulll

ale ja to wiem...

i to a także kilka lat pomiarów i obserwacji pozwoliło mi na wysnucie pewnej teorii ale najpierw muszę zrobić testy szczelności co by potwierdzić to i owo ...

Proste dość budynek niech ma 150 W/K .. przy wymianie równej 10 ..

będzie miał 166 W/K czyli ponad 100% tego co idzie na przenikanie ..

Sporo - ponieważ to można znacznie, zacznie taniej zbić do wartości 15-30 W/K niż wykonać izolację całego domu na poziomie 30 W/K..

Tak jak przypuszczałem, dokonałem analizy co do celulozy, cały czas rośnie przez zimę ilość wilgoci między EPS'em a celulozą .. o oddawaniu wilgoci do środka .. nie ma mowy ..

Największe stężenie jest w Kwietniu i sukcesywnie maleje do października.

Edytowane przez מרכבה

Problem ile to jest w liczbach .. 0,2 -3 przy n50..

Patrzę na izotermę sorpcji i celuloza się uaktywnia dopiero jak wilgotność względna sięgnie blisko 90%.. tak że jak na razie ślepy strzał..

Wiązać ona wiąże, ale wilgoć bliską nasycenia powietrza parą wodną fulll

Sporo - ponieważ to można znacznie, zacznie taniej zbić do wartości 15-30 W/K niż wykonać izolację całego domu na poziomie 30 W/K..

Przeanalizuj ścianę 15cm styro i 15cm celulozy. Ile jest na styku przy 22oC wewnątrz i nocnymi mrozami . Moim zdaniem tam jest te 90%.Dowodem na to jest temp. na poddaszu latem .

brzmi to jakoś znajomo...

rozwiń to tak łopatologicznie bom prosty człowiek a wydaje mi się że piszesz dokładnie o tym co ja zaobserwowałem...:yes:

mam wrażenie że wystarczy uszczelnić budynek ale dalej wentylować na takim samym poziomie jak to z wszelkimi nieszczelnościami tyle że przez GWC i dobry rekuperator a następnie dogrzać to powietrze do temp. takiej jak w pomieszczeniu i spadnie nam na pysk zużycie energii...

Idealnie by było znać wartość wymiany powietrza na godzinę. 4-10 wymian na godzinę mają standardowe domki, bez zwracania uwagi na szczelność.

Nie wiem czy u Ciebie jest aż 10 x krotność kubatury, nie mniej z podstawienia do wzoru wychodzi że dom 500m3 kubatury na każe 0,6 wymiany, zwiększa stratę o 10W/K a przy 10 x kubatura jest to 16,6 .. czyli było by to co na wentylację .. np 25 W/K plus 150 W/K daje wartość 175 W/K.

Hipotetycznie teraz mój plan na dom 27-30W/K i mając tak go nieszczelnego to dochodzę do 600% - że 600% to strata na wentylację ..

Nie wiem ile Twój dom traci na przenikanie, założyłem że 150 W/K. nie mniej dołożenie drugie tyle na wentylację o czymś świadczy.

Ba pod warunkiem że odzysk ciepła jest- a jest.

Teraz dodać kominową wymianę ciepła i wartość sięgnie jeszcze 2x tyle. czyli 340 W/K, zresztą to też jeszcze nie pełnia obrazu możliwej klęski.

1m3 powietrza x 1,25 kg/m3 x 1,005 kJ/kg / 3600 znając faktycznie ile z domu wywiewa prosty wiatr, ile faktycznie powietrza ogrzanego ucieknie z domu

można oszacować straty .

Przy 0,5 kubatury wymienionej to daje 250m3 x 1,25 x 1,005 =0,087 kW .. 87 W/K

Najszybciej można by było dojść bilansem wilgoci ile potrzeba świeżego powietrza do utrzymania np 40%.

I teraz wzór myli, ponieważ licząc straty dla n50 = 10 kubatur nie wyjdzie =

500m3 x 10 tylko 16,6 x 10 W/K .

Wynika z tego, że zarezerwowanie nazwy: „wymiennik entalpiczny” dla rekuperatorów odzyskujących wilgoć jest nadużyciem wynikającym z nadgorliwości marketingowców, gdyż każdy odzysk energii z powietrza wywiewanego jest zarazem hm

Obliczenie strumienia infitrujacego.jpg

Tak się przestawia durszlaczność pospolita ..

czyli mając dom 30W/K i 10 kubatur .. to strata idzie 1500% więcej ..

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/b5acbe129494.png

Założyłem że budynek jest nie osłonięty niczym, co daje wskaźnik 0,05.

Esplion 1,0 nie uwzględniałem ( wpływ wysokości budynku).

Obliczenie strumienia infitrujacego.jpg

Edytowane przez מרכבה

• 2 weeks później...