DrKubus 08.06.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witajcie, jestem na etapie budowy, ale trawniczek juz rosnie i trzeba go czasami podlewac, w zwiazku z tym wlasnie rozgladam sie za elementem zasilania w wode, jakim jest hydrofor. Założenia jakie należy przyjąć:- studnia (8 x 100cm) zalanych wodą- z płyty fundamentowej garażu przepust fi 75 do studni (ok. 1,5 m)- w najbliższym czasie (2-3 lata) garażu nie będzie - hydrofor (na ten czas) powinien być mobilny, aby można go było schować 50 metrów dalej. Do podlania jest ok. 400 m2 trawnika oraz 150 mb (szer. 1 - 1,5 m) rabat. System nawadniania z czasem będzie rozbudowywana, na razie ma być 6 tryskaczy które podleją 250 m2 trawnika. Bardzo proszę o sugestie, bo stoję przed dylematem, czy kupić kompresor kompaktowy, np. AL-CO HW 4000 FCS COMFORT - wydajność 4000l/h, max. ciśnienie 4,5 bar. Można go kupić w okolicy 750 zł, zawiera już komplet mechanizmów sterowania pompą (np. zapobieganie pracy na sucho) oraz filtry. Drugim wyjściem jest zakup zestawu hydroforowego, np. Pompe MH1100 Hydrofor 24L OMNIGENA, wydajność 6000l/h, max. ciśnienie 4,5 bar, koszt ok. 450, ale do tego trzeba dokupić, filtr (100 zł), hydrostop (150 zł), co daje 650 zł, plus przesyłka. Pomóżcie proszę co wybrać, czy takie zestawy kompaktowe, są wystarczające do zasilania systemu zraszaczy, czy ten model jest godny uwagi, czy może coś innego? Jeśli kompaktowe są kiepskie, to zdecyduje się na zestaw stacjonarny (chociaż nie bardzo uśmiecha mi się podłączać go i chować po każdym podlewaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrKubus 15.06.2015 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 No i mnie zmotywowaliście, dzięki braku odpowiedzi nawiązałem współpracę z 2 firmami: dystrybutorem markowych systemów nawadniania oraz producentem i importerem pomp. Przeszedłem już 2 szkolenia i jak tylko wiedzę teoretyczną przełożę na praktykę, będę się mógł podzielić wiedzą na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 16.06.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/12052011RuraZZiemiWDodatkuNiebieskaNibyStudniaZobaczymyCoZTegoBedzie?noredirect=1 https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/152012OgrodCD?noredirect=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebux 17.09.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Trochę podłączę się pod temat.Mam do podlania około 500m2 trawy i iglaków. Pod iglakami rozłożona lina kroplująca około 90 mb. Docelowo zraszacze do trawy, których jeszcze nie ma.Niedawno zakończyłem własnoręczne kopanie studni. Ciężko mi określić wydajność. Pompa po podłączeniu chodziła około 40 minut i cały czas lała wodę (pompa 1700Wat około 120l/min).Teraz stoję przed wyborem pompy (hydroforu) i nasunęło mi się kilka spostrzeżeń. Znajomi posiadają hydrofory jeden z 24l zbiornikiem drugi ze 100l. U jednego i drugiego pompa włącza się po kilku, kilkunastu sekundach i podczas podlewania chodzi bez przerwy. W związku z tym nasuwa mi się pytanie: Po co jest zbiornik hydroforu. Czy nie lepiej zastosować np. coś takiego : http://allegro.pl/hydrofor-bezzbiornikowy-mhi-1300-brio-mhi1300-omni-i5668339817.htmlGłówny problem o którym myślę to linia kroplująca przy której pompa załączałaby się co chwilę przy zastosowaniu hydroforu. Czy nie skróci to życia pompy? Czy powyższe zastosowanie nie jest lepsze? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 18.09.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Mam hydrofor 24L i zalacza się gdy ubedzie z niej około 7 litrów .Pozniej laduje około kilkunastu sekund i się wylacza.Jeżeli podlewam ogrod to do momentu wylaczenia podlewania ciagle chodzi gdyż nie nie osiąga przezemnie ustawionego ciśnienia.Zbiornik ma za zadanie aby co chwile nie zalaczala się pompa gdy na chwile odkrecisz wode np. przy myciu zębów czy rąk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebux 18.09.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Ja potrzebuję tej wody tylko do ogrodu do domu nie podłączam. Właśnie chodzi mi o to jaki jest sens takiego zbiornika przy lini kroplującej. Przy np. 20 min. nawadniania linią pompa załączy się około 10 razy. Chodzi o to czy nie lepiej dla żywotności pompy żeby pracowała bez przerwy przez te 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.09.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Trochę podłączę się pod temat. Mam do podlania około 500m2 trawy i iglaków. Pod iglakami rozłożona lina kroplująca około 90 mb. Proszę o podpowiedź. To ja popytam jaką masz linię kroplującą ? czy taką ktora na całej powierzchni leje wodą (poci się .... gardena ma takie cos) taką która ma co 10 lub 20 cm kroplownik czy taką która pod konkretne drzewko leje wodę dlaczego pytam ? mam taką linię ktora co 20 cm ma kroplownik i podlewa miejsca ktore nie muszą byc podlane w związku z tym rosną mi chwasty jak oszalałe. szukam linii ale nie z gardeny ktora dostarczy wodę pod dane drzewko a bedzie tansza niz gardena. wowczas wydatek wody bedzie mniejszy i własnie hydrofor nie bedzie się tak często włączał jak przy tej mojej linii moj hydrofor al ko na jego załączenie ma chyba wpływ cisnienie wody w zbiorniku - strzelam ze przy 3 barach włącza silnik a wyłącza przy 6. dodam ze w tym roku wylewałem na trawę dziennie jakies 6 kubikow wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.09.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Ja potrzebuję tej wody tylko do ogrodu do domu nie podłączam. Właśnie chodzi mi o to jaki jest sens takiego zbiornika przy lini kroplującej. Przy np. 20 min. nawadniania linią pompa załączy się około 10 razy. Chodzi o to czy nie lepiej dla żywotności pompy żeby pracowała bez przerwy przez te 20 min. w tej chwili podlewasz 20 minut za 3 lata 3 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebux 18.09.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Mam taką linie jak Ty. Może próbować pozaklejać te otwory które nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 18.09.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Mam taką linie jak Ty. Może próbować pozaklejać te otwory które nie są potrzebne. Nie bardzo mam czas na kombinowanie z klejeniem i tak dalej ... zreszta tasma wody nie zatrzyma nie ma opcji. Tego lata podlewałem najprosciej jak sie dało czyli normalny wąz ogrodowy z koncowka redukującą cisnienie i zostawiałem węze pod platanami to głownie o nie mi chodzi na 20 do 30 minut i jakos sezon drzewa przetrwały. tujki są wytrzymałe https://picasaweb.google.com/114780603567233739312/152012OgrodCD#6069721092419298082 te małe dały rade bez podlewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts