emems 01.07.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Ogród Chiński zamierzam mieć u siebie... narazie rosną mi ziemniaki i pomidory w tym miejscu ale za pare lat usilnej pracy zamierzam stworzyć cudo i wiem że mi się to uda (o ile nic mi nieprzeszkodzi) mam juz bambusa, sosnę himalajską i żółtą ( w donicach.. i wysadzę jesienią) reszta pózniej nieumiem pisać jak ziaba w watku "Ogród Japoński" ale mam tekst przewodni ze starochińskiego "Weź kilka najzwyklejszych, najlepiej wiecznie zielonych roślin; bambus, sosnę z gór, krzew azalii. Zapewnij im towarzystwo kamienia - szorstkiego i surowego - postaraj się o garść żwiru albo sięgnij po mchy i porosty. Nie szukaj kwiatów, nie porządaj łatwego przepychu barw, strzeż się symetrii i natrętnych prostych linii. Pamiętaj o wodzie - pozwól jej spływać swobodnie po kamieniach albo spraw, żeby rośliny się w niej odbijały. Nie bądź pyszny, nie próbuj przekształcać natury wedle swoich upodobań, poszukaj raczej w przyrodzie właściwego jej piękna i harmonii. A nade wszystko pamiętaj, że twoje dzieci, wnuki i prawnuki będą oglądać twoje dzieło o świcie i o zmierzchu, przez cztery pory roku. Zadbaj o to, aby w każdym momencie wydawało się równie doskonałe." (średniowieczny tekst chiński) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 01.07.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Trzymam kciuki Madziucha za Twój ogród! Uda się na pewno...tylko : nigdy się nie poddawaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 01.07.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 brawo.. super recepta.. życzę powodzenia.. aż zapisałem sobie ten tekst (mam nadzieje że nie jest objęty ustawą o prawach autorskich). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 06.07.2004 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Dzięki Agus za trzymanie kciuków..... wiem że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 07.07.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Wruszyły mnie te proste rośliny: bambus, krzew azali i łza mi sie zakreciła . zupelnie jak bym słyszał prof Wiktora zina kreslacego w prosty słowy, piórkiem i weglem uroki polskiego krajobrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobal1 03.10.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2004 Założyłem forum http://www.bambusy.pl skupiające osoby zainteresowane uprawą bambusa w Polsce... Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts