Kordian Kałużą 08.06.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Potrzebuje pomocy w wyborze pieca centralnego ogrzewania. W punktach okolicy proponują mi piece od 15 do 20 kW w cenach od 9 do 12 tyś zł. Mnie osobiście wydaje się to dużo ze względu na moc jak i cenę, stąd prośba do użytkowników forum o pomoc. Tak więc mój dom ma powierzchnię posadzki 138 metrów w formie prostokąta14m/12,2 metra. Ściany zewnętrzne z ytong energo 40 cm na to położę tynk zewnętrzny termoizolacyjny. Nie zamierzam docieplać styropianem. Strop drewniany ocieplony wełną o współczynniku 36, 2x10 cm między krokwiami + 10cm między krokwiami a sufitem z płyty K/G. Podłoga strychu płyta osb 18mm, strych nieużytkowy nie ogrzewany (cel składowisko gratów). Dach dwu spadowy dachówka ceramiczna na razie nie ocieplony ale w przyszłości wyląduje tam 25 cm wełny. Okna Veka 3 szybowe, drzwi wejściowe CEL 1,3 W/m2K. W wszystkich pomieszczeniach( bez kotłowni i spiżarni) ogrzewanie podłogowe rozłożona rura pex WAVIN 16 w odstępach 15 cm wzdłuż ścian zewnętrznych 10 cm. Obiegi od 60 do 110 metrów łącznie 10 obiegów, na które składa się 896 metrów rury. Uzupełnieniem są 3 grzejniki drabinkowe w łazienkach i pralni. Podłoga ocieplona 10 cm styropianu termoorganiki gold dach-podłoga. Teraz kwestie do ustaleniaZbiornik na ciepłą wodę - 2 płaszczowy czy z wężownicą czy jeszcze inny 120,140 czy 200 litrówPiec na ekogroszek, pelet z możliwością palenia drzewem (to na pewno) ale czy - 8kW, 12kW osobiście myślałem o takim (stalkot KWM-SGR 5200zł) czy 15-20 kW proponowane w sklepach, które sprzęt oferują i instalują. Z informacji uzupełniających system podłogówki jest z sterownikiem automatycznym i siłownikami oraz czujnikami temperatury w podłogi. Rodzina 4 osobowa. Z góry dzięki za podpowiedzi co do poruszanej przeze mnie kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.06.2015 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Witam, Przy takim domu polecam najmniejszy kocioł na rynku o mocy maksymalnej 10 kW - konkretnie Skam-P Plus 7 kW - kosztuje około 6 000 zł i ma zdecydowanie lepszy palnik oraz sterownik niż w Stalkocie, który przy najmniejszej mocy 12 kW ma wsadzony znacznie za duży palnik. W zupełności wystarczy kocioł 7 kW - mam ciepłomierz i u mnie przy o połowę większym domu taki by wystarczył, więc nie ma sensu ładować 15-20 kW bo będzie "kisił" węgiel zamiast spalać go z wysoką sprawnością. Zbiornik na wodę 140 litrów pionowy z wężownicą wystarczy chyba, że planowana jest podwójna wanna z jacuzzi wtedy 200 litrów. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez SUSPENSER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian Kałużą 09.06.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dziękuję za odpowiedz ale może jeszcze jakieś propozycję. Czytając informację na forum zauważyłem, że piec skam jest zachwalany przez te same osoby zajmujące się sprzedażą produktu. Spotkałem również wypowiedzi, że to kiepski produkt po roku rdzewieje, producent nie podaje informacji na temat blachy z jakiej wykonuje kotły ani gwarancji na produkt. Już to budzi moje wątpliwości co do jakości kotła. W sklepie miejscowym - kolejna wizyta sprzedawca zareagował negatywnie "ja takiego badziewia nie sprzedaje" "piec chałupniczy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 09.06.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Czy ten kocioł musi mieć ruszt dodatkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 09.06.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Ja mam Granpal 15 KW i jestem zadowolonytutaj jest wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?65837-piec-Granpal-firmy-polimet/page136 Przy wielkości twojego domu to rzeczywiście powinien wystarczyć kocioł 10KW. Są jakieś programy do obliczania zapotrzebowania na energię/moc do ogrzewania. Niedobrze jest mieć kocioł za duży - gorzej pracuje. Pelety są dużo łatwiejsze/mniej uciążliwe niż węgiel (tzw. ekogroszek) - mniej brudu przy składowaniu, minimalne ilości popiołu który wrzucam do kompostownika, bo użyźnia glebę (z węgla masz spore ilości żużlu). A do tego sprzedawcy węgla kombinują polewając węgiel/ekogroszek wodą (żeby był cięższy), a potem nie chce się palić. Pelety polane wodą zamieniają się w wióry, więc nikt nie kombinuje. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.06.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dziękuję za odpowiedz ale może jeszcze jakieś propozycję. Czytając informację na forum zauważyłem, że piec skam jest zachwalany przez te same osoby zajmujące się sprzedażą produktu. Spotkałem również wypowiedzi, że to kiepski produkt po roku rdzewieje, producent nie podaje informacji na temat blachy z jakiej wykonuje kotły ani gwarancji na produkt. Już to budzi moje wątpliwości co do jakości kotła. W sklepie miejscowym - kolejna wizyta sprzedawca zareagował negatywnie "ja takiego badziewia nie sprzedaje" "piec chałupniczy". Te osoby znają się na kotłach i dlatego sprzedają te a nie inne bo uważają je za najlepsze - ot cała tajemnica. Wystarczy spytać - blacha 6 mm P265 GH od strony kontaktu ze spalinami, gwarancja 3 lata na wymiennik [2 na osprzęt jak u każdego]. Każdy kocioł rdzewieje i na tym polega jego zużycie - jednak zanim przerdzewieje ma podziałać z 20 lat i o to chodzi. W sklepie miejscowym już chcą Ci ożenić 15-20 kW co świadczy o ich profesjonaliźmie - zresztą w zeszłym sezonie byłem w okolicy Wielunia na regulacji i ratowałem sytuację u klienta, któremu tak ktoś dobrał kocioł i w efekcie kisił węgiel zamiast spalać. W kotle najważniejsze jest wykonanie wymiennika [konstrukcja], palnik, sterownik i wyniki sprawności - skoro ten sprzedawca twierdzi, że to badziewie niech pokaże który ma wyższą sprawność uzyskaną na badaniach dopuszczających do obrotu. PS a jeśli jest tak pewny tego co sprzedaje niech napisze na forum i przekona tu osoby znające temat, że jego produkt jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.06.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jak radzi sobie skamp-p z węglem 33? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.06.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Raczej żaden palnik retortowy sobie z nim nie poradzi.To nie jest paliwo do takich kotłów a nawet śmiem napisać że do żadnych kotłów których używamy do ogrzewania naszych domostw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.06.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Raczej żaden palnik retortowy sobie z nim nie poradzi. To nie jest paliwo do takich kotłów a nawet śmiem napisać że do żadnych kotłów których używamy do ogrzewania naszych domostw. Coś obiło mi się o uszy o 32, albo 32,5 to max. Prawie cała KW sprzedaje taki węgiel (33). A jak z czeskim węglem? Tam mają słabszy, nie przypadkiem brunatny? Może to nie ten temat. Mogę zapytać w wątku o skampie EDIT: Dzięki karakoa za odpowiedź. Nie zaśmiecam wątku, stąd edytuję ten post Edytowane 9 Czerwca 2015 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 09.06.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Tak popularnie groszki zwane czeskimi to brunatne, osobiście wyleczyłem się z nich już dość dawno.O węglu poczytaj w Rankingu jest wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 10.06.2015 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Dziękuję za odpowiedz ale może jeszcze jakieś propozycję. Czytając informację na forum zauważyłem, że piec skam jest zachwalany przez te same osoby zajmujące się sprzedażą produktu. Spotkałem również wypowiedzi, że to kiepski produkt po roku rdzewieje, producent nie podaje informacji na temat blachy z jakiej wykonuje kotły ani gwarancji na produkt. Już to budzi moje wątpliwości co do jakości kotła. W sklepie miejscowym - kolejna wizyta sprzedawca zareagował negatywnie "ja takiego badziewia nie sprzedaje" "piec chałupniczy". Skampa użytkuję już 4 sezony. Nie widziałem jeszcze rdzy na nim. Obsługa tego kotła to bajka. Dwa razy w sezonie czyszczenie ok 10 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.06.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Czytając informację na forum zauważyłem, że piec skam jest zachwalany przez te same osoby zajmujące się sprzedażą produktu. Tutaj jest pochwalony (także za możliwość montażu "małego" palnika): http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/skam-p-plus-premium/ Dlatego też zamontuję go teściowej (za dwa lata, bo jeszcze w zsypie ma około 5T zwykłego i wypadałoby go spalić zanim się wymieni piec na ekosyzyfowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 13.06.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2015 Pod tamtym linkiem powinni jedną kwestię zaktualizować: "W kotłach o mocy 12 i 17kW insta*lo*wany jest Ewmar-Ness APPM1 o mocy 20kW (naj*mniej*szy żeliwny pal*nik obec*nie na rynku)" Obecnie mają w ofercie jeszcze mniejszy żeliwny montowany w kotłach 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kordian Kałużą 14.06.2015 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dziękuje za wypowiedzi. Minął tydzień czytania na temat kotłów i muszę przyznać, że o kotle Skam-P Premium można znaleźć wiele pozytywnych informacji. W zasadzie wiele pozytywów posiadają także kotły Defro, niestety zakres cenowy zniechęca. Kolejnym możliwym do zaakceptowania wyborem jest Ogniwo eko plus, który posiada grubszą blachę i o rok dłuższą gwarancję w porównaniu do podanych wyżej informacji o Skam. Analizując informację o doborze mocy kotła powinno się zwrócić uwagę na zakres mocy palnika (chyba o to chodzi), w projekcje mam zapisane zapotrzebowanie na 14 kw. Z racji wymaganego zapotrzebowania wybór powinien paść na Skamp 12kW, gdyż ogniwo może być za słabe z 10kw mocy natomiast 16 to gruba przesada. Więc jeśli zamówię kocioł Skam-P Premium 12kW, jaki palnik powinienem wybrać? Właściwie na stronie producenta nie ma wyboru, jest tylko 1 BRUCER/EKOENERGIA. W podanych linkach jest jeszcze mowa o Ardeo. Ja oprócz spalania eko groszku chcę mieć możliwość palenia pelletem (producent tego paliwa nie podaje a na niektórych stronach jest wymieniany - nie wiem dlaczego) i spalanie łupek drewna na ruszcie dodatkowym, także bez wygaszania pieca co w Skam-p jest możliwe. Kolejna kwestia jaki do tego sterownik? Nigdy nie używałem pieca, więc się na tym nie znam. Logicznie powinienem zdecydować się na Sterownik SKORPION PLUS lub COBRA. Jednak nie znalazłem oferty wersji z palnikiem Ardeo i jednym z wymienionych sterowników. Może czegoś takiego w ogóle nie ma, a może nie ma sensu składać takiego zestawu. Jaką konfiguracje powinienem zakupić proszę o poradę. Gdzie w okolicach Wielunia znajdę pośrednika, który zamontuje zakupiony piec Skam-p i połączy wszystkie elementy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jak już chodzi o sterowanie to wybierz sobie z TALOSEM,jest lepszy od COBRY i tańszy.Co do samego palnika to żeliwny bym brał bo spali różne paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dziękuje za wypowiedzi. Minął tydzień czytania na temat kotłów i muszę przyznać, że o kotle Skam-P Premium można znaleźć wiele pozytywnych informacji. W zasadzie wiele pozytywów posiadają także kotły Defro, niestety zakres cenowy zniechęca. Kolejnym możliwym do zaakceptowania wyborem jest Ogniwo eko plus, który posiada grubszą blachę i o rok dłuższą gwarancję w porównaniu do podanych wyżej informacji o Skam. Analizując informację o doborze mocy kotła powinno się zwrócić uwagę na zakres mocy palnika (chyba o to chodzi), w projekcje mam zapisane zapotrzebowanie na 14 kw. Z racji wymaganego zapotrzebowania wybór powinien paść na Skamp 12kW, gdyż ogniwo może być za słabe z 10kw mocy natomiast 16 to gruba przesada. Więc jeśli zamówię kocioł Skam-P Premium 12kW, jaki palnik powinienem wybrać? Właściwie na stronie producenta nie ma wyboru, jest tylko 1 BRUCER/EKOENERGIA. W podanych linkach jest jeszcze mowa o Ardeo. Ja oprócz spalania eko groszku chcę mieć możliwość palenia pelletem (producent tego paliwa nie podaje a na niektórych stronach jest wymieniany - nie wiem dlaczego) i spalanie łupek drewna na ruszcie dodatkowym, także bez wygaszania pieca co w Skam-p jest możliwe. Kolejna kwestia jaki do tego sterownik? Nigdy nie używałem pieca, więc się na tym nie znam. Logicznie powinienem zdecydować się na Sterownik SKORPION PLUS lub COBRA. Jednak nie znalazłem oferty wersji z palnikiem Ardeo i jednym z wymienionych sterowników. Może czegoś takiego w ogóle nie ma, a może nie ma sensu składać takiego zestawu. Jaką konfiguracje powinienem zakupić proszę o poradę. Gdzie w okolicach Wielunia znajdę pośrednika, który zamontuje zakupiony piec Skam-p i połączy wszystkie elementy instalacji. Defro nadal ma problem z wymiennikiem Bierz EKOENERGIE bo ma poprawione rozwiązanie BRUCERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Skam-P o tej mocy nie ma ekoenergii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.06.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dziękuje za wypowiedzi. Minął tydzień czytania na temat kotłów... Tylko nie zapomnij poprosić panów sprzedawców, aby Ci pokazali profesjonalne wyniki badań mocy, sprawności itp. itd., dla kotłów, które Ci zaoferują bo inaczej będziesz miał dane z sufitu. Niektóre z oferowanych Ci kotłów mogą takich badań sprawdzających nie mieć. Nie napiszę które, bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco i coś mogło się już zmienić w stosunku do wiedzy, którą posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tylko nie zapomnij poprosić panów sprzedawców, aby Ci pokazali profesjonalne wyniki badań mocy, sprawności itp. itd., dla kotłów, które Ci zaoferują bo inaczej będziesz miał dane z sufitu. Niektóre z oferowanych Ci kotłów mogą takich badań sprawdzających nie mieć. Nie napiszę które, bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco i coś mogło się już zmienić w stosunku do wiedzy, którą posiadam. Heh ,ciekawe stwierdzenie.Jakieś 2 -3 lata do tyłu twierdziłeś,że wyniki badań mocy , sprawności itp. itd. są własnością producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tylko nie zapomnij poprosić panów sprzedawców, aby Ci pokazali profesjonalne wyniki badań mocy, sprawności itp. itd., dla kotłów, które Ci zaoferują bo inaczej będziesz miał dane z sufitu. Niektóre z oferowanych Ci kotłów mogą takich badań sprawdzających nie mieć. Nie napiszę które, bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco i coś mogło się już zmienić w stosunku do wiedzy, którą posiadam. Panie Docencie. Po jakiego komu te badania. Skoro nawet nowa MK ma klase 4 tak jak RBRy czy Skamy czy też Tilgnery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts