Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca do centralnego ogrzewania.

Kordian Kałużą

Recommended Posts

panie minertu

z wielką ciekawością przeczytałem ten artykuł do którego podesłał pan linka.

A że czytam uważnie, to i najpierw sprawdziłem datę publikacji: WRZESIEŃ 2012.

popatrzyłem również do spisu literatury na końcu.

Z tego co mi się o uszy obiło, to te wywody już nie są aktualne. Niektóre przepisy tam umieszczone też.

A najbardziej ciekawe jest to, że ten artykuł dotyczy kotłów na paliwa stałe z zasypem ręcznym.

Przepraszam, jeśli popsułem panu humor. Przepraszam

No i nie odpowiedział mi pan na pytanie kto ustala tą klasę kotła jeśli nie był on badany przez tych, którzy to mogą zrobić wg cytatu przez pana zapodanego.

Kolego

minertu i karoka napiszą Ci wszystko, co im potrzeba do kręcenia ich biznesów, skwapliwie opuszczając to, co im niewygodne... albo przekręcając to, co niewygodne, udając przy tym głupów.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skam?Rbr?ma V klasę? ale pierd... Waćpan...Bierz połówkę tego ,cała dawka ma za dużego kopa jak dla ciebie :)

Wuwok

Czy ty czytasz do k.....wy nędzy moje wpisy ?????????

Moje słowa -- (Dodam iz na naszym Polskim rynku zaden kocioł nie posiada klasy V.)

Ja napisałem ,że ANI SKAM, ANI RBR, ANI TILGNER I INNY KOCIOÓŁ NIE POSIADA KLASY V I ŻE WSZYSTKIE KOTŁY MAJĄ KLASĘ IV

Czytaj do cholery ze zrozumieniem , bo Cię opierdziele następnym razem

Aleś sie tych sprzedawców uczepił.

Dla klienta jest świadectwo a dla producenta są wyniki badań. Sam tak pisałeś :yes: i pisałeś też ,że wyniki badań są dla producenta bo on za nie płaci.Mnie jako sprzedawcę interesuje czy dany produkt ma oznaczenie CE na podstawie deklaracji producenta.Za resztę odpowiada producent a nie sprzedawca.

Przykładowy cytat z http://instalreporter.pl/ogolna/certyfikacja-projektowanie-oraz-eksploatacja-kotlow-grzewczych-na-paliwa-stale/

Szanowny panie minertu

jak zawsze staram się rozumieć treści zapisane w prawie, czy ono mądre, mądrzejsze czy na odwrót.

Rozbieram więc treści z podesłanego przez pana linka. Co z tego wynika.

ARTYKUŁ PRZETERMINOWANY (wrzesień 2012)

akty prawne przywołane w

spisie literatury:

poz. 1 akt prawny uchylony

poz. 2 akt prawny uchylony

można sprawdzić na stronie sejmowej

poz. 7 norma nieaktualna

można sprawdzić na stronie polskiego komitetu normalizacyjnego

Co z tego wynika?

Według mnie tylko tyle, że warto zanim się z czymś wyskoczy poznać wartość tego czegoś. Sama magia i pozycja autora nie wystarcza.

Jeszcze raz przypomnę: na dodatek ta stareńka publikacja dotyczy kotłów na paliwo stałe z ręcznym zasypem.

Przepraszam, że panu humor popsułem. Przepraszam

Edytowane przez bolek&lolek

Ty, karoka, będziesz partnerem do dyskusji o kotłach dopiero wtedy, kiedy zaczniesz rzetelnie podawać wszystkie istotne parametry kotłów, które sprzedajesz. Do tego czasu - jesteś zwykłym naciągaczem, bajarzem bez konkretów. Ktoś tam się i może na to dać złapać, ale większość już się połapała w Twoich sztuczkach.

Jak widać po lekturze tego forum to raczej większość połapała się ale na Twoich sztuczkach :)

Czarować to możesz tych nowych userów ale starzy którzy pamiętają te Twoje sztuczki i zapewnienia z przeszłości nie chcą się dać na nie nabrać po raz kolejny.

Wuwok

Czy ty czytasz do k.....wy nędzy moje wpisy ?????????

Moje słowa -- (Dodam iz na naszym Polskim rynku zaden kocioł nie posiada klasy V.)

Ja napisałem ,że ANI SKAM, ANI RBR, ANI TILGNER I INNY KOCIOÓŁ NIE POSIADA KLASY V I ŻE WSZYSTKIE KOTŁY MAJĄ KLASĘ IV

Czytaj do cholery ze zrozumieniem , bo Cię opierdziele następnym razem

Jesteś w błędzie. Ale niech ci będzie.

Jak widać po lekturze tego forum to raczej większość połapała się ale na Twoich sztuczkach :)

Czarować to możesz tych nowych userów ale starzy którzy pamiętają te Twoje sztuczki i zapewnienia z przeszłości nie chcą się dać na nie nabrać po raz kolejny.

Ci starzy, których masz na myśli? ha... ha... ha!!!

No nie!!!

Oczywiście, według karoka, należy sprzedawać wyłącznie kotły bez żadnych badań, o nieznanych sprawnościach i emisjach. Ważne, żeby się paliło, a pieniądze szły do niego.

Tak właściwie, to karoka ma absolutną rację. W kotle bez badań, o nieznanych parametrach nie ma czego krytykować. No bo jak?

Drogi Docencie wskaż mi w Polsce oraz Panu BOLEK&LOLEK Kocioł na ekogroszek(miazł itp. - zwał jak zwał) który jest według nowej normy w klasie V.

Chiałbym by inni Użytkownicy forum nie cytowali twoich próżnych słów którymi mydlisz oczy.

A najbardziej złakniony wiedzy jest Pan Bolek&Lolek

A i wytłumacz temu Panu ,że nowe OE+M również ma klasę IV.

Bo mnie już ręce odpadają jak to wszystko czytam

Drogi Docencie wskaż mi w Polsce oraz Panu BOLEK&LOLEK Kocioł na ekogroszek(miazł itp. - zwał jak zwał) który jest według nowej normy w klasie V.

Chiałbym by inni Użytkownicy forum nie cytowali twoich próżnych słów którymi mydlisz oczy.

A najbardziej złakniony wiedzy jest Pan Bolek&Lolek

A i wytłumacz temu Panu ,że nowe OE+M również ma klasę IV.

Bo mnie już ręce odpadają jak to wszystko czytam

zobacz

http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/certyfikaty/

Chyba pan się myli.

na takiej stronie:

https://zawijan.wordpress.com/kotly-ogniwo-eko-plus-m/wyniki-badan-kotla-oepm/

znalazlem fotokopię (chyba prawdziwą) i z niej wynika, że ten kocioł ma dokumenty z polskiej jednostki badawczej klasę V.

Albo coś takiego:

http://ekogren.pl/aktualnosc/16/eg-pellet-mini-na-prestizowej-liscie-bafa

i na przykład:

http://www.defro.pl/o_firmie_ogranieczenie_niskiej_emisji.html a także

http://www.sas.busko.pl/pl/

Łatwo tez trafić na coś takiego:

http://galmet.com.pl/pl/articles2/30_swiadectwa_badan_kotlow_co

Poszukam jeszcze innych w sieci, to panu zapodam adresy.

Jeszcze raz tłumacze.

żaden kocioł w polsce nie ma klasy V.

Również nowe OE+M które zostało przebadane w instytucie w BRNIE zgodnie z nową norma PE 303 również ma klasę IV

Poprosiłem Pana Docenta zawijana by to panu potwierdził i pana uświadomił, bo nie lubie jeżeli ktoś cytuje słowa kogoś kto wciska ludzią bajki że niby klasa V po to by tylko czerpać z tego zyski i kolejne owieczki naciągać na kase.

JESZCZE RAZ PANU POWTARZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ŻADEN KOCIOŁ W POLSCE NIE MA KLASY V ( MOWA O KOTŁACH NA PALIWA STAŁE, A NIE NA BIOMASĘ CZY PELLET)

WSZYSTKIE MAJĄ KLASĘ IV

NIECH TO DO PANA W KOŃCU DOTRZE

I PROSZĘ NIE CYTOWAĆ PANA DOCENTA ZAWIJANA

MY TEGO PANA DOBRZE ZNAMY I JEGO BAJKI Z JEGO BLOGA KTÓREGO SAM MODERUJE NA SWOJE POTRZEBY BY LUDZIĄ MYDLIĆ OCZY

MY JUŻ TEMU PANU DZIĘKUJEMY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Panie karoka

przepraszam, że się do pana zwracam, ale proponuję zapoznać się z treściami które wynikają z moich rozmów z panem minertu. Wiedzy sprawdzonej nigdy za dużo.

Widzisz pan mi nie bardzo chcą płacić za tą wiedzę a wydaje mi się że i tak jest ta wiedza dużo wyższa niż przeciętnego sprzedawcy kotłów w tym kraju.

Wie pan ja to zarabiam na sprzedaży, wiedzę sprzedają Zawijany a tu już nie mogę z nimi konkurować bo już ta moja wiedza jest znowu tutaj za mała.

Także niech każdy robi swoje i zarabia na tym czym się zajmuje bo wiesz pan coby było jakby np. kierowca autobusu zaczął latać odrzutowcem ?

Katastrofa, proszę pana.

Widzisz pan mi nie bardzo chcą płacić za tą wiedzę a wydaje mi się że i tak jest ta wiedza dużo wyższa niż przeciętnego sprzedawcy kotłów w tym kraju.

Wie pan ja to zarabiam na sprzedaży, wiedzę sprzedają Zawijany a tu już nie mogę z nimi konkurować bo już ta moja wiedza jest znowu tutaj za mała.

Także niech każdy robi swoje i zarabia na tym czym się zajmuje bo wiesz pan coby było jakby np. kierowca autobusu zaczął latać odrzutowcem ?

Katastrofa, proszę pana.

Proszę pana

czy kierowca autobusu jeśli spełni wymagania formalne i się nauczy to nie będzie mógł latać odrzutowcem?

Oczywiście mam na myśli miejsce pilota, a nie pasażera. Bo za pasażera to może prawie każdy, hutnik, górnik, kierowca, maszynista i to nie w postaci cargo czyli urny z prochami wracającej do kraju.

Jeszcze raz tłumacze.

żaden kocioł w polsce nie ma klasy V.

Również nowe OE+M które zostało przebadane w instytucie w BRNIE zgodnie z nową norma PE 303 również ma klasę IV

Poprosiłem Pana Docenta zawijana by to panu potwierdził i pana uświadomił, bo nie lubie jeżeli ktoś cytuje słowa kogoś kto wciska ludzią bajki że niby klasa V po to by tylko czerpać z tego zyski i kolejne owieczki naciągać na kase.

JESZCZE RAZ PANU POWTARZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ŻADEN KOCIOŁ W POLSCE NIE MA KLASY V ( MOWA O KOTŁACH NA PALIWA STAŁE, A NIE NA BIOMASĘ CZY PELLET)

WSZYSTKIE MAJĄ KLASĘ IV

NIECH TO DO PANA W KOŃCU DOTRZE

I PROSZĘ NIE CYTOWAĆ PANA DOCENTA ZAWIJANA

MY TEGO PANA DOBRZE ZNAMY I JEGO BAJKI Z JEGO BLOGA KTÓREGO SAM MODERUJE NA SWOJE POTRZEBY BY LUDZIĄ MYDLIĆ OCZY

MY JUŻ TEMU PANU DZIĘKUJEMY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Proszę pana

odwiedziłem stronę wskazaną http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/certyfikaty/ i tam czarno na białym napisane, że kocioł spełnia wymagania dla klasy V na węglu kamiennym.

To komu mam wierzyć bardziej?

Panu, bo tak mówi, czy papierom z firmy uprawnionej do badań?

Może mi pan to wyjaśnić na spokojnie, bez opadających rąk?

Panie Docencie

Prosze mnie nie doprowadzać do rozpuku łez i śmiechu

Polemika na ten temat była juz prowadzona,jak równiez o akredytowanych jednostakach badawczych

Sam pan przyznał na innym portalu iż nowa M była badana w Brnie na klasę V, ale i tak nadal ma klasę IV w Polsce

Nie będę pana cytował ze znanego nam wszystkim portalu bo bym tylko Pana OŚMIESZYŁ.

Proszę się powstrzymać i nadal nie pogrążać w ośmieszaniu bo będę zmuszony przytoczyć Pana słowa

A raczej nie będą dla pana wygodne.

Wszyscy te słowa pamiętamy i nigdy nie zapomnimy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Proszę pana

odwiedziłem stronę wskazaną http://www.ogniwobiecz.com.pl/do-pobrania/certyfikaty/ i tam czarno na białym napisane, że kocioł spełnia wymagania dla klasy V na węglu kamiennym.

Bo ja sobie to sprawdziłem. papier z Brna z października 2014 r a z Zabrza z maja 2015. Nie wiem, co mu w Brnie nie wyszło na kl. V. Trochę czasu minęło między tymi badaniami. Może coś poprawili, ulepszyli? Ja tego nie wiem, a czy może pan coś więcej na ten temat wie?

Edytowane przez bolek&lolek

Proszę pana

Proszę Pana jak i Pana Zawijana

Ja niestety umiem czytać te certyfikaty, również po angielsku

Jak widać pan umie czytać tylko literki i cyferki

Przeczyta pan dokładnie najpierw deklaracje zgodności a potem certyfikaty

Ps. A zauważył Pan Panie Bolek&Lolek, że na certyfikacie z Brna brak 2 strony i jasnego orzeczenia na klasę V

Edytowane przez Św.Mikołaj

Widzisz pan, Zawijan napisał nie dawno że może zrobiłby kocioł o mocy 5 czy 7kW ale nie chcą mu za to zapłacić, to w imię czego ja się mam czegoś uczyć skoro mi płacą tylko za sprzedaż ?

Za stary już jestem na jakieś doktoraty a samolotów znowu się boję :)

Fajnie by było. Takiego czegoś szukam, tylko nigdzie nie ma. Chyba zacznę się rozglądać za peletowcem.

Bo ja sobie to sprawdziłem. papier z Brna z października 2014 r a z Zabrza z maja 2015. Nie wiem, co mu w Brnie nie wyszło na kl. V. Trochę czasu minęło między tymi badaniami. Może coś poprawili, ulepszyli? Ja tego nie wiem, a czy może pan coś więcej na ten temat wie?

Tak wiadomo

Ludzie czytajcie te certyfikaty dokładnie( równiez małe literki)

nawet w certyfikacie z zabrza

Sprawność cieplna a emisja to n ie to samo

Fajnie by było. Takiego czegoś szukam, tylko nigdzie nie ma. Chyba zacznę się rozglądać za peletowcem.

Zapamiętaj że badana Mka jest 26 kw i dla potrzeb certyfikatu te kotły są badane tylko przez chwilę.

I niestety z 26 jest cieżko zrobić 5-7 kw

No ale Zawijan swoimi bajkami zawsze da radę to zrobić