Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obiecane fotki ale jak na razie bez tej okrutnej pomarańczy.http://forum.muratordom.pl/images/smilies/jawdrop.gif

 

Kanapki proste jak Rewolucja Letnia

http://images66.fotosik.pl/970/c155bd8761065e95med.jpg

 

Glonka w gotowaniu

 

http://images66.fotosik.pl/970/aee1ef7e410af0cfmed.jpg

 

Cebularze po lubelsku

http://images66.fotosik.pl/970/a0e1df4bc828ada3med.jpg

 

Do nich kapuśniak i golonka ze skórką ,która jest bardzo pyszna jako dodatek do niego z bardzo fajnym nadzieniem.Kapuśniak wczorajszy bo mi się zoom zaciął :sleep:

 

http://images67.fotosik.pl/971/e81f98ca467a839amed.jpg.

Ostała się bidulka to ja ciach do farszu.Bakłażan też czeka na obróbkę.

http://images67.fotosik.pl/971/e8a1772d65fd6741med.jpg

 

Golonka bez skórki ale skórka bardzo potrzebna.

http://images69.fotosik.pl/969/088913e3dcf0ae6emed.jpg

 

Skórka ściągnięta :wiggle:a efekt jest taki.Ser i salami.Nie z indyka ale z osła.

http://images68.fotosik.pl/970/7e92e02ba468d038med.jpg

 

Zwijamy i białym sznurkiem gastronomicznym do wiązania szynek na czarnej patelni obsmażamy z obydwu stron.Jedna strona.

http://images69.fotosik.pl/969/265396d9884e3b88med.jpg

 

Fotka ruszona ale skórka puchnie.

http://images66.fotosik.pl/970/0634ef18ce00a8c4med.jpg

 

Kapuśniak miał mieć macierz to ją ma.

http://images69.fotosik.pl/969/3d3d58ed437fcaa0med.jpg

 

Farsz do zapiekanki i bakłażana.Tego bakłażana w smacznym towarzystwie.

http://images69.fotosik.pl/969/9e2f500a0a59b590med.jpg

 

Na białej patelni tym razem i bakłażan któremu serce wyrwałem by smakował wyśmienicie.

http://images66.fotosik.pl/970/0930fe41c55db0f8med.jpg

 

z golonkową skórka przed ale za to z cebularzem po.

 

http://images69.fotosik.pl/969/e0fd5656340d871emed.jpg

Farsz ciąg dalszy.Golonka na pierzynce z cebuli.

 

http://images67.fotosik.pl/971/a39dac10aaf3de8cmed.jpg

 

Najważniejszy składnik podkreślający smak.Siekana pietruszka,tarte pieczarki i ser żółty tu w mym przypadku kawałek goudy.

http://images68.fotosik.pl/970/fbf573e29fb52d6cmed.jpg

 

To kuriozum jest bardzo przydatne do tego rodzaju potraw.Zaznaczam prostych bez faszerowanych indyków z grilla bo to profanacja tego zacnego kuraka.

 

Talarki do zapiekanki z młodych ziemniaków.

http://images70.fotosik.pl/970/4be4fcf597687b75med.jpg

 

Pomidorowa kołderka

http://images67.fotosik.pl/971/9ae6702c95feccb9med.jpg

 

Część cebulowej golonki do zapiekanki a część do bakłażana.

http://images67.fotosik.pl/971/a4ec58052d215c8amed.jpg

 

Do tego bakłażana.

 

http://images67.fotosik.pl/971/1c0986d531930eecmed.jpg

 

Posypka pieczarkowo-serowo-pietruszkowa.

http://images70.fotosik.pl/970/f1ce03d24b2a2325med.jpg

 

Przygotowany do pieczenia.

http://images70.fotosik.pl/970/11f5932d340d9092med.jpg

 

Teraz czas na zapiekankę by się nic nie zmarnowało.Za chwile będziemy mieć kapuśniak ale najpierw zapiekanka.Po pomidorach i golonce z cebulką ,druga część posypki kuriozalnej :D.

http://images70.fotosik.pl/970/2e5b75b3cc461826med.jpg

 

 

Kapuśniaczek z wkładką.Mówiłem aby bez sznurka ale jak powstrzymać głód.:bash:

Dałem cebularza ale zjedli z masłem. Sie zmęczyłem w tej skromnej prezentacji bez faszerowanego indyka.

 

http://images70.fotosik.pl/970/8db31c8e4da97d4cmed.jpg

 

Skórkę z gotowanej golonki z salami z osła i sera wędzonego dedykuje tym co wiedza co ze skórą zrobić.Niekoniecznie z indyka.:wave:

Dania nie są z knajpy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6852871
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W trakcie rozdania.;)

http://images67.fotosik.pl/972/aea6cf65f8dde238med.jpg

 

wyborna zapiekanka ale tępy dzid okiełznać nie kum kuma.

 

http://images68.fotosik.pl/971/51b76291aab6aabamed.jpg

 

Letnie Rewolucje to upał ,a jak upał z deszczem na główkę to boli.;).Bakłażanowe cacy na bogato skropione sosem.

 

http://images70.fotosik.pl/971/eaeaa58c8036306dmed.jpg

http://images66.fotosik.pl/971/c0388588f330dcafmed.jpg

Delikatny i spokojny w wyglądzie bakłażan zapieczony.:):stirthepot:

http://images69.fotosik.pl/970/e2ce709fa0a2d0a7med.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6853071
Udostępnij na innych stronach

Ryba surowa nie dla mnie fe, za to na kolację Rewolucyjną Letnią jak najbardziej ,dwa plastry z udźca indyczego np z takiego

http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/tn_IMG_0182.JPG

,które gdzieś poniewierały mi się po zamrażarce :p.Usmażone na głębokim tłuszczu w specyficznym sosie z chilli jako dodatek do smażenia.

http://images68.fotosik.pl/975/af80e0ff98ddc6b0med.jpg

 

Jak na Rewolucje Letnia przystało to :ppomidory z lekkim sosem winegret bez cebuli,polecam także do takiego indyka kapustę kiszona własną moczona przed podaniem w syropie klonowym np. w takim :

 

http://mmo.pl/2945-12257-thickbox/syrop-klonowy-maple-joe.jpg

Mam taki od siostrzyczki ,która dba o me zestawy w kuchni.Mój mam przelany do karafki np. takiej : :rotfl:

 

http://ocdn.eu/images/skapiec/NDI7MDA7MDMsMCwxMTgsMCwx/8247e4957574fd98a7ddd3ad11c73faa.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/976/5c91428c5bcc64afmed.jpg

Na chlebie jest pasta z indyka ze słoika po pasteryzacji w pomidorach i tymianku i odrobina majonezu kieleckiego i ser kozi.

 

Podświetliłem Państwu by te sosy pokazać i ich wymieszanie.

http://images69.fotosik.pl/974/ba61c4087dfbab98med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6854179
Udostępnij na innych stronach

Na chlebie jest pasta z indyka ze słoika po pasteryzacji w pomidorach i tymianku i odrobina majonezu kieleckiego i ser kozi.

 

A co daje pasteryzowanie słoika w pomidorach i tymianku?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6854210
Udostępnij na innych stronach

A co daje pasteryzowanie słoika w pomidorach i tymianku?

 

Już daję Panu moderatorowi odpowiedź.Ogólnie rzecz ujmując nie chodzi tu bynajmniej o wyparzanie słoika co zawsze robię przed pasteryzacją weń włożonego jadła.Proszę zauważyć co napisałem.By sprostać tej ignorancji-ironii z Pańskiej strony dodam ,że w wyparzony mały słoik ,włożona jest pasta z mielonego mięsa z indyka z dodatkiem pomidorów i tymianku.Proces ten by zapobiec zepsuciu zwie się pasteryzacją.Jeśli chcemy użyć- uszczknąć trochę zawartości np w okresie zinowym, otwieramy ten słoik po spasteryzowaniu wraz zawartością i konsumujemy na różne sposoby.

SJP:pasteryzacja

niszczenie bakterii i innych drobnoustrojów w produktach spożywczych i farmaceutycznych, polegające na ogrzewaniu takiego produktu do określonej temperatury

 

Wyparzanie słoików w piekarniku

 

 

Słoiki i nakrętki dokładnie umyć. Odstawić na suszarkę. Wstawić słoiki do zimnego piekarnika.Piekarnik nastawić na 100-105 stopni i wyparzać słoiki przez 15-20 minut.

Wywołuje Pan burze Panie mod.Nie chce bym musiał powiedzieć, a nie mówiłem,choć ci co maja charakter tego nie skomentują.Czy to wytłumaczenie Pańskiej niewiedzy wystarczy???

Edytowane przez niktspecjalny
mod
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6854241
Udostępnij na innych stronach

Zapytam cie modzie bardzo przewrotnie .czy wiesz co to jest pasta z indyka z pomidorami i tymiankiem.???Skoro widzisz na fotce ,że na chlebie leży jak opisuje pasta,a skąd jest napisałem to w czym jest twój problem??? Nie jadłeś tego,nie kumasz jak się zabrać do tego czy chcesz się ponaśmiewać , poddając się niepotrzebnie ukrytej złośliwości w stosunku do mnie.

1.mielimy mięso z udźca indyczego na bardzo drobno

2.smażymy go na ulubionym tłuszczu jak do spagetti

3.dodajemy sparzone bez skórki pomidory

4.świeży tymianek

5. sól morska i grubo mielony pieprz

6.podlewamy szklanka wytrawnego białego wina

 

 

Smażymy aż masa zgęstnieje.Wtedy to ponieważ gdyż, do słoika po majonezie np. kieleckim wkładamy osmażona pastę i pasteryzujemy by nakrętki się zamknęły na szmatce kuchennej w dużym garnku z wodą do wysokości nakrętek.Po tym procesie odstawiamy na półkę pomieszczenia gospodarczego by potem smarować sobie np. kanapki widoczne na fotce.:yes::D. Coś modzie uciekło twej uwadze.....chętnie wytłumaczę twa niewiedzę.:p

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6854254
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi ale odeszła ochota na rybę jak obejrzeliśmy z mą Panią ten zastrzyk surowicy.Nic na talerzu nie widać i nawet fin się zorientował ,ze to tylko fota.:cry:.Mamuniu jutro indyk albo coś z wody.:D:D:D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6854720
Udostępnij na innych stronach

Fajne danko dla dwojga i nie tylko do fajnego winka z Kanarów, dedykuje jednemu z moderatorów ,który/która jest zagubiony/zagubiona.:yes::D.

 

Składniki ale nie wszystkie.Te najprostsze.:wiggle:

 

http://images68.fotosik.pl/979/453c38955c78d952med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/418eeec8a05f2ff0med.jpg

 

Mozolnie ,krok po kroku by czegoś nie zapomniał.

 

http://images69.fotosik.pl/978/dd82bac5d457ca07med.jpg

 

Składniki to nic innego jak :pomidor,ser wędzony,bakłażan,papryka,czosnek i bazylia,grubo mielony pieprz i sól morska.

 

http://images69.fotosik.pl/978/5971629b1b842564med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/980/768a4d6ec7958437med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/a35d903241899599med.jpg

 

Arbuz i bekon i nic więcej przygotowanie jak warzywa w/w na grill.

 

http://images67.fotosik.pl/980/223a5d6864e47a93med.jpg

 

Trzeba go przyciąć tak jak bekon.

 

http://images70.fotosik.pl/979/b9185488cfb6376emed.jpg

 

I bekonik na nim.

 

http://images69.fotosik.pl/978/97af1234401ef1a5med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/979/40c4fc3dba53ae69med.jpg

 

Pozostaje grillowanie.Efekt końcowy i smak jest zajefajny.Fasolka po NS ,z własnym sosem jest bardzo delikatna.

 

http://images70.fotosik.pl/979/5a169063829ecd7dmed.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/33799e6162ab144dmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/978/ea916c8bf3089f98med.jpg

 

Oliwki bez płynu,sos arabski własny :lol2: i ketchup także własny.Jajeczka ala mozzarella.

Jutro parzybroda po NS -owsku :wiggle:

 

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6855708
Udostępnij na innych stronach

Parzybroda ,karczek inaczej i wyhuśtany sos.Wyhuśtany pochodzi od nazwy którą nadał u mnie mój przyjaciel "Wiśnia". Karczek ugotowany wczoraj ,kapusta i ziemniaki i boczuś i śmietana zakupione.Proszę mi wybaczyć mogę nie zrobić mogę ponieważ jak mi gdzieś mignęły przed oczyma sine krewetki:sick: to odechciało się znowu.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6856111
Udostępnij na innych stronach

No nie chce się pitrasić jak się człek nie w tą stronę zapatrzy.;)Parzybroda, ta prosta będzie i jak się uda może coś niepowtarzalnego.:yes: Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6857200
Udostępnij na innych stronach

Obiecana moja zmodyfikowana w trakcie wykonywania zmiana.Parzybroda.

http://images69.fotosik.pl/985/a9b7c74104f3c8f5med.jpg

Biało zielono chyba będzie pasować.;)

Składniki może nie wszystkie ale te najważniejsze.

http://images66.fotosik.pl/986/7a56224d4199a4b6med.jpg

 

Ich obróbka tak szybciutko.

 

http://images66.fotosik.pl/986/4d23c02374c115edmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/985/f9a25607cb065485med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/987/50396804c8da96a8med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/987/9792068d5d09e41bmed.jpg

 

Tym razem nie zrobiłem pure z ziemniaków takiego mocnego gniecenia.

 

http://images70.fotosik.pl/986/b8571b180f470087med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/986/e8e3805d754db8c6med.jpg

 

wymieszanie i kiełbasa schabowa najpierw sparzona wrzątkiem,a następnie lekko grillowana elektrycznie.

 

http://images70.fotosik.pl/986/d7f755f50dc37667med.jpg

 

i skromnie na talerzu.

 

http://images68.fotosik.pl/986/4a002e6e3ee104ecmed.jpg

 

Jak to jeden z ekspertów grzecznie mówi

 

pozdrawiam niezmiernie smakowicie.

 

dzisiejszy obiad już w przygotowaniu.Będzie coś z grilla ale tylko dosmaczone dymkiem nie z węgla ale z drewna.

 

p.s odpowiadam,że jest w mej parzybrodzie tym razem jogurt naturalny.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6857554
Udostępnij na innych stronach

Skromny obiadek ,Rewolucje mą Letnią obsługujący.:D.Obiecany karczuś gotowany wcześniej ale zamrożony ..........ponieważ nawet gdyż ,nie było czasu.

 

http://images69.fotosik.pl/986/cbdaa6c071d451a9med.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/987/78e8bf8f88123766med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/8ca3fe1f60763d9cmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/0618d865c50bb222med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/986/3b78e8f016189ea3med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/110f0bb9cabad833med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/988/70f3f9cc09415a93med.jpg

 

Proszę popatrzeć jak można smacznie przegotować posiłek

 

Jak Gwiazdor w zdrowym żarciu bez dymnych fajerów ,to musi być gwiazda.

 

http://images66.fotosik.pl/987/b1529648dd667befmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/8ea023248e370e97med.jpg

 

Skromność wdarła się na mój talerz.

http://images67.fotosik.pl/988/5dbd37a800b630d0med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6857790
Udostępnij na innych stronach

Poniedziałek to może być ryba.Łosoś prosty z prostym sosem i ziemniaczkami - talarkami-młodymi ,skropionymi syropem klonowym :lol2::lol2::lol2::lol2:.Koniecznie syropem klonowym żadnym innym.:lol2::lol2::lol2::lol2:.Miało być mięso z długiej nietłustej świni ale niestety się skończyły, następnym razem.Same krótkie ostały.;);););).Zatem wszystko pod rybkę się przygotowuje.:stirthepot::stirthepot::stirthepot::stirthepot:.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/201545-letnie-rewolucje-czyli/page/2/#findComment-6858525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...