Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Obiecane fotki ale jak na razie bez tej okrutnej pomarańczy.http://forum.muratordom.pl/images/smilies/jawdrop.gif

 

Kanapki proste jak Rewolucja Letnia

http://images66.fotosik.pl/970/c155bd8761065e95med.jpg

 

Glonka w gotowaniu

 

http://images66.fotosik.pl/970/aee1ef7e410af0cfmed.jpg

 

Cebularze po lubelsku

http://images66.fotosik.pl/970/a0e1df4bc828ada3med.jpg

 

Do nich kapuśniak i golonka ze skórką ,która jest bardzo pyszna jako dodatek do niego z bardzo fajnym nadzieniem.Kapuśniak wczorajszy bo mi się zoom zaciął :sleep:

 

http://images67.fotosik.pl/971/e81f98ca467a839amed.jpg.

Ostała się bidulka to ja ciach do farszu.Bakłażan też czeka na obróbkę.

http://images67.fotosik.pl/971/e8a1772d65fd6741med.jpg

 

Golonka bez skórki ale skórka bardzo potrzebna.

http://images69.fotosik.pl/969/088913e3dcf0ae6emed.jpg

 

Skórka ściągnięta :wiggle:a efekt jest taki.Ser i salami.Nie z indyka ale z osła.

http://images68.fotosik.pl/970/7e92e02ba468d038med.jpg

 

Zwijamy i białym sznurkiem gastronomicznym do wiązania szynek na czarnej patelni obsmażamy z obydwu stron.Jedna strona.

http://images69.fotosik.pl/969/265396d9884e3b88med.jpg

 

Fotka ruszona ale skórka puchnie.

http://images66.fotosik.pl/970/0634ef18ce00a8c4med.jpg

 

Kapuśniak miał mieć macierz to ją ma.

http://images69.fotosik.pl/969/3d3d58ed437fcaa0med.jpg

 

Farsz do zapiekanki i bakłażana.Tego bakłażana w smacznym towarzystwie.

http://images69.fotosik.pl/969/9e2f500a0a59b590med.jpg

 

Na białej patelni tym razem i bakłażan któremu serce wyrwałem by smakował wyśmienicie.

http://images66.fotosik.pl/970/0930fe41c55db0f8med.jpg

 

z golonkową skórka przed ale za to z cebularzem po.

 

http://images69.fotosik.pl/969/e0fd5656340d871emed.jpg

Farsz ciąg dalszy.Golonka na pierzynce z cebuli.

 

http://images67.fotosik.pl/971/a39dac10aaf3de8cmed.jpg

 

Najważniejszy składnik podkreślający smak.Siekana pietruszka,tarte pieczarki i ser żółty tu w mym przypadku kawałek goudy.

http://images68.fotosik.pl/970/fbf573e29fb52d6cmed.jpg

 

To kuriozum jest bardzo przydatne do tego rodzaju potraw.Zaznaczam prostych bez faszerowanych indyków z grilla bo to profanacja tego zacnego kuraka.

 

Talarki do zapiekanki z młodych ziemniaków.

http://images70.fotosik.pl/970/4be4fcf597687b75med.jpg

 

Pomidorowa kołderka

http://images67.fotosik.pl/971/9ae6702c95feccb9med.jpg

 

Część cebulowej golonki do zapiekanki a część do bakłażana.

http://images67.fotosik.pl/971/a4ec58052d215c8amed.jpg

 

Do tego bakłażana.

 

http://images67.fotosik.pl/971/1c0986d531930eecmed.jpg

 

Posypka pieczarkowo-serowo-pietruszkowa.

http://images70.fotosik.pl/970/f1ce03d24b2a2325med.jpg

 

Przygotowany do pieczenia.

http://images70.fotosik.pl/970/11f5932d340d9092med.jpg

 

Teraz czas na zapiekankę by się nic nie zmarnowało.Za chwile będziemy mieć kapuśniak ale najpierw zapiekanka.Po pomidorach i golonce z cebulką ,druga część posypki kuriozalnej :D.

http://images70.fotosik.pl/970/2e5b75b3cc461826med.jpg

 

 

Kapuśniaczek z wkładką.Mówiłem aby bez sznurka ale jak powstrzymać głód.:bash:

Dałem cebularza ale zjedli z masłem. Sie zmęczyłem w tej skromnej prezentacji bez faszerowanego indyka.

 

http://images70.fotosik.pl/970/8db31c8e4da97d4cmed.jpg

 

Skórkę z gotowanej golonki z salami z osła i sera wędzonego dedykuje tym co wiedza co ze skórą zrobić.Niekoniecznie z indyka.:wave:

Dania nie są z knajpy.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W trakcie rozdania.;)

http://images67.fotosik.pl/972/aea6cf65f8dde238med.jpg

 

wyborna zapiekanka ale tępy dzid okiełznać nie kum kuma.

 

http://images68.fotosik.pl/971/51b76291aab6aabamed.jpg

 

Letnie Rewolucje to upał ,a jak upał z deszczem na główkę to boli.;).Bakłażanowe cacy na bogato skropione sosem.

 

http://images70.fotosik.pl/971/eaeaa58c8036306dmed.jpg

http://images66.fotosik.pl/971/c0388588f330dcafmed.jpg

Delikatny i spokojny w wyglądzie bakłażan zapieczony.:):stirthepot:

http://images69.fotosik.pl/970/e2ce709fa0a2d0a7med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba surowa nie dla mnie fe, za to na kolację Rewolucyjną Letnią jak najbardziej ,dwa plastry z udźca indyczego np z takiego

http://wyrobydomowe.blox.pl/resource/tn_IMG_0182.JPG

,które gdzieś poniewierały mi się po zamrażarce :p.Usmażone na głębokim tłuszczu w specyficznym sosie z chilli jako dodatek do smażenia.

http://images68.fotosik.pl/975/af80e0ff98ddc6b0med.jpg

 

Jak na Rewolucje Letnia przystało to :ppomidory z lekkim sosem winegret bez cebuli,polecam także do takiego indyka kapustę kiszona własną moczona przed podaniem w syropie klonowym np. w takim :

 

http://mmo.pl/2945-12257-thickbox/syrop-klonowy-maple-joe.jpg

Mam taki od siostrzyczki ,która dba o me zestawy w kuchni.Mój mam przelany do karafki np. takiej : :rotfl:

 

http://ocdn.eu/images/skapiec/NDI7MDA7MDMsMCwxMTgsMCwx/8247e4957574fd98a7ddd3ad11c73faa.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/976/5c91428c5bcc64afmed.jpg

Na chlebie jest pasta z indyka ze słoika po pasteryzacji w pomidorach i tymianku i odrobina majonezu kieleckiego i ser kozi.

 

Podświetliłem Państwu by te sosy pokazać i ich wymieszanie.

http://images69.fotosik.pl/974/ba61c4087dfbab98med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co daje pasteryzowanie słoika w pomidorach i tymianku?

 

Już daję Panu moderatorowi odpowiedź.Ogólnie rzecz ujmując nie chodzi tu bynajmniej o wyparzanie słoika co zawsze robię przed pasteryzacją weń włożonego jadła.Proszę zauważyć co napisałem.By sprostać tej ignorancji-ironii z Pańskiej strony dodam ,że w wyparzony mały słoik ,włożona jest pasta z mielonego mięsa z indyka z dodatkiem pomidorów i tymianku.Proces ten by zapobiec zepsuciu zwie się pasteryzacją.Jeśli chcemy użyć- uszczknąć trochę zawartości np w okresie zinowym, otwieramy ten słoik po spasteryzowaniu wraz zawartością i konsumujemy na różne sposoby.

SJP:pasteryzacja

niszczenie bakterii i innych drobnoustrojów w produktach spożywczych i farmaceutycznych, polegające na ogrzewaniu takiego produktu do określonej temperatury

 

Wyparzanie słoików w piekarniku

 

 

Słoiki i nakrętki dokładnie umyć. Odstawić na suszarkę. Wstawić słoiki do zimnego piekarnika.Piekarnik nastawić na 100-105 stopni i wyparzać słoiki przez 15-20 minut.

Wywołuje Pan burze Panie mod.Nie chce bym musiał powiedzieć, a nie mówiłem,choć ci co maja charakter tego nie skomentują.Czy to wytłumaczenie Pańskiej niewiedzy wystarczy???

Edytowane przez niktspecjalny
mod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytam cie modzie bardzo przewrotnie .czy wiesz co to jest pasta z indyka z pomidorami i tymiankiem.???Skoro widzisz na fotce ,że na chlebie leży jak opisuje pasta,a skąd jest napisałem to w czym jest twój problem??? Nie jadłeś tego,nie kumasz jak się zabrać do tego czy chcesz się ponaśmiewać , poddając się niepotrzebnie ukrytej złośliwości w stosunku do mnie.

1.mielimy mięso z udźca indyczego na bardzo drobno

2.smażymy go na ulubionym tłuszczu jak do spagetti

3.dodajemy sparzone bez skórki pomidory

4.świeży tymianek

5. sól morska i grubo mielony pieprz

6.podlewamy szklanka wytrawnego białego wina

 

 

Smażymy aż masa zgęstnieje.Wtedy to ponieważ gdyż, do słoika po majonezie np. kieleckim wkładamy osmażona pastę i pasteryzujemy by nakrętki się zamknęły na szmatce kuchennej w dużym garnku z wodą do wysokości nakrętek.Po tym procesie odstawiamy na półkę pomieszczenia gospodarczego by potem smarować sobie np. kanapki widoczne na fotce.:yes::D. Coś modzie uciekło twej uwadze.....chętnie wytłumaczę twa niewiedzę.:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajne danko dla dwojga i nie tylko do fajnego winka z Kanarów, dedykuje jednemu z moderatorów ,który/która jest zagubiony/zagubiona.:yes::D.

 

Składniki ale nie wszystkie.Te najprostsze.:wiggle:

 

http://images68.fotosik.pl/979/453c38955c78d952med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/418eeec8a05f2ff0med.jpg

 

Mozolnie ,krok po kroku by czegoś nie zapomniał.

 

http://images69.fotosik.pl/978/dd82bac5d457ca07med.jpg

 

Składniki to nic innego jak :pomidor,ser wędzony,bakłażan,papryka,czosnek i bazylia,grubo mielony pieprz i sól morska.

 

http://images69.fotosik.pl/978/5971629b1b842564med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/980/768a4d6ec7958437med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/a35d903241899599med.jpg

 

Arbuz i bekon i nic więcej przygotowanie jak warzywa w/w na grill.

 

http://images67.fotosik.pl/980/223a5d6864e47a93med.jpg

 

Trzeba go przyciąć tak jak bekon.

 

http://images70.fotosik.pl/979/b9185488cfb6376emed.jpg

 

I bekonik na nim.

 

http://images69.fotosik.pl/978/97af1234401ef1a5med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/979/40c4fc3dba53ae69med.jpg

 

Pozostaje grillowanie.Efekt końcowy i smak jest zajefajny.Fasolka po NS ,z własnym sosem jest bardzo delikatna.

 

http://images70.fotosik.pl/979/5a169063829ecd7dmed.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/979/33799e6162ab144dmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/978/ea916c8bf3089f98med.jpg

 

Oliwki bez płynu,sos arabski własny :lol2: i ketchup także własny.Jajeczka ala mozzarella.

Jutro parzybroda po NS -owsku :wiggle:

 

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parzybroda ,karczek inaczej i wyhuśtany sos.Wyhuśtany pochodzi od nazwy którą nadał u mnie mój przyjaciel "Wiśnia". Karczek ugotowany wczoraj ,kapusta i ziemniaki i boczuś i śmietana zakupione.Proszę mi wybaczyć mogę nie zrobić mogę ponieważ jak mi gdzieś mignęły przed oczyma sine krewetki:sick: to odechciało się znowu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obiecana moja zmodyfikowana w trakcie wykonywania zmiana.Parzybroda.

http://images69.fotosik.pl/985/a9b7c74104f3c8f5med.jpg

Biało zielono chyba będzie pasować.;)

Składniki może nie wszystkie ale te najważniejsze.

http://images66.fotosik.pl/986/7a56224d4199a4b6med.jpg

 

Ich obróbka tak szybciutko.

 

http://images66.fotosik.pl/986/4d23c02374c115edmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/985/f9a25607cb065485med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/987/50396804c8da96a8med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/987/9792068d5d09e41bmed.jpg

 

Tym razem nie zrobiłem pure z ziemniaków takiego mocnego gniecenia.

 

http://images70.fotosik.pl/986/b8571b180f470087med.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/986/e8e3805d754db8c6med.jpg

 

wymieszanie i kiełbasa schabowa najpierw sparzona wrzątkiem,a następnie lekko grillowana elektrycznie.

 

http://images70.fotosik.pl/986/d7f755f50dc37667med.jpg

 

i skromnie na talerzu.

 

http://images68.fotosik.pl/986/4a002e6e3ee104ecmed.jpg

 

Jak to jeden z ekspertów grzecznie mówi

 

pozdrawiam niezmiernie smakowicie.

 

dzisiejszy obiad już w przygotowaniu.Będzie coś z grilla ale tylko dosmaczone dymkiem nie z węgla ale z drewna.

 

p.s odpowiadam,że jest w mej parzybrodzie tym razem jogurt naturalny.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skromny obiadek ,Rewolucje mą Letnią obsługujący.:D.Obiecany karczuś gotowany wcześniej ale zamrożony ..........ponieważ nawet gdyż ,nie było czasu.

 

http://images69.fotosik.pl/986/cbdaa6c071d451a9med.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/987/78e8bf8f88123766med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/8ca3fe1f60763d9cmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/0618d865c50bb222med.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/986/3b78e8f016189ea3med.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/110f0bb9cabad833med.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/988/70f3f9cc09415a93med.jpg

 

Proszę popatrzeć jak można smacznie przegotować posiłek

 

Jak Gwiazdor w zdrowym żarciu bez dymnych fajerów ,to musi być gwiazda.

 

http://images66.fotosik.pl/987/b1529648dd667befmed.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/986/8ea023248e370e97med.jpg

 

Skromność wdarła się na mój talerz.

http://images67.fotosik.pl/988/5dbd37a800b630d0med.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniedziałek to może być ryba.Łosoś prosty z prostym sosem i ziemniaczkami - talarkami-młodymi ,skropionymi syropem klonowym :lol2::lol2::lol2::lol2:.Koniecznie syropem klonowym żadnym innym.:lol2::lol2::lol2::lol2:.Miało być mięso z długiej nietłustej świni ale niestety się skończyły, następnym razem.Same krótkie ostały.;);););).Zatem wszystko pod rybkę się przygotowuje.:stirthepot::stirthepot::stirthepot::stirthepot:.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...