Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 162
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwaga zaczynamy .Kilka prostych propozycji by z urlopu wracać szczęśliwie.:D

 

http://images67.fotosik.pl/1117/3685d9e1882f8803.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/1114/612f001cebd48155.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/1115/696386274bf56ec5.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/1115/aa68cd79cfbd2d96.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1117/809cd986e3117f36.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/1115/9c17d992a86b870d.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/1114/20ec0b9e92be448e.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/1115/4f8dc8f97d54e2b0.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/1115/a376670420180e3f.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1117/c19504b16bf404e4.jpg

 

- Rolada boczkowa w ziołach greckich

- Mizeria babuni

- ogórki konserwowe babuni

- klopsiki tyrolskie rewelka z kaszą jaglaną i mizerią

- talerz śniadaniowy z indykiem grillowanym

- talerz rozmaitości śniadaniowych

- szaszłyk wieprzowo - wołowy

- pieczone ziemniaki podlane rosołem

- pasta do kielicha.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Idę na zakupy by Polskość w :stirthepot: przypominać.;) .Mam.Zupa "dziad". Czyli Rewolucja w zupach skromnych ale letnich.Składniki to : żeberka I klasa, korpus bez skrzydeł rosołki dla podbicia smaku ,włoszczyzna ,,zielenina - dużo zielenina ,rwane kluski na dwóch jajkach .Chyba ktoś nie widział klusek rwanych na dwóch jajach.:lol2:.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym przypomnieć iż polska dziadowska zupa nie jest dla dziadów dedykowana :D;).Jest skromna w składnikach , a ja ją przez lata modyfikuję.Doskonałość zupy "dziad" polega na tym ,że jej składniki pozwalają zrobić Rewolucję Letnią z dwóch dań.Ci mniej uposażeni zrozumieją doskonale do czego wnoszę.

 

http://images66.fotosik.pl/1120/74cceb9e1ee449af.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/1120/7f046ce1f91123a2.jpg

 

Wywar na zupę dziadowską ruszył.Zaraz pozostałe składniki.Niestety owa zupka wymaga nieco innego pieszczenia , otóż należy gotować ją etapami. W myśl modyfikowanego przysłowia facet z wozu koniom lżej.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam po przerwie ;) .Część rezultatów , ponieważ pokaz trwa.:yes::stirthepot: .Polskie proste jedzonko czyli sakiewki z farszem w sosie z szynki wieprzowej z dużą ilością zieleniny .Najpierw śniadanie mojego młodego.

 

http://images69.fotosik.pl/1122/a40b30ee9df0f122.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1124/4cbff705cba82864.jpg

 

Składanka na sos i nie tylko.:D

 

http://images70.fotosik.pl/1121/3b78c636cc5833b3.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1124/e70a698e608fbbd5.jpg

 

Prosty zestaw do sakiewek .

 

http://images67.fotosik.pl/1124/83ea4e282d82347f.jpg

 

Krótko podsmażony pamiętając by ogórki były tymi ostatnimi.

 

http://images70.fotosik.pl/1121/90045ebfd4f8a153.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/1122/ed4b95d1d568f666.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/1122/e9f0de825832dd9c.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/1122/429a76ce50e41bcb.jpg

 

Pozostałą część mięśnia szynki w kostkę i na czosnek z oliwą.

 

http://images68.fotosik.pl/1122/0c90ca7d81be40be.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1124/419824f27bdb5de5.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/1121/6537d56b1f488f9a.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/1122/65f3934e4f4aa72e.jpg

 

http://images69.fotosik.pl/1122/48c2a932537e824c.jpg

 

Długo go gotuję podlewając winem .Do sakiewek dodałem podsmażoną szynkę z cebulą.

 

http://images70.fotosik.pl/1121/f0b146754b6a375b.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .Robiłem deser i zupełnie zapomniałem o końcu sosowego szaleństwa w mych Letnich Rewolucjach.;)

 

http://images68.fotosik.pl/1123/2b11fc8b660e7fa1.jpg

 

Jakieś z półki wziąłem.;). Niedużo ale wziąłem.;).

 

http://images69.fotosik.pl/1122/60d21826b60bce22.jpg

 

http://images70.fotosik.pl/1121/0675f41ab6523b88.jpg

 

http://images66.fotosik.pl/1123/2214813058f09003.jpg

 

Na cukinię cienko pokrojoną położyłem bardzo fajny farsz ziemniaczany.

 

http://images66.fotosik.pl/1123/9724f7e83bc101c5.jpg

 

Ziemniaki na akademickich oczkach tarte (ser do kanapek)

 

http://images66.fotosik.pl/1123/6398caf97ba92edf.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1124/fa4b89ad29e8d93c.jpg

 

http://images68.fotosik.pl/1123/e413133326bc899e.jpg

 

http://images67.fotosik.pl/1124/00b19bf0e70df1ae.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę pokazać co jest w mojej Rewolucyjnej Letniej sakiewce...............oczywiście już idę rozkroić. ;):)

 

http://images68.fotosik.pl/1123/fcdec845522d02be.jpg

 

Smak szynki długo sakiewkowanej :D z w/w farszem to fajny pomysł na Letnia Rewolucję.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Chwilowa przerwa w gotowaniu .Kupiłem mieszkanie dzieciom i jedziemy go zaczarować.:).Ale to nie ważne Letnie Rewolucje trwają nadal.Ostro przymierzam się do bardzo wykwintnej polędwicy wieprzowej.Jest bardzo trudna do zrobienia.Ten nigdzie nieprezentowany przepis , podpatrzony u jednego z wybitnych osobowości kulinarnej wiedzy postaram się pokazać.Polędwicę należy odpowiednio naciąć.W powstałe nacięcia wkłada się czosnek ,następnie bekon lub słoninę .Muszę to skorygować .Marynuje się w oliwie z oliwek , occie balsamicznym ,pieprz,sól i obtaczanie w majeranku.Tak, obtaczanie czyli panierowanie. 6-8 h w lodówce . Wszystko wydaje się bardzo proste i tak ma być.Następnie przygotowuję pierzynkę dla polędwicy marynowanej z ziemniaków i dużej ilości marchewki.Teraz ta sztuka jej ubrania i upieczenia.Prawidłowo dobrane warunki pieczenia pokażą ,że po rozkrojeniu pierzynki majeranek powinien zostać wchłonięty właśnie przez nią czyli pierzynkę.:yes: Sekret pierzynki jest dość istotny ponieważ nie ma tam grama mąki pszennej za to piana z białko ma ogromne znaczenie.Do tego marynowane grzyby w cieście na maśle kładzione .To drugie danie jest także mało znane.

 

Do następnego razu.:):bye:

 

p.s

to nie jest to :

http://lindgotuje.blox.pl/resource/IMG_4740.JPG

 

to także nie jest to cięcie choć już bardzo zbliżone :

http://www.poezja-smaku.pl/wp-content/uploads/2012/10/nacinanie-poledwiczki.jpg

 

To robię ale to także nie to cięcie .

 

 

http://figowesmaki.blox.pl/resource/DSCN0301.JPG

 

Wygląda bardzo apetycznie i robią to z wielkim sercem.

 

http://figowesmaki.blox.pl/resource/DSCN0346p.JPG

 

Historia z grzybami coś jak to :

 

http://2.bp.blogspot.com/-nVWFSLatFlw/VFYQ-JnyXqI/AAAAAAAACZM/y2zYacdwRvo/s1600/przepis.jpg

 

to już jest bliższe mym kubkom smakowym , cudownie to zresztą autor pokazuje.

 

http://3.bp.blogspot.com/-2ymLA-cb8zc/UHhj9FJbjII/AAAAAAAABt4/R1j3sLIYZ_c/s1600/podgrzybki+zapiekane+na+francuskim+cie%C5%9Bcie.jpg

 

Źródła widać na zdjęciach skąd zaciągnięte.Mojego przepisu państwo nie znajdziecie.

 

Pani Bronia mnie rozjechała pomysłowością .To jest godne naśladowania.Może do polędwicy mej ?

 

http://bronislawa70.blox.pl/resource/DSC_3105b.JPG

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.mojegotowanie.pl/var/self/storage/images/przepisy/obiady/poledwiczka_z_kurkami_w_sosie_smietanowym/1364500-1-pol-PL/poledwiczka_z_kurkami_w_sosie_smietanowym_popup_watermark.jpg

Pani zaprezentowała bardzo fajne danko.

Proszę zwrócić uwagę ,że wszystko jest obkładane tłustymi bekonami.Nie dlatego ,że mi to przeszkadza ależ skąd czemu nie ponieważ gdyż :D.Czas na coś polskiego prostego smacznego .Moja pierzynka ma dowieść ,że jest inaczej i można inaczej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

perm bardzo mnie uraził.........nie wiem dlaczego............... nic mu nie zrobiłem i ja go nie obraziłem .............szok.Dlaczego tak powiedział?????????????????? .Trochę oddechu :sick::sick::sick:.Masz już swobodę........... wklejaj co chcesz.Nie będę w tym ci przeszkadzał.Jesteś taki elokwentny.....wygrałeś jak mnie zdołowałeś.W kuchni jesteś niezastąpiony.Przypalonego nie lubię..........:hug: Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...