db78 09.06.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam, jestem na etapie kupna gotowego sytemu kominowego.Komin będzie używany w domku letniskowym kilkanaście razy w roku opalany tylko drewnem.Chciałbym kominek zabudować cegłą bez żadnych otworów.Moje pytanie brzmi:- czy muszę montować skraplacz i wyczystkę ? PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.06.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam. Chciałbym kominek zabudować cegłą bez żadnych otworów. Moje pytanie brzmi: - czy muszę montować skraplacz i wyczystkę ? Jedno z drugim nie ma nic w spólnego. Komin generalnie musi mieć wyczystkę, z tym że może nią być np. wkład kominkowy. Odskraplacz - jeżeli nie masz do tego odprowadzenia skroplin z syfonem i separatorem, to nie ma sensu udrażniać ujścia skroplin z takiego komina. Kominek bez kratek wymaga specjalistycznego paleniska (wkładu) przeznaczonego do obudów zamkniętych lub do typowej akumulacji. Każdy inny wkład wymaga kratek o wielkości pola około 500 - 700 cm2 na wlotach i 900 - 1200 cm2 na wylotach. Wartości te są różne w przypadku róznych producentów i modeli wkładów. Nie spełnisz tych wymagań - jest to powód do utraty gwarancji na wkład. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts