Rak 01.07.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 witam, przymierzam sie do zrzucenia starej powały sufitowej w mojej ruderze. na suficie pozostaną tylko 4 belki stropowe oparte na ścianie zewnętrznej (piasek i glina, bez cegły). czy muszę te belki czymś podstemplować przed zrzuceniem tej powały? czy takie podejście jest bezpieczne? po zrzuceniu sufitu mam zamiar zrobić porządny, lżejszy sufit z wełny i desek, ale to dopiero w drugiej kolejności. napiszcie, czy takie podejście jest bezpieczne i co w opisie pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 01.07.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Zaczniej rozbierac strop od gory. Bron Boze od dolu. Jesli jest polepa to usun. Sprawdz jak wyglada oparcie belek na stropie. Jesli OK mozesz wchodzic od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 01.07.2004 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 pitbull, dzieki, ta polepa to nic innego jak słoma nawinięta na metrowe kołki maczane w glinie. oczywiście do usunięcia. cholernie ciężka 'sprawa'...posadowienie tych belek wygląda w miarę solidnie. ich szerokość to ok 27 cm, i można po nich śmiało skakać poza tym masz jakiś pomysł na wymianę tego sufitu? mam deski 5 cm grube i 7m długie do wykorzystania, ale co z jakimś tanim ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.07.2004 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Wszystko zalezy jaki chcesz uzyskac efekt wizualny w pomieszczeniu. Material ociepleniowy to raczej welna mineralna w plytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 02.07.2004 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 witam ponownie,belki mają zostać 'odkryte' od dołu, czyli pokoju a przestrzeń pomiędzy nimi muszę czymś wypełnić. czy pomiędzy deskę a wełnę powinienem coś wyłożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 02.07.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 To znzczy chcesz widziec tylko polowe wys. belek?Do boku belki beda przybite laty a do nich od spodu deski na ktorych bedzie ocieplenie. Nic tam nie musisz wkladac. Nad pomieszczeniem mokrym folie PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 02.07.2004 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 w rzeczy samej....dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 06.07.2004 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 witam,jeszcze jedno....czy muszę stare belki stropowe czymś posmarować? myślę tu o jakimś kornikobójczym preparacie. mimo, że belka jest szeroka na 22 cm to nieco zmęczona przez kornika. belka jest bukowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.07.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Teraz to nic nie da. Wiekszosc preparatow dziala powierzchniowo i zabezpiecza przed wejsciem owada wglab. Musialbys jakies zastrzyki wglebne robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 09.07.2004 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek12 13.11.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Witam, ja mam podobną sytuację, z tym że wymieniłem wszytskie belki i od góry na wkrety przymocowalem deskę szalówkę i teraz mam piękny świeży drewniany sufit. Mam tylko pytanie jak to ocieplić od góry. Czytałem kilka wątków traktujących o podobnych problemwach, ale zawsze były pewne różnice... Zastanawiam się na ułożeniem wełny mineralnej od góry, tylko jest pytanie czy zostawić jakąś małą szczelinę pomiędzy szalówką a wełną, np. za pomocą cienki listewek tak była przerwa 1-2 cm?? I jeszce jedno czy od góry na wełnę dobrze będzie położyć folię paroprzepuszczalną, bo pewnie zwykła będzie powodowała skraplanie i zamoknięcie wełny?A może lepszy będzie styropian, ale wtedy boję się wilgoci i grzyba?? Co wy tna to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts