Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana sufitu

Rak

Recommended Posts

witam,

przymierzam sie do zrzucenia starej powały sufitowej w mojej ruderze. na suficie pozostaną tylko 4 belki stropowe oparte na ścianie zewnętrznej (piasek i glina, bez cegły). czy muszę te belki czymś podstemplować przed zrzuceniem tej powały? czy takie podejście jest bezpieczne?

po zrzuceniu sufitu mam zamiar zrobić porządny, lżejszy sufit z wełny i desek, ale to dopiero w drugiej kolejności.

napiszcie, czy takie podejście jest bezpieczne i co w opisie pominąłem.

pitbull, dzieki,

ta polepa to nic innego jak słoma nawinięta na metrowe kołki maczane w glinie. oczywiście do usunięcia. cholernie ciężka 'sprawa'...posadowienie tych belek wygląda w miarę solidnie. ich szerokość to ok 27 cm, i można po nich śmiało skakać :D

poza tym masz jakiś pomysł na wymianę tego sufitu? mam deski 5 cm grube i 7m długie do wykorzystania, ale co z jakimś tanim ociepleniem?

• 3 years później...

Witam, ja mam podobną sytuację, z tym że wymieniłem wszytskie belki i od góry na wkrety przymocowalem deskę szalówkę i teraz mam piękny świeży drewniany sufit.

Mam tylko pytanie jak to ocieplić od góry. Czytałem kilka wątków traktujących o podobnych problemwach, ale zawsze były pewne różnice...

Zastanawiam się na ułożeniem wełny mineralnej od góry, tylko jest pytanie czy zostawić jakąś małą szczelinę pomiędzy szalówką a wełną, np. za pomocą cienki listewek tak była przerwa 1-2 cm?? I jeszce jedno czy od góry na wełnę dobrze będzie położyć folię paroprzepuszczalną, bo pewnie zwykła będzie powodowała skraplanie i zamoknięcie wełny?

A może lepszy będzie styropian, ale wtedy boję się wilgoci i grzyba??

Co wy tna to?