Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dworek retro czyli po wszystko po kolei :)

Recommended Posts

Witajcie, w koncu znalazlam dla siebie miejsce :)

A wiec, budowe zaczelismy rowno 2 lata temu, 23,06,2013.

Z perspektywy czasu, choc tak krotkiej, nie podjelibysmy sie znow tego zadania. A przeciez tyle jeszcze przed nami...

Od zawsze, kiedy myslalam o budowie, w oczach miałam dom w stylu dworkowym i tak tez sie stalo. Mimo, ze wnetrza beda raczej nowoczesne, to z zewnatrz dom bedzie utrzymany w tematyce dworkowym.

Tak to sie zaczelo

515.jpgIMG_0612.JPGIMG_4603.jpgIMG_4621.jpgIMG_4650.jpg

Edytowane przez dworekretro

Wiesz, kupa kasy- a i mieszkamy w dosc niepewnym kraju, gdzie wyjazd za granice ciagle wisi nad plecami :)

Poza tym, to wies- ja zdecydowanie wolalabym miasto. Zwlaszcza ze mam rodzicow w tej samej miejscowosci i gdybym chciala pouzywac folkloru to bym sobie do nich wpadla ;)

ALE zeby nie bylo, jezeli uda mi sie zreazlizowac plan w 100% to bede bardzo zadowolona, ale to dopiero polowa za nami.

O, jak pięknie wyszła Wam oś na środku domu! Ideałem byłoby, gdyby za salonem był piękny ogród, ale to jak mniemam dopiero pieśń przyszłości. Całkiem przyjemnie rozplanowanie pomieszczeń. Poddasze użytkowe czy nie?

Chętnie będę podglądać, bo też będę stawiać dworek :) Powodzenia Wam życzę.

Widzialam Twoj watek, podgladam :)

Ogrod to nie taka piesc, bo chcialabym zeby zaczal rosnac. Wokól nas rosna ogromne klony, wiec mamy juz troszeczke :) oby sasiedzi nie powycinali.

Jestem na etapie szukania projektanta ogrodu, aby zaczac robic go- zwlaszcza z tylu- jesienia, najpozniej wiosna przyszlego roku.

Marzy mi sie ogrod 'dziki' z masa kolorow, drzew lisciastych i zeby pachnialooo :)

poddasze- graciarnia, chyba ze dorobimy sie 5 dzieci ;) na co sie nie zanosi

Wiatrołap i drzwi z wiatrołapu do części dziennej - super :) Ale salon z jadalnią zupełnie mi nie leży. Według mnie jest tam przesyt materiałów: cegła, płytki, kilka rodzajów drewna (podłoga, sufit, stoliki kawowe), tkaniny, plastik... A na dodatek jeszcze dywan i podwieszany sufit ;) Nie to, że lubię minimalizm, ale zmniejszyłabym ilość użytych materiałów i rodzajów oświetlenia (dobrze widzę, że przy suficie mamy oświetlenie wiszące z żarówkami/świetlówkami, halogeny i listwy LED?). Moim zdaniem wyglądałoby to wtedy bardziej spójnie, bo teraz - wybacz, to tylko wrażenie - wydaje się tam napakowanych dużo nowoczesnych rozwiązań, ale bez wspólnej idei. Żeby nie było tylko krytyki: zasłony ładnie się komponują i do wypoczynku również nie mam zastrzeżeń.

Łazienka dla mnie jest strasznie zimna. Poza tym osobiście nigdy nie zrobiłabym kabiny z przezroczystego szkła, bo nie lubię codziennie czyścić takich tafli. A bez czyszczenia będzie to wyglądało okropnie już po paru dniach. Pomyślałabym również nad podwieszanym bidetem i wc - łatwiej czyścić podłogę :)

Co do kuchni: mi by brakowało blatu przy lodówce. Nieraz wkładam bądź wykładam dużo rzeczy, wiec wolę mieć pod ręką choćby kawałek blatu, zamiast obracać się i szukać go gdzie indziej :) Poza tym jeśli zastanawiasz się, czy wystarczy gniazdek - to dołóż kilka ;) Kto wie, może z czasem dokupi się mikser, blender, Thermomix, opiekacz, toster, ekspres do kawy... Co wtedy będziesz wypinać, aby podłączyć potrzebne urządzenie? Poza tym może dobrą opcją będzie wyprowadzenie jednego czy dwóch gniazdek do blatu stołu na np. czajnik elektryczny czy opiekacz? Nie wiem czy korzystasz/planujesz korzystać z takich urządzeń, bo na wizce widzę czajnik na płycie :)

Wszystkie moje powyższe uwagi możesz wyrzucić do kosza :D Nie znam Waszych przyzwyczajeń i potrzeb, podrzuciłam tylko rzeczy, na które sama zwracam uwagę :)

ojej dzieki :)

co do lazienki- bedzie gruntownie zmieniana i wlasnie prysznic z szyby mrozonej? tej jakby popekanej- nie widac wody

co do gniazek- bedzie takich widocznych i do uzytku 8. obok stolu 2, i w kazdym dostepnym rogu. Wiec mysle,, ze wystarczy. Co do blatu przy lodowce- niestety nie dało sie inaczej tego ugryzc, stąd wyspa polaczona ze stołem.

Co do salonu, wiesz- ja to nie bardzo lubie urządzac ogolnie domy, ale chciala po prostu zeby szybko sie sprzatalo. Szafa tv bedzie jasniejsza, te polki po dwoch stronach pojda sobie albo sie zabuduja ;) a po jednej stronie bedzie komoda na zastawe itp. Bo obawiam sie, ze nie pomieszcze tego w kuchni.

Mam duza rodzine, znaczy maz ma ;)

Mowisz, ze niespojne-ja bardzo chcialam czerwona cegle i duzo swiatla. Chociaz nie jakiegos mocnego. Zastanawiam sie nad tymi mini panelami nad stolem- alewiesz..to kwestia na za rok. Moze sie duzo pozmieniac.

Co byscie mi radzili- czy lepiej w przylszym roku zalozyc ogrod, zrobic elewacje i kostke i dopiero potem brac sie za wykonczeniowke wewnatrz? Bo chcialabym zeby ogrod sobie rosl, elewacja bbyla- a nie ze zrobimy kostke a potem ją zapaskudza robiąc elewacje.

Prosze o opinie :)

Wiesz, w kuchni moich rodziców podobnej wielkości też jest 8 gniazdek - i trochę bida ww tym momencie, a przy budowie wydawało się, że aż nadto :D

Co do łazienki, to kombinuj jak już Tobie pasuje - u mnie w ogóle będą prysznice murowane, nie mam cierpliwości do szyb i prowadnic czy zawiasów... ;)

Jeśli chcesz, żeby się szybko sprzątało, to wywal dywan i kup robota odkurzającego :D Jeśli chciałaś czerwoną cegłę, to OK, musi w takim razie zostać. Ale reszta wystroju powinna być z tą cegłą spójna w takim razie. a mam wrażenie, że architekt wnętrz dał cegłę, bo chciałaś, a nie przemyślał całości razem. Dużo światła - też jak najbardziej OK, ja wspominałam jedynie o tym, że nie leży mi mieszanie zbyt wielu rodzajów. Może zrezygnować z lampy wiszącej nad stołem w jadalni i tam też zastosować LEDy? To tylko luźna sugestia. Może wystarczy tylko zrezygnować z drewna na suficie i zastosować stoliki kawowe z takiego materiału jak stół (ale np. w ciemnym kolorze - jak półki) i to wystarczy, by odzyskać spójność pomieszczenia :) Aaaalbo... jeszcze inaczej z meblami: stół w jadalni zostaje jak jest, wypoczynek ciemny, stoliki kawowe w kolorze stołu jadalnianego i półki współgrające kolorem z wypoczynkiem. Trochę "zebra". Ciekawe, jak coś takiego by wyglądało :)

Jeśli jest duża rodzina i będą się odbywały spore "posiedzenia" to teraz warto z architektem przemyśleć to, jak pomieścić np. 12 osób przy jednym stole. My mamy gorzej, my liczymy tak 16 osób naraz przy stole i tyle chcemy mieć możliwość wygodnego zmieszczenia :p Razem z opcją zrobienia chrzcin na 30 osób w domu bez konieczności rozkładania namiotu w ogrodzie :D

Co do ogrodu to nie umiem doradzić, jeszcze zupełnie nieogrodowa jestem ;)

Co byscie mi radzili- czy lepiej w przylszym roku zalozyc ogrod, zrobic elewacje i kostke i dopiero potem brac sie za wykonczeniowke wewnatrz? Bo chcialabym zeby ogrod sobie rosl, elewacja bbyla- a nie ze zrobimy kostke a potem ją zapaskudza robiąc elewacje.

Prosze o opinie :)

hej piękny domek pasuje do okolicy

ogród niech sobie rośnie jak najszybciej

elewacja

kostka

to kolejność jaką ja obstawiam

Dziekuje :)

bardziej chodzi mi o to czy zrobic z zewnatrz a potem wejdz do srodka (moowimy o takiej kolejnosci elektryka-hydraulika-tynki-ogrod-elewacja-kostka-wykonczeniowka)

wiadomo- trzeba to rozlozyc to pieniadze na drzewach nie rosna :) gdyby rosly to pod koniec roku bylaby przeprowadzka ;)

zalaczam projekt elektryki

FullSizeRender (1).jpgFullSizeRender.jpg

• 1 month później...
  • 1 year później...