Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie powietrza do kominka - sugerowane rozwiązania budzą moje wątpliwości

domi-nikka

Recommended Posts

Witam.

Wydaje mi się, że pobór powietrza kanałem pionowym od góry ku dołowi następuje wbrew prawom fizyki, w związku z czym, osłabia się naturalny ciąg od komina dymowego. .

Stefan - zimne powietrze jest cięższe czy lżejsze od powietrza nagrzanego ?

Opada samo w dół czy leci sobie w górę ?

Oj Stefanie ... chyba na wagary chodziłeś jak lekcje fizyki były ... :D

Pozdrawiam.

stefen

... a naturalny ciąg od dołu ku górze powstaje tylko wtedy gdy ciepłe powietrze z pomieszczenia wywiewa kominem,

a tu dolot połączony jest z dołem wkładu i nie jest już wtedy wentylacją...

forest

od kiedy przestałem używać telewizora zeszło ze mnie to całe ciśnienie związane z polityką,

polecam jako uzupełnienie zdrowego trybu życia.

nie zaśmiecajmy tego forum po-piso-kukizem, nie warto

Edytowane przez lecho*ski

Jedyny minus doprowadzenia powietrza kanałem wentylacyjnym, to przepuszczanie przez niego sporej ilości powietrza o temperaturze znacznie czasem niższej od 0C, co może wyraźnie wychładzać ścianki komina. Jeśli jeszcze komin na piętrze biegnie przez łazienkę, to na ścianie może skraplać się wilgoć (jęk to często bywa przy źle zaizolowanej ściance kolankowe przy murłacie, albo na ścianach szczytowych w okolicach krokwi.

Witam.

Wcale nie trzeba wylotu czerpni ponad dachem wybijać w kominie.

Poddasze nieużytkowe jest do tego lepszym miejscem. Dzięki temu też zapewnia się lepszą jego wentylację.

Wbrew pozorom, kominek w większości użytkuje się gdy temperatura zewnętrzna jest powyżej zera ...

Pozdrawiam.

Witam.

No tak ... o ja nieuważny ... zapomniałem że wychładzania nie ma przy czerpni poziomej biegnącej pod wylewką ("bo się już pod styropianem nie zmieściło"), albo wkutej w ścianie i przykrytej 1,5 cm gipsokartonem lub 1 cm tynkiem na siatce, tudzież przy okazji "topienia" czerpni powietrza pod kominkiem w wylewce grubości 20 cm ... bo ktoś powiedział że styropianu pod kominek to się nie daje ...

Moi mili ... na parterze taki kanał wentylacyjny przeznaczony na czerpnię jest całkowicie przykryty kominkiem i izolacją kominkową umieszczoną na jego tylnej ścianie, a na piętrze, tudzież poddaszu użytkowym, z reguły jest on wkomponowany w układ większej ilości kanałów wentylacyjnych, wykonanych z keramzytobetonu o całkiem dobrych właściwościach izolacyjnych.

Przy wykonywaniu takiej czerpni w kominach murowanych, na kanale 14x14, można śmiało wsunąć weń flexa 100 mm i powietrze wokół niego oraz 12 cm cegły plus tynk czy gipsokarton również z kolejną pustką powietrza pod nim, będzie całkiem dobrą izolacją ...

Weź no drogi Darku nie pitol tutaj po próznicy tylko podaj te wszelkie inne minusy :D

Ja Ci podam po raz kolejny (pisałem już o tym co najmniej kilka razy na FM) podstawowy plus - tak wykonana czerpnia działa (i to sama) dokładnie wedle praw fizyki ... takich samych jakimi rządzą się np. kaflowe piece komorowo - opadowe ... uzyskując efekt naturalnej "pompy" tłoczącej cięższe (bo zimniejsze) powietrze w dół i zwiększajacej tym samym wartość ciśnienia kominowego. Tak wykonana czerpnia nadaje się szczególnie do wykonania przy właśnie kiepsko działających kominach,przy kanałach dymowych o małych rozmiarach (14x14, 14x20, fi 150, itp.), lub przy zakłóceniach ciągu kominowego powodowanych przez niekorzystne sytuowanie wylotu komina ponad dachem.

To tylko kominiarze "nieuki" i nie mający obowiązku wiedzieć wszystkiego o procesie budowlanym, inwestorzy, powtarzający zasłyszane i zaczytane gdzieś bzdurne opinie, powtarzając totalne banialuki wmawiają potem mało asertywnym i nieskorym do nauki wykonawcom że tak nie wolno.

Wolno, a na wet czasem jest to konieczne do wykonania w ten sposób ...

... tyle że często trzeba po prostu odrobinę pomyśleć ...

Pozdrawiam.