Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pop?kane fugi w parapetach klinkierowych

Recommended Posts

Jakiś miesiąc temu załozyli nam parapety klinkierowe. Tak się cieszyłam bo dobierałam na oko kolor i wyszło super, a tymczasem kiedy oglądałam je bardzo dokladnie zauważyłam, że praktycznie w 90% fugi pomiedzy płytkami sa popękane. To są drobne pęknięcia i na pierwszy a może i drugi rzut oka ich nie widać. Ja jednak zastanawiam się skąd się wzięły i czy nie bedą miały tendencji do "rozchodzenia się". Przecież w te małe szczelinki powchodzi woda i jak znam życie (i działanie wody) - to będzie je rozpierać.

Napiszcie czy mam rację i skąd to się wzięło? Ja w swojej nieznajomości tematu wysnuwam teorię, że fuga była źle przygotowana (zbyt rozcieńczona lub zbyt gęsta - nie wiem :oops: :o ) i może znaczenie miała też pogoda przy wykonywaniu fugowania?

proszę Was o info, dzięki

po pierwsze masz rację - będzie tylko gorzej rozwali to nie tyle woda (w płynie) co zamarzajaca woda

powody mogą być dwa (chociaż nie nawidzę takich spekulacji)

1. parapet przyklejono na zwykłą zaprawę i zbyt szybko zafugowano

2. zaprawa była ok ale fuga (tzw. cienka) nie przystosowana do tego co masz. zwykłe fugi (np. atlas nadaja się chyba do 3-4 mm) jeżeli jest około 1 cm to powinnaś użyć mapei ta fuga jest bardzo elastyczna (ja fugowałem nią ponad ok. 2 cm na zawnątrz i drugi sezon trzyma bez zarzutu

po pierwsze masz rację - będzie tylko gorzej rozwali to nie tyle woda (w płynie) co zamarzająca woda

powody mogą być dwa (chociaż nie nawiedzę takich spekulacji)

2. zaprawa była ok ale fuga (tzw. cienka) nie przystosowana do tego co masz. zwykłe fugi (np. atlas nadają się chyba do 3-4 mm) jeżeli jest około 1 cm to powinnaś użyć mapei ta fuga jest bardzo elastyczna (ja fugowałem nią ponad ok. 2 cm na zewnątrz i drugi sezon trzyma bez zarzutu

Pyzia jeżeli oni zafugowali te parapety zaraz po ich przyklejeniu to może to być spowodowane schnięciem warstwy klejącej parapety.

Może masz też za mało elastyczną fugę a za szerokie szczeliny.

Jedno co ci mogę doradzić to niestety wydłubanie popękanej fugi i nałożenie nowej i to zanim nastaną mrozy.

• 1 year później...

Jaką zaprawę powinno się dać? Taką jak do terrakoty? Może ktoś umie podać nazwę konkretnego produktu?

2. zaprawa była ok ale fuga (tzw. cienka) nie przystosowana do tego co masz. zwykłe fugi (np. atlas nadają się chyba do 3-4 mm) jeżeli jest około 1 cm to powinnaś użyć mapei ta fuga jest bardzo elastyczna (ja fugowałem nią ponad ok. 2 cm na zewnątrz i drugi sezon trzyma bez zarzutu

Tu też proszę o nawę produktu ( o ile ktoś pamięta co było u niego stosowane)

W końcu doszło już do tego, że zadaję pytania i sama sobie na nie odpowiadam :D - na cóż mam nadzieję, że do końca budowy uda mi się nie zwariować :lol:

Pozostawiam tę informację, bo może komuś się przyda.

Przedstawiciel Ceresitu polecił mi:

- zagruntować CT16

- płytki przykleić przy pomocy CM17 lub CM18

- fugi wypełnić CE 43 (jeśli spoina będzie szersza niż 5 mm) lub CE40 (jeśli będzie węższa)