Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krokwie 20cm - jak najlepiej wykona? ocieplenie o gr. 20 cm?

Recommended Posts

Prosze o wskazówki, które rozwiązanei wybrać:

1. Szczelina 3cm, następnie wełna 15 cm pomiędzy krokwie, następnie ruszt aluminiowy a między ruszt 5 cm wełny w poprzek.

2. Szczelina 3 cm, wełna 20 cm, ruszt założyc z odsunięciem od krokwi o 3m (zeby nie zgniatać wełny). Ruszt chyba można odsunąć na wspronikach, które fachowcy nazywają choinkami ?

3. Dać sobie spokój z kombinacjami i zastosować szczelinę 2 cm ( czy nie za mało) i zastosować wełnę 18 cm np Uni Mata Isover'a

Może prolem banalny ale mocno mnie "męczy" ostatnio:)

Pozdrawiam

jeżeli zastosowałeś dobrej jakości folię wyskoparoprzepuszczalna to nie jast konieczne zostawiać szczeline wentylacyjną. szkoda tych 2-3 cm dałbym wełnę 20 cm, na krokwie przymocował uchwyty do stelaży (zawiesia) 125 na to nadziać 5 zm wełny. 25 cm unimaty da efekt termosu.

pozdrawiam mariusz

W tym przypadku szczeliny nie unikniesz. Ale możesz zrobić tak:

Nabij na krokwie łaty (jakieś 4 cm) i wpakuj wełnę 20. A sznurek podtrzymujący wełnę (w zygzak) przystrzel tackerem do łat. I gotowe.

Potem folia paroizolacyjna, wieszaki ES i profile sufitowe. Dalej płyty GK i masz poddasze jak się patrzy.

Będzie trudniej bo musiałbyś wtedy wełnę nabijać na ES-y. Poza tym dawać 2 warstwy wełny np. 15 (lub 18) i do tego 5 cm. Wychodzi drożej.

A poza tym folię paroizolacyjną trzeba by kleić taśmą dwustronną do profili sufitowych (jednak mocniej trzyma się gdy jest przystrzelona do łat).

No i u mnie jeszcze jest tak że folia przystrzelona do łat jest te 4-5 cm nad płytami GK co daje pustke powietrzną która było nie było też trochę izoluje termicznie.

Dzięki za wskazówki...ale nie wszystko rozumiem dlaczego musiałbym dawać dwie warstwy i do tego tę drugą nabijać na ES'y

Koncepcję mam taką:

1. wykonać z drutu szczelinę

2. przymocować ES'y do krokwi

3. około 2 cm poza krokwie

4. przymocować profile które jednocześnie przytrzymają wełnę...

mogłoby tak być ?

radze Ci dać 18 miedzy krokwie, potem na es`ach nabić profile i płyt i "wcisnąć" w to 5cm. Zwróć uwagę że wełna wsadzona pod krokwie nie tylko da nam odpowiednią grubośc - zabezpieczy ona też przed ewentualnym pożarem więźbę i zlikwiduje mostek cieplny jaki uzyskujesz układając wełnę tylko między krokwie albo między nabite łaty. Przekonuje do systemu dwuwarstwowego i koniecznie nie na łatach, ale na es`ach.

Mam krokwie 18 cm, powyzej pełne deskowanie.

Dalem wiec: paski styropianowe 3 cm, aby uzyskac szczeline, pozniej welna 14 cm Polterm Max oraz na wszelki wypadek przeplotlem welne sznurkiem.

Nastepnie ES przykrecone do krokwi, a do nich profile głowne oddalone o 10 cm od krokwi. W tą szczeline 10 cm wsunąłem wełne.

Do profili glownych przymocowalem folie, ktorą tylko chwycilem malymi srubkami.

Nizej jest juz płyta GK.

W powyzszy sposob montaz przebiega dosyc łatwo.

Tak wiec mam 24 cm welny plus 3 cm pustki powietrznej i 2 cm deskowania.

Nawet w chwilowe upały w ostatnim czasie na poddaszu nie było ani duszno, ani gorąco. Do tego poddasze ma 3,05 m wysokosci.