Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór storpu. Teriva vs Strop kanałowy

Recommended Posts

Witam wszystkich,

budowa niedługo rusza, a ja dostałem propozycję od kierownika budowy, żeby zmienić Terivę na strop kanałowy, tzw. żerański. Przedstawił mi plusy takiego rozwiązania:

- żerań jest sztywniejszy i cichszy niż teriva,

- zaoszczędzę trochę pieniędzy bo podobno jest tańszy, choć niewiele,

- z racji tego, że zacznę budowę na początku lipca, a chciałbym do zimy wstawić okna aby działać w środku, oszczędzę ok 3-4 tygodnie, ponieważ montaż żerania dźwigiem trwa o wiele krócej niż rozłożenie Terivy i zaraz po ułożeniu można działać ze ścianami szczytowymi, a nie czekać na wyschnięcie warstwy wyrównawczej betonu na terivie.

- mam bezproblemowy dojazd na budowę dla dźwigu

- w okolicy większość domków ma żerań, a kierownik stosuje takie rozwiązania konstrukcyjne, że jakiekolwiek szanse na późniejsze rysy na suficie i klawiszowanie jest nie większe niż przy terivie

- późniejsze wykończenie sufitu jest tańsze i prostsze (planowałem tynkować sufit przy terivie)

Przeprojektowanie stropu będzie mnie kosztowało ok 800-1000 zł. Jest to dla mnie kwota do przełknięcia, bo najbardziej kusi mnie oszczędność czasowa tego rozwiązania.

Rozmawiałem o tym z wykonawcą. Nie potrafił wskazać mi który strop jest lepszy, choć w jego własnym domu ma żerań i ma tylko, albo aż, jedno pękniecie na suficie po 7 latach;) Pracuje także dosyć często na tego rodzaju stropie i ma zaufanego dostawcę płyt, za których jakość ręczy.

Co o tym myślicie? Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Z góry dzięki i pozdrawiam :)

Z tego co się orientowałem swego czasu to na płyty żerańskie trzeba było długo czekać, może więc samo układanie jest szybsze, ale pytanie kiedy uda się rozpocząć robotę :p Dodatkowo na budowie jest potrzebny ciężki sprzęt, a nie zawsze da się czymś takim podjechać odpowiednio blisko domu. U mnie w projekcie był systemowy strop gęstożebrowy Porothermu, kupowaliśmy razem z pustakami na jednym rabacie i szczerze powiem, że cenowo było to chyba najlepsze rozwiązanie. Jakość jak w każdej gęstożebrówie, nie jest to monolit, ale strop jest sztywny, nie trzeszczy, nie ugina się i nie pęka. Jeśli się nie planuje zmian układu pomiesczeń na piętrze w przyszłości to jest to moim zdaniem spoko rozwiązanie.

• 2 weeks później...

Witam,

Można rozważyć również wymianę Terivy na strop gęstożebrowy sprężony:

- rozpiętości do 10 m,

- brak klawiszowania, bardzo dobre jakościowo stropy oparte na belkach sprężonych oraz betonowych pustakach,

- brak drogich i pracochłonnych żeber rozdzielczych,

- mniejsze zużycie nadbetonu oraz stali,

- można wyeliminować podciągi (konstrukcja ukryta w grubości stropu)

Edytowane przez finlandia
Link reklamowy niezgodny z regulaminem forum