Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosiarka spalinowa - jaką kupić?

Recommended Posts

Witajcie

Stoję przed wyborem kosiarki i za każdą wizytą w sklepie jestem coraz dalej wyboru odpowiedniego modelu.

kryteria są następujące:

kosiarka spalinowa z napędem,

zbieranie do kosza, wyrzut boczny, mulczowanie,

trawnik ponad 2000 m2,

szerokość koszenia ponad 50 cm

regulacja prędkości napędu (czasem będzie kosić żona :) )

budżet ok 2500 zł

Proszę o pomoc w wyborze i czekam na propozycje

Pozdrawiam

Witam

Ja użytkuje dwie ale bez napędu. Jedna jest z koszem i jeżeli mogę Ci doradzic to bierz taką która ma duuuży kosz - będziesz miał mniej postoi co znacznie przyśpiesza koszenie. Jedną z kosiarek jest nac 4,75KM z bocznym wyrzutem- sama firma to chyba chińczyk. Od 4 lat działa i nawet się nie przydławi. Lecz jest ciężka, brak jej napędu i rączka jak dla mnie (1,90m wzrostu) jest za nisko i trochę męczę sie przy pchaniu.

Weź koniecznie z napędem. Też mam z 2 tys m2 - bez napędu bym nie dał rady :sick: Ja mam jakiegoś Partnera z silnikiem Briggs & Stratton. Ważny jest dobry silnik, a reszta jest stosunkowo prosta w budowie - każdy chińczyk powinien dać radę z produkcją.

Husqvarna jest bez napędu. (?)

Mi się podoba STIGA (szczególnie cena), ale warto je zobaczyć z bliska - chodzi o solidność wykonania.

Edytowane przez panfotograf

Ja akurat pracuję na Stiga Combi 53. Mi akurat odpowiada jej szerokość koszenia, aż 53 cm, mulczowanie i wyrzut boczny. Na minus trzeba odnotować luzujący sie pałąk (rękojeść). Na gwarancji jak dotąt było naprawiane jedno z kół (przestało sie niemal obracać) i napęd - jakaś drobnostka. Generalnie kosiarka ok. husqvarna będzie też ok choć nie wiem jak z cenami. Sprawdź jeszcze Solo i Hondę. NAC... jeśli nie chcesz kłopotów - to sobie daruj. Wierząc w to co mi chłopaki po serwisach mówią to połowa naprawianych sprzętów to NAC. Co gorsza, część z nich w ogóle jest nie do naprawy - będzie wymiana na nowy. O czymś to świadczy.

• 2 months później...