acerspacer 11.06.2015 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Witam.Szukałem szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem....Zacząłem kleić opaske z płytek klinkierowych.Kiedyś oglądałem prace gościa ale przez okno i z tego co pamiętam przyklejał płytki tak , że żadna nie była utytłana w kleju (kleił strukturalne).Ja najpierw na ściane kładłem pacą zębatą 10x10 klej i na tro płytke ale niemiłośiernie mi klej brudził płytki.Oczywiście wszystko natychmiast czyśćiłem mokrą gąbką lecz zajęło mi to multum czasu.Generalnie stosunek wydajnośći do poświęconego czasu -tragedia.Kupiłem sobie małą packe z zębem 8x8 ale różnica praktycznie żadna.Zacząłem nakładac klej tą paca na płytke i przykładac płytki lecz one mi dopiero zaczęły pływać.Płytki muszę kleić od góry do dołu.Jakie sposoby na czyste i szybkie klejenie takich połytek macie?Klej generalnie robie dość gęsty więc mała płytka nie powinna zbyt pływać .Po nałożeniu kleju na ścianę wmiare szło je ustawić .Innaczej było przy kleju nałożonym na płytke.To co najbardziej mnie wnerwia to ten klej wystajacy z fug.Kleję klejem Quick mix fx 600.Jest to zaprawa do płytek na tarasy itp. ale tez podobno do klinkieru.Jakie wy macie sposoby na czyste i szybkie klejenie> HELP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.06.2015 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Szukałem szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem....Zacząłem kleić opaske z płytek klinkierowych.Kiedyś oglądałem prace gościa ale przez okno i z tego co pamiętam przyklejał płytki tak , że żadna nie była utytłana w kleju (kleił strukturalne).Ja najpierw na ściane kładłem pacą zębatą 10x10 klej i na tro płytke ale niemiłośiernie mi klej brudził płytki.Oczywiście wszystko natychmiast czyśćiłem mokrą gąbką lecz zajęło mi to multum czasu.Generalnie stosunek wydajnośći do poświęconego czasu -tragedia.Kupiłem sobie małą packe z zębem 8x8 ale różnica praktycznie żadna.Zacząłem nakładac klej tą paca na płytke i przykładac płytki lecz one mi dopiero zaczęły pływać.Płytki muszę kleić od góry do dołu.Jakie sposoby na czyste i szybkie klejenie takich połytek macie?Klej generalnie robie dość gęsty więc mała płytka nie powinna zbyt pływać .Po nałożeniu kleju na ścianę wmiare szło je ustawić .Innaczej było przy kleju nałożonym na płytke.To co najbardziej mnie wnerwia to ten klej wystajacy z fug.Kleję klejem Quick mix fx 600.Jest to zaprawa do płytek na tarasy itp. ale tez podobno do klinkieru.Jakie wy macie sposoby na czyste i szybkie klejenie> HELP Ja mam sposób na szybkie i czyste klejenie klinkieru weż dobrego fachowca niech ci to zrobi lol.ale jeśli jesteś uparty i chesz to robic dalej to kładż od dołu do góry na łacie i na listwach do murowania klinkieru robota troche brudniejsza jak układanie od góry ale dużo szybsza pod łatą metalowa nawiercasz sobie otwory na wsadzenie prętów metalowych otwory wiercisz poniżej aby było miejscce na kliny drewniane aby móc ustawic łate jak chcesz lub odbijasz sznurkiem linie i kładziesz pierwszy dolni rząd nawet dzień wcześniej po całym obwodzie na układaniepłytek.com.pl może coś znajdziesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acerspacer 17.06.2015 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 No to chyba właśnie wymyśliłem jak czysto i szybko położyc płytke klinkierową..Otóż nie podejde poziomicą aby odrysować najniższy rząd ale przedostatni już tak.Odrysowałem kreske po obwodzie . i zakupiłem pistolet na alledrogo typowo do fugowania klinkieru. http://allegro.pl/fugownica-bardzo-szczelna-profesjonalna-do-zapraw-i5451185381.html Zapewne zawodowcy stwierdzą iż zbyteczny to wydatekl ale ja jestem totalnym amatorem.Jak wcześniej kleiłem na pace zębata to mi klej wychodził w fugach wszystko to musiałem na mopkro zmywać gąbeczka jednym słowem brudno i trudno.Pistolet ma tłoczek solidny do zaprawy półsuchej więc z klejem też se da rade.Zacząłem nakładać klej pistoletem bezpośrednio na płytki tak od razu osiem sztuk płytek .Nakładałem takie nazwijmy je zygzaki ale bardzo gęsto.Płytki przykładałem minimalnie ponad linią wytyczoną ale kontrolując ich odstępy boczne tetką 10-kątaką.Po położeniu ośmiu sztuk zaczynałem je idealnie poźiomowąć czyli zjeżdzać minimalnie w dół.Ważne aby kontrolowac te odstępy boczne aby z ostatnia płytką nie jeździć nagle ful w lewo lub prawo.Każda płytka oczywiście w momencie układania dociśnięta i przesuwana aby klej się rozprowadził na całej jej powierzchni ( na Youtube widziałem filmik ze szklana płytką jak kleic aby uniknąć efektu głuchych płytek-polecam laikom takim jak ja)Po idealnym ustawieniu kolej na następne.położonyPo skończeniu pracy w miejscach gdzie minimalnie wyszedł klej na zewnątrz przejechałem kielnią do fugowania i klej sam odpadł.Czysto sucho i pewnie.Na fajrant odkleiłem trzy płytki aby sprawdzic stopień pokrycia klejem i wynośił przaktycznie 100 % wiec nic nie powinno odpaść.Podłoże wczesniej zagruntowane unigruntem.Teraz pozostaje mi kleić do góry a to juz pikuś oczywiście też pistoletem a dolny rząd tak jak ten wcześniejszy przykleję ustawiając tuż pod tym istniejącym i po ileś tam sztuk naraż a później ustawię poziom tetkami..Ciekawe co na to fachowcy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts