Spawos 11.06.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 (edytowane) Witam mam pytanie odnosnie postawienia domu na działce , działka zasypana ziemia jakies 1-1,5 m bylo to jakies 2 lata temu czy trzeba to jeszcze bardziej zageszczac ? czy moze dokopac sie do gruntu rodzimego czyli te 1,5m ?? i jeszcze zejsc z 0,5 i zrobic takie duze fundamenty czy zebrac ziemie zageszczac warstwami ?? czy moze jakies inne rozwiazania , plyta fundamentowa ? zebrac z 1m zagescic skoczkiem i potam zasypac pospolka /piach w kilku warstwach po 10-15cm ? czy sytuacja jest bardziej beznadziejna niz mi sie wydaje ? Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Spawos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 11.06.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Witam mam pytanie odnosnie postawienia domu na działce , działka zasypana ziemia jakies 1-1,5 m bylo to jakies 2 lata temu czy trzeba to jeszcze bardziej zageszczac ? czy moze dokopac sie do gruntu rodzimego czyli te 1,5m ?? i jeszcze zejsc z 0,5 i zrobic takie duze fundamenty czy zebrac ziemie zageszczac warstwami ?? czy moze jakies inne rozwiazania , plyta fundamentowa ? zebrac z 1m zagescic skoczkiem i potam zasypac pospolka /piach w kilku warstwach po 10-15cm ? czy sytuacja jest bardziej beznadziejna niz mi sie wydaje ?Geolog i badania. Bez tego nie ryzykowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 czy sytuacja jest bardziej beznadziejna niz mi sie wydaje ? Myślę ze to właściwe podejście. Pierwsze to badania. Generalnie nasyp niekontrolowany nie nadaje sie pod budowę żadna technologią. Wybrać pod CAŁYM budynkiem zrobić fundamenty i zasypać środek pospółka, kruszywem zagęszczając odpowiednio. Tania była ta działka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.06.2015 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 z tego co wiem 1/2 - 1/3 ceny ,, hmm wywiezienie to kolo (12 x15 x 1,5m) 270m3 troche sporo ;/ , kopac znowu dol gdzie bylo zasypane topare zloty w plecy , no nic trzeba chyba badanie zamowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 11.06.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Jeżeli nie chcesz wybierać ziemi to chyba tylko dom na palach albo studniach pozostaje. ale taniej to raczej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.06.2015 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 zadzwonione teraz czekamy na badanie ma byc we wtorek zobaczymy co bedzie z tego . Mam nadzieje ze cos bedzie dal osie zrobic normalnymi kosztami , ale tak liczac wymiana gruntu z okolo 10-15 t ys zl wiec nie jest tak tragicznie tylko czy pospolke( dosyc droga) czy moze piachem zageszczac z dodatkiem glinki facet tak mowiel??? i warstwami zageszczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.06.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 A dlaczego teren był podnoszony? Czy nie było tam jakiegoś stawu? Badanie wskaże Ci głębokość wybierania i czy w ogóle możliwe jest tam budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 11.06.2015 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 teren zniwelowany po cegielni tam byly place , obok domy stoja wiec chyba jakiejs tragedi nie ma fakt roche wyzej ale tam tez podobno kiedys bylo zasypywane i rownane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts