Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niedoskonałości w wylewce z miksokreta - jak poprawić?

Recommended Posts

Witam,

W ubiegłym miesiącu miałem wykonywane wylewki z miksokreta u siebie w domu i widać na niej sporo niedoskonałości i chciałbym je jakoś naprawić (o ile jest taka konieczność).

Na zdjęciach widać gdzieniegdzie po prostu niedotartą powierzchnię, ale w niektórych miejscach są dziury 3-6mm głębokości. Na podłogę mają zostać położone panele, czy istnieje ryzyko że w tych miejscach posadzka zacznie się wykruszać lub będzie miała mniejszą twardość?

Sfotografowałem część ubytków, których jest więcej, ale te są chyba największe.

Na zdjęciach widać również dylatację pomiędzy częścią z ogrzewaniem podłogowym a częścią bez. W miejscu dylatacji po bokach widać wyraźnie lekko podniesioną posadzkę - w jaki sposób mógłbym ją wyrównać?

Czy powinienem w jakiś sposób wypełniać sfotografowane ubytki?

Galeria zdjęć: https://www.dropbox.com/sh/6wdt4ujrs6ppqwd/AAC7HnEQLNwJAGBKh-NBBtMDa?dl=0

Na odcinkach 1m największe dołki to 5mm, pozostałe w granicach 1-3mm.

Gość grend
Dołki po 3-5 mm na 1 metr to jest standard. Ciesz się ze jest coś takiego jak zacieraczka mechaniczna bo byś nie tylko miał dołki ale też górki na 3-5 mm. Niczym się nie przejmuj tak jest na 95% procentach wylewek i ludzie żyją

• 4 weeks później...

Dziękuję za informacje.

Obecnie z wylewkami mam dwa inne problemy:

1. W każdym pomieszczeniu powstały 3-4 rysy biegnące od środka jednej ze ścian do mniej-wiecej 1/3 długości pomieszczenia (w stronę środka pomieszczenia). Rysy zaczynają się przy samej ścianie i usytuowane są praktycznie w połowie jej długości. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaka może być tego przyczyna?

2. W jednym z pomieszczeń, przy mocniejszym przyciśnięciu podłoża, pękło ono pod naciskiem buta - okazało się że warstwa betonu nie przekraczała 1cm grubości. Przy okazji pojawiło się kilka rys "w półkole" idące od ściany i wracające do niej. W jaki sposób powinno się naprawić takie pęknięcia? Podejrzewam że należy skuć cały popękany fragment i zmienić styropian na cieńszy - jak to później wypełnić żeby dobrze związało z pozostałą częścią wylewki?

Dodam tylko, że wylewki były pielęgnowane przez tydzień (w związku z upałami, podlewane były co kilka godzin - gdy widać było że przysychają), okna były zasłonięte przed słońcem przez ponad 2 tyg. Pierwsze, delikatne wietrzenie (po 15min dziennie) rozpocząłem od 3 tyg. po wylaniu. Rysy na wylewkach pojawiły się około 4-5 tygodnia. Dylatacja została wykonana w każdym pomieszczeniu, ale na moje oko pozostawia wiele do życzenia. Skoro taśma dylatacyjna ma 10cm, to odstająca taśma na 9cm świadczy o tym że albo wylewka ma tylko 1cm przy ścianie, albo dylatacja została wykonana nieprawidłowo. Są miejsca, gdzie taśma dylatacyjna styka się jedynie z podłogą, odchylając ją widać że beton styka się ze ścianą. Podejrzałem też w innym miejscu, gdzie taśma wystaje w mniejszej ilości, ale tam również widać oddylatowaną część betonu (np. na 2cm grubości) a dalej beton stykający się ze ścianą.

Wykonawca niestety nie poczuwa się do odpowiedzialności, nie raczy nawet zobaczyć w czym tkwi problem. Nie było umowy...