Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

udoskonalenie projektu domu z płaskim dachem

Recommended Posts

Witam.

jesteśmy na etapie projektowania domu o powierzchni ok 130m2.

wstępne założenia to :

ściana nośna pustak 24 + 20 styropian

okna 3-szybowe gdzie U całości jest <1

piec gazowy i ogrzewanie podłogowe + kominek

Rekuperator

celowo nie daje nazw i modeli bo nie mam doświadczenia i liczę na pomoc osób z doświadczeniem .

mile widziane wszelkie uwagi i rady odnośnie wszystkiego w domu od fundamentu po dach bo jeszcze jest możliwość zmiany projektu

172.jpg

173.jpg

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja napiszę krótko na temat materiału na ściany. Pustak nie jest najlepszym rozwiązaniem, szczególnie ten z ceramiki poryzowanej. Łatwo pęka, jest dużo odpadów, wieszanie czegoś na ścianach tylko na specjalnych kołkach, a najlepiej na kotwach chemicznych i wieje z gniazdek :).

To tak w skrócie, ale jest cały wątek z czego budować ściany. To co napisałem powyżej, to zbiór najważniejszych wad o których wyczytałem w tym wątku i o których pamiętam. Wydaje mi się, że to najgorszy materiał na ściany. Dużo lepszy jest beton komórkowy, no i są jeszcze silikaty. Sam mam doświadczenie tylko z tymi ostatnimi bo takie wybrałem do domu, i powiem tylko tyle, że odpadów z całej budowy była jedna taczka. Mają też wady i wadozalety , tnz wady albo zalety zależy z której strony na to spojrzysz.

Zaczynasz budowę i widzę że chcesz ją poprowadzić świadomie. W takim razie współczuję, bo mnóstwo przed Tobą lektury, a później wyborów. Życzę Ci tych udanych ;).

Edytowane przez Horher

Ja może podam szklankę zimnej wody.

Jaki budżet - czy nieograniczony ???

Bo są przeciwstawne dane - 130 metrów, czyli dom stosunkowo niewielki

natomiast wyposażony bogato że hej - co gazowe, kominek, wentylacja mechaniczna z odzyskiem.

Czy zdajesz sobie sprawę jak potrójne ogrzewanie podniesie koszty budowy ?

Jak pogodzić podłogówkę z nawiewem ciepłego powietrza z rekuperatora ?

Dach "płaski" - to gmina zgadza się na płaskie dachy - rzadkość ?. Nadto w naszym klimacie jednak trochę praktyczniejszy jest

dach nie-płaski. Zresztą znacznie łatwiejszy w wykonaniu /w wersji normalnego pustego strychu nie ma co zepsuć raczej/ i eksploatacji...

Położysz blachę czy dachówkę i o ile nie będzie tornada zapominasz na 30 lat.

Ja może podam szklankę zimnej wody.

Jaki budżet - czy nieograniczony ???

Bo są przeciwstawne dane - 130 metrów, czyli dom stosunkowo niewielki

natomiast wyposażony bogato że hej - co gazowe, kominek, wentylacja mechaniczna z odzyskiem.

Czy zdajesz sobie sprawę jak potrójne ogrzewanie podniesie koszty budowy ?

Jak pogodzić podłogówkę z nawiewem ciepłego powietrza z rekuperatora ?

Dach "płaski" - to gmina zgadza się na płaskie dachy - rzadkość ?. Nadto w naszym klimacie jednak trochę praktyczniejszy jest

dach nie-płaski. Zresztą znacznie łatwiejszy w wykonaniu /w wersji normalnego pustego strychu nie ma co zepsuć raczej/ i eksploatacji...

Położysz blachę czy dachówkę i o ile nie będzie tornada zapominasz na 30 lat.

CO gazowe, kominek i WM z rekuperatorem to nie jest wyposażenie że hej, to jest normalne wyposażenie przeciętnego nowego domu i nie pisz koledze bzdur o potrójnym ogrzewaniu. Nigdzie nie napisał, że kominek z płaszczem wodnym ani z DGP, a rekuperator nie dmucha ciepłym powietrzem, bo to nie nagrzewnica. W rekuperatorze następuje odzysk ciepła z powietrza wywiewanego z domu, zimą z rekuperatora dostarczamy do domu powietrze cieplejsze od zewnętrznego ale nigdy ciepłe. Podłogówka nie ma zadnego związku z WM z odzyskiem. Prosty kominek z prostą zabudową 4 tysi, WM + reku 15 tysi razem 19 tysi co przy koszcie domu o pow 130m2 powiedzmy na poziomie 400 tysi stanowi mniej niż 5%, nie jest to znaczący wzrost kosztów budowy.

co do budżetu to myślałem o 300 k że się zamkną wydatki z wkładem mojej pracy.

jeśli chodzi o dach to płaski bo sądziłem że jest tani i praktyczny ( mogę się mylić ) i w przyszłości ogniwa fotowoltaiczne zamontować

kominek jako wspomaganie ogrzewania ale bez płaszcza wodnego tylko z rozprowadzaniem powietrza, drewna mi nie braknie

a jeśli chodzi o rekuperator to przyznam się, że dopiero czytając na forum dowiedziałem się że coś takiego istnieje ale jestem laikiem i liczę ze z waszą pomocą przebrnę przez budowę i powstanie coś fajnego.

a czemu pustaki szklane ? ładne są , to prawda ,ale energetycznie to chyba nie za bardzo ...

ktoś tu na muratorze robił sobie sam coś takiego ... ale już nie pamiętam który to wątek

lepszy byłby chyba jakiś daszek nad oknami ... bo jak zaslonisz sobie okna czymś takim to nie będzie widoku na ogród

CO gazowe, kominek i WM z rekuperatorem to nie jest wyposażenie że hej, to jest normalne wyposażenie przeciętnego nowego domu i nie pisz koledze bzdur o potrójnym ogrzewaniu. Nigdzie nie napisał, że kominek z płaszczem wodnym ani z DGP, a rekuperator nie dmucha ciepłym powietrzem, bo to nie nagrzewnica. W rekuperatorze następuje odzysk ciepła z powietrza wywiewanego z domu, zimą z rekuperatora dostarczamy do domu powietrze cieplejsze od zewnętrznego ale nigdy ciepłe. Podłogówka nie ma zadnego związku z WM z odzyskiem. Prosty kominek z prostą zabudową 4 tysi, WM + reku 15 tysi razem 19 tysi co przy koszcie domu o pow 130m2 powiedzmy na poziomie 400 tysi stanowi mniej niż 5%, nie jest to znaczący wzrost kosztów budowy.

Bardzo ciekawa dyskusja więc zapytam cię.Masz w domu reku???Znasz jego zasadę działania i ile jest jej rodzai???Ja znam ich co najmniej cztery a ty o którym prawisz.Zarzucając komuś bzdury sam musisz być w porządku i wiedzieć o czym piszesz.Do tego brakuje jeszcze PC i będzie jeszcze większe ,że hej.czy wiesz co to odzysk ciepła przez reku???Poczytaj o podłogówce i reku.Do czego używasz swojego reku jeśli masz.Jeśli nie masz to przepraszam ale nie wiesz o praktycznym zastosowaniu reku prawie nic.Jesteś reprezentantem wersji książkowej i sieciowej, czyli wujek Google.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106739-Rekuperacja-Pod%C5%82og%C3%B3wka-Pozorna-oszcz%C4%99dno%C5%9Bc-!!

Czy wiesz co to jest świeże powietrze dzięki reku w naszym domu???

Bardzo ciekawa dyskusja więc zapytam cię.Masz w domu reku???Znasz jego zasadę działania i ile jest jej rodzai???Ja znam ich co najmniej cztery a ty o którym prawisz.Zarzucając komuś bzdury sam musisz być w porządku i wiedzieć o czym piszesz.Do tego brakuje jeszcze PC i będzie jeszcze większe ,że hej.czy wiesz co to odzysk ciepła przez reku???Poczytaj o podłogówce i reku.Do czego używasz swojego reku jeśli masz.Jeśli nie masz to przepraszam ale nie wiesz o praktycznym zastosowaniu reku prawie nic.Jesteś reprezentantem wersji książkowej i sieciowej, czyli wujek Google.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?106739-Rekuperacja-Pod%C5%82og%C3%B3wka-Pozorna-oszcz%C4%99dno%C5%9Bc-!!

Czy wiesz co to jest świeże powietrze dzięki reku w naszym domu???

Mam w domu WM z rekuperatorem, znam zasadę działanie rekuperatora a są cztery podstawowe rodzaje wymienników ciepła zastosowanych w rekuperatorach (mówi i pisze się rodzajów a nie rodzaji jak napisałeś).

1. wymiennik krzyżowy

2. wymiennik przeciwprądowy

3. wymiennik obrotowy

4. wymiennik entalpiczny

i piszę o każdym z nich, bo w każdym zachodzi to samo, czyli powietrze wywiewane z domu oddaj swoje ciepło powietrzu nawiewanemu do domu, bądź w czasie b. dużych upałów powietrze wywiewane odbiera ciepło powietrzu nawiewanemu.

Mam dom na płycie fundamentowej i na XPS-ie.

Mam PC gruntową i nie uważam wyposażenia za "że hej".

Wiem co to jest odzysk ciepła przez rekuperator.

Poczytałem o podłogówce i WM z rekuperatorem już dawno.

Swojego rekuperatora moja WM używa do odzyskania ciepła z powietrza wywiewanego.

Swieże powietrze w domu mam nie dzięki reku jak piszesz, a dzięki wentylacji. Dzięki rekuperatorowi zimą nie wieje mi z anemostatów mrozem, bo jak wiesz powietrze wwiewane do domu jest ogrzane w wymienniku rekuperatora przez ciepło z powietrza wywiewanego.

Nie zaśmiecaj wątków naiwnymi postami, bo jak widzę to masz czas na pisanie bez sensu, ale na zdobywanie wiedzy czasu a może chęci Ci brak, albo jesteś z tych ludzi którym się wydaje, że pozjadali wszystkie rozumy a tak naprawdę to nie wiedzą nic o niczym.

Przepraszam adama8111 za polemikę w jego wątku.

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Mam w domu WM z rekuperatorem, znam zasadę działanie rekuperatora a są cztery podstawowe rodzaje wymienników ciepła zastosowanych w rekuperatorach (mówi i pisze się rodzajów a nie rodzaji jak napisałeś).

1. wymiennik krzyżowy

2. wymiennik przeciwprądowy

3. wymiennik obrotowy

4. wymiennik entalpiczny

i piszę o każdym z nich, bo w każdym zachodzi to samo, czyli powietrze wywiewane z domu oddaj swoje ciepło powietrzu nawiewanemu do domu, bądź w czasie b. dużych upałów powietrze wywiewane odbiera ciepło powietrzu nawiewanemu.

Mam dom na płycie fundamentowej i na XPS-ie.

Mam PC gruntową i nie uważam wyposażenia za "że hej".

Wiem co to jest odzysk ciepła przez rekuperator.

Poczytałem o podłogówce i WM z rekuperatorem już dawno.

Swojego rekuperatora moja WM używa do odzyskania ciepła z powietrza wywiewanego.

Swieże powietrze w domu mam nie dzięki reku jak piszesz, a dzięki wentylacji. Dzięki rekuperatorowi zimą nie wieje mi z anemostatów mrozem, bo jak wiesz powietrze wwiewane do domu jest ogrzane w wymienniku rekuperatora przez ciepło z powietrza wywiewanego.

Nie zaśmiecaj wątków naiwnymi postami, bo jak widzę to masz czas na pisanie bez sensu, ale na zdobywanie wiedzy czasu a może chęci Ci brak, albo jesteś z tych ludzi którym się wydaje, że pozjadali wszystkie rozumy a tak naprawdę to nie wiedzą nic o niczym.

Przepraszam adama8111 za polemikę w jego wątku.

To nie są bzdury tylko poważne pytania ,które z czasem bardzo ale to bardzo przydadzą się autorowi.Powiedziałem ,ze jak zwracasz uwagę musisz wiedziec ,ze czynisz dobrze.

(mówi i pisze się rodzajów a nie rodzaji jak napisałeś).
.Nie napisałem rodzaji co jest złą pisownia, a rodzai jako druga pisownia po rodzajów jest jak najbardziej poprawna.Zabrakło ci stylu.;):).Nauka polskiego i znajomości obsługi reku nadal ci się przyda.Moje reku działa ,a świeże powietrze dostosowane mam w każdym okresie roku.Głupoty piszesz że
Dzięki rekuperatorowi zimą nie wieje mi z anemostatów mrozem,
i myślę iż autor pominie te bzdury ,są jeszcze systemy antyzamrożeniowe,odpowiednie ustawienie reku względem całego systemu itp.co masz za reku jak zimą wieje ci mrozem uciekło gdzieś ci proszę Pana. Przepraszam również autora ,że niepotrzebnie wszedłem w polemikę z tym ignorantem.EOT:cool: Edytowane przez niktspecjalny

Witam.

jesteśmy na etapie projektowania domu o powierzchni ok 130m2.

wstępne założenia to :

ściana nośna pustak 24 + 20 styropian

okna 3-szybowe gdzie U całości jest <1

piec gazowy i ogrzewanie podłogowe + kominek

Rekuperator

celowo nie daje nazw i modeli bo nie mam doświadczenia i liczę na pomoc osób z doświadczeniem .

mile widziane wszelkie uwagi i rady odnośnie wszystkiego w domu od fundamentu po dach bo jeszcze jest możliwość zmiany projektu

Moja odpowiedź,a dlaczego nie ceramika?Mam i chwalę.Ma zalety i wady .Tych drugich znacznie mniej.Po co ci reku?Mam ale niekoniecznie bo musiałem to zbytek własny.Kasa oferowana i nieznane wszystkie dane nie powala.Zwłaszcza ,że system gospodarczy to priorytet.Projekt za to bardzo ładny i od razu mnie zainspirował.Cudne te zasłony okienne na tarasie.Wspaniały pomysł ale zapewne drogi.PG +podłogówka .Gdzie i ile metrów planujesz to też bardzo ważne. Mam w łazienkach ,wiatrołapie ,przedpokojach i w kuchni.Wystarczy mi tyle.Kominek nie z PW ,a DGP i reku.Branża by ci szybko odpowiedziała ,a może ciepły kominek szamotowy, piec kondensacyjny itp bez reku i DGP.Rozwiązań zapewniam cie dużo ale musisz już na tym etapie wiedzieć z czego i jak chcesz pozyskiwać energie cieplna dla domu swego.Każdy kto się wybudował i mieszka będzie za swoim choćby mu kit sprzedawali.Będzie wiedział ,że ma gorzej ale nic już nie poradzi na to.

.Nie gniewaj się ale na skąpe jak dla mnie dane chcesz bardzo dużo konkretów.

pzdr.

Widzisz @adam8111 jak to jest ? Jeśli chcesz czerpać wiedzę z forum (a warto) to na początku polecam Ci nauczyć się oddzielać ziarno od plew, ciekawe pomysły od pustej pisaniny z której nic nie wynika, a tylko robi zamieszanie. Jak z tym sobie poradzisz, to później będzie już z górki :).

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem i ogrzewanie podłogowe wcale się nie wykluczają. Są to są zupełnie dwa odrębne systemy, które ze sobą w żaden sposób bezpośrednio nie na siebie oddziaływają. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem, wentylacja grawitacyjna, nawiewna, wywiewna, a z drugiej strony podłogówka, grzejniki - to wszystko może funkcjonować w dowolnie wybranej konfiguracji i będzie działać dobrze. Nie ma co słuchać bzdur, że jest inaczej. Przyrównując do banalnego przykładu, to tak jakby ktoś twierdził, że przy oknach drewnianych instalacja wodna z miedzi nie zda egzaminu i że musi być z alupexa :D.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Horher