Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast ekogroszku na cwu w sezonie letnim?

instron

Recommended Posts

Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc wybaczcie moje niedociągnięcia ewentualne. Postaram się opisać moje zmartwienie w miarę dokładnie:)

Użytkowuję od 4 lat piec na ekogroszek zębiec 15 kW przez cały rok, poza sezonem grzewczym również do grzania cwu. Chciałbym jednak to zmienić. Powód jest taki, aktualnie robimy sobie z żoną na poddaszu część mieszkalną i wychodzące spaliny po prostu czujemy przy otwartych oknach dachowych (jeszcze nie mieszkamy na górze ale za jakiś czas będziemy). Jest to bardzo nieprzyjemne i lepiej by było gdyby tych spalin nie było.

Chciałbym zrezygnować z palenia ekogroszkiem i zastanawiam sie co w zamian, może coś bedzie tansze, bo przy paleniu węglem jego część idzie na utrzymywanie tmp pieca. Obecnie koszta wychodzą mi srednio ok 115 -120 zł za grzanie cwu na miesiąc. Zużywam ok 150 kg węgla/mc.

Wymiennik ciepła, który posiadam ma 250 l, jest to wymiennik z 2 wężownicamiu(był kupiony pod kolektory ale na razie z tego zrezygnowałem, nie jestem przekonany do końca) obecnie te 2 wężownice mam połączone ze sobą, na piecu tmp cwu jest ustawiona na 49 st C. Policzyłem zużycie wody z ostatniego roku, wychodzi średnio niecałe 12m3 na miesiąc, 3.8 m3 na os/mc. Obecnie dom zamieszkują 3 osoby(co jakiś czas zjezdzaja na weekend kolejne 3os).Do wymiennika mam możliwość podłączenia grzałki o mocy 1400 W lub 2000 W. Myślałem właśnie o grzałce tylko nie bardzo wiem jak rozwiązać by można jej działanie, ile razy dziennie na ile godzin itp. Czy ktoś się orientuje jak taka grzałka musiałaby pracować?

Od 8 lat użytkuję Galmet 25 kW. NIGDY do głowy mi nie przyszło żeby jeszcze latem paprać się z kotłem na ekogroszek.

Od początku mam grzałkę 2 kW. Zużycie miesięczne prądu to 160 do 180 kWh. Zwykła taryfa, koszt około 90-100 zł Piszesz że zużywasz 7 - 8 worków. Przy cenach u mnie w składzie to koszt 140 - 160 zł

Mam nadzieję, że już nie będę musiał się paprać z tym ekosyfem w sezonie 2015/2016.:no: Co widać w stopce.

Czyli zużywałeś bardzo zbliżoną do mnie ilość prądu do grzania wody. Tyle że ja tylko w II taryfie ...

No widzisz ...

A ja od początku jak mam kocioł (2011r) wiosną i latem wodę ciepłą miałem z bojlera , bo bałem się palić w wiosnę/lato kotłem ...

W maju zrobiło sie chłodnawo , właczyłem kocioł i już go nie wyłączyłem ...

Przy naszym zużyciu wody średnie dzienne spalanie jest niższe niż 2kg na dobę , więc jeden pojemnik starczy na ponad 2 miesiące ...

W kotłowni nie ma sauny , na zewnatrz nie czuć że dymu , podajnik i dmuchawa włacza się bardzo sporadycznie ....

Podstawą jest według mnie odpowiednio dobrany kocioł i sterownik który dobrze prowadzi kocioł ...

Kocioł na paliwo stałe trzyma swoją temperaturę. U mnie jest to 70o C. Najwięcej energii zabiera to podtrzymanie temp. kotła. Samo grzanie wody pewnie mniej paliwa zabiera. Choć podobno są kotły na paliwo stałe które same się wygaszają i rozpalają, ale to podobno niezdrowe dla kotła.

Wivaldi a jak duży wymiennik masz do grzania tą 2kW grzałką?I jak ją masz ustawioną w ciągu dnia?

Ja zużywam max 6 worków po 25 kg, przy cenach węgla ok 730-750 zł za tone daje ok 110-115 zł, jakos tak. Tak dużo bo część energii idzie na podtrzymanie tmp kotła(u mnie 60 stC) i mam 250 l wymiennik i non stop ciepłą wodę, ustawioną na 49 stC, jak spadnie na 43 wówczas włącza się pompa. Piec działa tak, że po dojsciu do tmp zadanej czyli 60stC, piec przechodzi w tryb nadzoru, w tym trybie co 15 min włącza się podajnik z dmuchawą na 3 sekundy w celu podtrzymania żaru. Gdy tmp spadnie poniżej 60C piec przechodzi w tryb pracy.

A jaki piec gazowy masz Mario430 ?

Wivaldi a jak duży wymiennik masz do grzania tą 2kW grzałką?I jak ją masz ustawioną w ciągu dnia?

Ja zużywam max 6 worków po 25 kg, przy cenach węgla ok 730-750 zł za tone daje ok 110-115 zł, jakos tak. Tak dużo bo część energii idzie na podtrzymanie tmp kotła(u mnie 60 stC) i mam 250 l wymiennik i non stop ciepłą wodę, ustawioną na 49 stC, jak spadnie na 43 wówczas włącza się pompa. Piec działa tak, że po dojsciu do tmp zadanej czyli 60stC, piec przechodzi w tryb nadzoru, w tym trybie co 15 min włącza się podajnik z dmuchawą na 3 sekundy w celu podtrzymania żaru. Gdy tmp spadnie poniżej 60C piec przechodzi w tryb pracy.

A jaki piec gazowy masz Mario430 ?

U mnie grzanie gazem wychodziło ok.100zł obecnie spadło do ok.30zł dzięki alupexowi rozłożonemu pod płytkami na tarasie koszt całej instalacji nie całe 500zł

Zgadzam się z przedmówcą wcześniejszym że kolektory słoneczne rozwiązanie Twojego problemu. Ja jestem bardzo zadowolony i woda jak słonce świeci ma ponad 70 stopni a jak zdarzaj się dni pochmurne kilka dni pod rząd i woda jest zimna włączam grzałkę 2000W.

Czy ktoś może mi doradzić bo dostałem dotację na panele słoneczne (fotowoltaike) i chciałem nadwyżkę energii zamienić w ciepło a mianowicie mam zamiar zmodernizować moją kotłownie poprzez dostawienia zbiornika akumulacyjnego 1000l i do tego grzałkę 6kw. Mam taki zamysł aby tym zbiornikiem grzać dom, ewentualnie włączać piec jak będzie ku temu potrzeba. Proszę powiedzcie mi czy moja koncepcja jest słuszna ? Będę miał nadwyżkę prądu do zużycia około 3500 KW bo 4000 KW rezerwuje na bieżące zużycie (na rok). Dziękuje

kolektory słoneczne rozwiązanie Twojego problemu.

chyba kolejny problem

woda jak słonce świeci ma ponad 70 stopni

wybija się dużo kamienia

Czy ktoś może mi doradzić bo dostałem dotację na panele słoneczne (fotowoltaike) i chciałem nadwyżkę energii zamienić w ciepło a mianowicie mam zamiar zmodernizować moją kotłownie poprzez dostawienia zbiornika akumulacyjnego 1000l i do tego grzałkę 6kw. Mam taki zamysł aby tym zbiornikiem grzać dom, ewentualnie włączać piec jak będzie ku temu potrzeba. Proszę powiedzcie mi czy moja koncepcja jest słuszna ? Będę miał nadwyżkę prądu do zużycia około 3500 KW bo 4000 KW rezerwuje na bieżące zużycie (na rok). Dziękuje

nie wiem czy ogrzejesz dom ale to jest najsensowniejsze wykorzystanie natury, bez pompek, turbin i innych bajerów, proste i trwałe, praktycznie bez kosztów eksploatacji

• 1 month później...
Skończyło się na tym, że stałem się w posiadaniu używanego kotła na gaz buderus dwufunkcyjnego, kondensacyjnego. Wymontowaliśmy z niego 30 litrowy zbiornik i podłączyliśmy go pod mój 250 litrowy wymiennik ciepła, w którym obie wężownice są ze sobą połączone. Działa teraz na podobnej zasadzie jak piec na ekogroszek-gdy tmp spada o 5 stopni, wtedy włącza się piec i grzeje cwu. Po miesiącu użytkowania obliczyłem, że spala 1.2 metra gazu na dobe.

• 5 months później...
Aż tyle wychodzi Ci cwu na ekogroszku??? A ja myślałem, że gazem jest o wiele drożej. Mnie obecnie (3 osoby) cwu razem z kuchenkę gazową wychodzi do 80zł na miesiąc.

Za pomocą pompy ciepła te koszty dla czteroosobowej rodziny może spaść do około 42 PLN/miesiąc. Tak pokazują wyliczenia dotyczące nowej pompy do cwu - vitocal 060-A.

Może warto się zastanowić nad takim urządzeniem do cwu?

Za pomocą pompy ciepła te koszty dla czteroosobowej rodziny może spaść do około 42 PLN/miesiąc. Tak pokazują wyliczenia dotyczące nowej pompy do cwu - vitocal 060-A.

Może warto się zastanowić nad takim urządzeniem do cwu?

Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem tego typu propozycje powinien Pan zachować dla siebie i nie ogłupiać innych. Pchanie się w PC do cwu przy posiadanym gazie to głupota, a w zasadzie rozrzutność wyższych lotów. Z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Pisze Pan, że koszt może spaść do 42zł/m-c, tyle, że u mnie na dzisiaj koszt samej cwu z cyrkulacją ma się rzec miesięcznie wychodzi maks. do 50zł. 80zł to jest razem z gotowaniem. Nigdy taka inwestycja się nie zwróci, co innego może dla tych co ogrzewają czymś innym niż gaz lub PC do co.

Chciałbym jednak to zmienić. Powód jest taki, aktualnie robimy sobie z żoną na poddaszu część mieszkalną i wychodzące spaliny po prostu czujemy przy otwartych oknach dachowych (jeszcze nie mieszkamy na górze ale za jakiś czas będziemy). Jest to bardzo nieprzyjemne i lepiej by było gdyby tych spalin nie było.

?

Czyli dopiero jak Tobie zaczęło to przeszkadzać to reagujesz . A podtruci sąsiedzi od kilku lat ?

Zamontuj PC ale taką która wspomoże C.O. Będziesz palił tył tylko przez np 10 % sezonu.

Rzuć palenie:D

Z całym szacunkiem, ale moim zdaniem tego typu propozycje powinien Pan zachować dla siebie i nie ogłupiać innych. Pchanie się w PC do cwu przy posiadanym gazie to głupota, a w zasadzie rozrzutność wyższych lotów. Z drugiej strony kto bogatemu zabroni. Pisze Pan, że koszt może spaść do 42zł/m-c, tyle, że u mnie na dzisiaj koszt samej cwu z cyrkulacją ma się rzec miesięcznie wychodzi maks. do 50zł. 80zł to jest razem z gotowaniem. Nigdy taka inwestycja się nie zwróci, co innego może dla tych co ogrzewają czymś innym niż gaz lub PC do co.

Nie odnoszę się tutaj tylko do gazu - tematem był koszt ogrzewania ciepłej wody - jeżeli koszty są wysokie, albo palenie w piecu na paliwa stałe tylko "na wodę" jest uciążliwe, należy przedstawiać inne rozwiązania i pokazywać, że są urządzenia tylko do cwu i że zmiana nawyków w przygotowywaniu cwu nie musi się wiązać z modernizacją całego systemu grzewczego. Ze są inne sposoby podgrzewania wody, niż grzałka elektryczna.

Masz gaz - ogrzewasz wodę bezobsługowo i wygodnie, ale jeżeli ktoś pali węglem/drewnem, można mu ułatwić życie, nie zwiększając przy tym kosztów eksploatacji!

Nie odnoszę się tutaj tylko do gazu - tematem był koszt ogrzewania ciepłej wody - jeżeli koszty są wysokie, albo palenie w piecu na paliwa stałe tylko "na wodę" jest uciążliwe, należy przedstawiać inne rozwiązania i pokazywać, że są urządzenia tylko do cwu i że zmiana nawyków w przygotowywaniu cwu nie musi się wiązać z modernizacją całego systemu grzewczego. Ze są inne sposoby podgrzewania wody, niż grzałka elektryczna.

Masz gaz - ogrzewasz wodę bezobsługowo i wygodnie, ale jeżeli ktoś pali węglem/drewnem, można mu ułatwić życie, nie zwiększając przy tym kosztów eksploatacji!

W takim razie masz Pan poważny problem czytania ze zrozumieniem. A niby o czym ja pisałem w 1-szym swoim mailu jak nie o gazie ... Czasami warto by się uderzyć w piersi i powiedzieć: sorki, nie doczytałem, coś mi się pozajączkowało, a nie brnąć dalej i walić ściemę.

• 5 months później...