Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrze do kominka a płyta fundamentowa.

Recommended Posts

Witam. Czy ktoś już może robił i wie jak to zrobić. Chodzi o doprowadzenie powietrza do kominka z zewnątrz ale przy płycie fundamentowej,

Pomarańczowa rura PCV (kanalizacyjna) z lekkim spadkiem na zewnątrz budynku. Średnica 110, ewentualnie 160mm przy dużym kominku. . Najlepiej wykonać wraz z kanalizacją.

Gość Arturo72
Jeśli pod płytą to jak się domyślam poza domem musiałaby być jakaś pionowa chwytania powietrza wprowadzona bo płyta jest równo z poziomem gruntu. Jeśli na płycie to w warstwie ocieplenia pod wylewką?

Dopływ powietrza do kominka mam zrobiony pod płytą i oczywiście poza obrysem domu dolot jest pionowy...

I dlaczego wykonanie wraz z kanalizacją???:rolleyes:

...również pod płytą mam wykonaną kanalizę ;)

Czyli wszelakie rury,przepusty idą w warstwie kruszywa pod płytą :)

Dopływ powietrza do kominka mam zrobiony pod płytą i oczywiście poza obrysem domu dolot jest pionowy...

...również pod płytą mam wykonaną kanalizę ;)

Czyli wszelakie rury,przepusty idą w warstwie kruszywa pod płytą :)

Przepraszam myślałem ,że skoro salon, rura pomarańczowa (ja mam szarą na chudziaku) doprowadzająca powietrze z zewn. do kominka i kanaliza w salonie???.Sorki nie łapie tego bo pod podłogą w salonie mam li tylko część instalacji z PW i rurę do kominka szarą.Nic mi sie w niej nie skrapla a koniec zakończony jest kratką z żaluzja.

Gość Arturo72
Sorki nie łapie tego bo pod podłogą w salonie mam li tylko część instalacji z PW i rurę do kominka szarą.Nic mi sie w niej nie skrapla a koniec zakończony jest kratką z żaluzja.

Nie lapiesz bo nie masz płyty fundamentowej gdzie instalacje kanalizy i wszelkich przepustów robi się pod A nie nad :)

U mnie pod salonem przechodzi odpływ z kuchni.

Nie lapiesz bo nie masz płyty fundamentowej gdzie instalacje kanalizy i wszelkich przepustów robi się pod A nie nad :)

U mnie pod salonem przechodzi odpływ z kuchni.

Choćbym miał płytę to i tak w projekcie gdzie jest salon nie mam żadnych innych rur jak tych wspomnianych przeze mnie wyżej.

Choćbym miał płytę to i tak w projekcie gdzie jest salon nie mam żadnych innych rur jak tych wspomnianych przeze mnie wyżej.

Ty nie masz , inni mają, co w tym dziwnego ? Przecież to zależy od układu funkcjonalnego domu.

Za to masz pod innymi pomieszczeniami, gdzie inni nie mają.....p

Ty nie masz , inni mają, co w tym dziwnego ? Przecież to zależy od układu funkcjonalnego domu.

Za to masz pod innymi pomieszczeniami, gdzie inni nie mają.....p

Chodziło mi o salon pomarańczowa rurę itp.Kanalizę bo o niej mowa mam w pionach a to co pod podłogą na chudziaku w kotłowni i do garażu i trójnikami do POŚ.Na pionach mam rewizje siwą.Projektant wymyślił tak że po zmianach mniej miałbym kucia.Ty trochę więcej.Zryć salon to średnia przyjemność i jak piszesz ,że inni mają w salonie to mnie właśnie dziwi.co w tym dziwnego ,że mnie dziwi???:D:p. Ja ograniczyłem to do minimum.

A dlaczego mam kuć salon ? Żeby rurę od kominka wymienić ?

LoL:)

Ja akurat pod salonem kanalizy nie mam, zresztą nawet gdyby, miał to zastanawiam się po co to kuć ?

Tu tez coś rżniesz???Żeby kanalizę wymienić jak ci się co nie daj Bóg rozszczelni lub pęknie.Kanalizę nie rurę pomarańczowa do kominka.Ze zrozumieniem jakiś problem.Ciepło. To po co głos zabierasz w takim razie.Znowu nie masz,a prawisz.Na wszelki wypadek.:p

Edytowane przez niktspecjalny