jacek_m 12.06.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Do problemu polepy zabieram się już od kilku lat. Szukałem informacji, czytałem, zmieniałem zdanie - wywalić ją czy zostawić, co zamiast niej.W końcu postanowiłem zmierzyć się z problemem. Ale po kolei opiszę co i jak. Mieszkam w starym przedwojennym domu zbudowanym przez mojego pradziadka i mam w nim problem właśnie polepą na strychu. Jest to strych nieużytkowy (czasami służy do wieszania prania) i polepa jest na nim dość że tak powiem sfatygowana. Stan obecny to - od dołu -> sufit wzmacniany trzciną -> deski -> wolna przestrzeń ->deski w połowie legarów (półlicówki)-> polepa. Stan docelowy -> sufit -> deski -> geowłóknina -> perlit EP150 -> półlicówki -> perlit -> geowłóknina -> polepa. Perlit będzie wysypany do wysokości krokwi, wszystko to przykryte geowłókniną, do krokwi przybite będą listwy które zostały mi po remoncie dachu (5x7) i pomiędzy nie wysypana z powrotem polepa. Moim zdaniem będzie to dobre rozwiązanie, zachowane zostaną wszystkie zalety polepy + dodatkowe docieplenie. A może się mylę ? Doradzicie coś innego ?? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez jacek_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_m 28.06.2015 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 (edytowane) W sobotę zacząłem walkę ze strychem. Na zdjęciach widać pierwsze efekty. Praca masakryczna. Na szczęście drzewo jest zdrowe, wygląda lepiej niż nowe. Teraz tylko muszę zamówić perlit i agrowłókninę by do zimy skończyć. Po pomiarach wyszło mi że perlitu zmieści mi się ok. 19 cm, na to pójdą deski (półlicówki) i około 6 - 7 cm polepy, którą postanowiłem zostawić - najwyraźniej służy ona drewnu. Mam nadzieję że będzie ok i uda mi się zaoszczędzić na ogrzewaniu. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez jacek_m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 06.01.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Ahoj! Jak tam na placu boju? Temat polepy interesuje mnie niezmiernie i znalazłam kogoś, kto w czasach obecnych, zamiast ją wywalać, dalej stosuje Powiedz mi jaki miałeś przepis na polepę? Jak Twoje rozwiązanie zdaje egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 14.01.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Witam, mieszkam w kamienicy z 1939 i też jest polepa. Co prawda legary grubsze tzn. wyższe (30 cm) ale reszta tak samo. Od dołu sufit na słomie, deski, legary, pusta powietrzna gdzieś do połowy legarów, tam nabite relingi drewniane, na nich deski i na tych deskach z 5-7 cm polepy. Powyżej pustka powietrzna do wysokości górnej krawędzi legarów, + deski strychowe do chodzenia (tego u Ciebie nie ma, noi polepę masz do szczytu legarów). Mam pytanie o Perlit. Wykonałeś ten strop w tak jak chciałeś? Czy wsypanie pierwszej warstwy perlitu na deski podbite pod legary nie obciążyło ich za bardzo i całość nie spadła do pomieszczeń pod spodem? PozdrawiamSebastian Przybylski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.01.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Sebastian Polepa waży sporo, perlit przy niej to piórko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts