Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dyskusja o normach, badaniach kotłów, itp.itd.

karoka65

Recommended Posts

w Lodzi nie dostal nawet trzeciej klasy to sie papierami szemranymi od panow staskow podpieraja. proste? proste.

Bo w Łodzi nie mają uprawnień na WYSTARCZAJĄCĄ SPRAWNOŚĆ....

Często właściciele kotłów bez "papierów" piszą że one nie są im potrzebne. To prawda,gdy się kupuje świadomie bez dotacji.[A uważa że badania są nie potrzebne,bo po co wiedzieć czy towar za 8 tyś zł spełnia jakieś normy.] Ale gdy już się bierze od państwa kasę to należy pilnować się. Za rok,dwa może ktoś zapukać i oświadczyć że te papiery to...[powiedzmy że na rozpałkę do kominka :)] I należy przedstawić inne? Myślę że 85% ludzi którzy biorą dotacje na kotły to osoby których nie stać na zakup za swoją gotówkę.I oni mogą być w czarnej d.. Kasę muszą oddać plus odsetki. Wtedy każdy umyję rączki

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w ramach kooltury jedna pani nie chciala sie pytac kto jom w doope wali. dobre wychowanie nie pozwalalo jej w oczy temu jemu popatrzec. teraz sama wychowuje a dzieciak ma w paierach tatusia nn.

to jest specjalistyczny watek zalozony przez wielebna goore tego forum. nie po to placi za pp. on czeka na wiedze za friko a my ciecie mu jom darujemy. on leksusem bedzie jezdzil albo innym autosanem a my na rowerach.

Zwykła dobra kultura wymaga żeby to pisać tak aby się przyjemnie czytało; ) . Może piszesz z tabletu i warto było by klawiaturę polską ściągnąć.

Na przyjemnosc i pieszczoty to se musisz zasluzyc. co ty kolejny teraz z pleszewa co na papierach od panow staskow jedziesz dla dobra swojego konta?

nie ma obowiazku odwiedzania tego specyficznego watku. to jest watek dla panow karokow minertow i innych smolarzy.

To że jestem z Pleszewa do niczego mnie nie zobowiązuje ale też nie zabrania mi tu pisać :) Ok miłej niedzieli.

Bo w Łodzi nie mają uprawnień na WYSTARCZAJĄCĄ SPRAWNOŚĆ....

Często właściciele kotłów bez "papierów" piszą że one nie są im potrzebne. To prawda,gdy się kupuje świadomie bez dotacji.[A uważa że badania są nie potrzebne,bo po co wiedzieć czy towar za 8 tyś zł spełnia jakieś normy.] Ale gdy już się bierze od państwa kasę to należy pilnować się. Za rok,dwa może ktoś zapukać i oświadczyć że te papiery to...[powiedzmy że na rozpałkę do kominka :)] I należy przedstawić inne? Myślę że 85% ludzi którzy biorą dotacje na kotły to osoby których nie stać na zakup za swoją gotówkę.I oni mogą być w czarnej d.. Kasę muszą oddać plus odsetki. Wtedy każdy umyję rączki

I co z tego ze ty to wiesz i rozumiesz, ze wie to grupka innych jak ci z PP maja lepsza przebitke. biedaka urzednik na kontroli za rok czy dwa z torbami pusci bo mu powie ze nieznajomosc prawa szkodzi. panowie handlowcy dadza sobie rade. sprzedadza lexusy zrobia rozdzielnosc majatkowa i bedzie git. producenty zmienia wlasciciela i tez im sie nic nie zrobi. a ci co nie widzieli a uwierzyli z torbami pojda. w mamrze nie siedza ci z bankow w bialych rekawiczkach tylko ci za batonika w biedronce albo za brak paragonu z ksero na 2,36.

i chocbys nie wiem jak sie staral to to durne spoleczenstwo wierzy cyganom i hochsztaplerom. bo jak pokazesz czerwono na bialym slowo w spowo to to dla nich za trudne. nie to co im pan duzy handlowiec przez telefon nawciska albo na priwatnom poczte napisze.

To że jestem z Pleszewa do niczego mnie nie zobowiązuje ale też nie zabrania mi tu pisać :) Ok miłej niedzieli.

ale pisz pis. a jak by tak jeszcze moze cos bezposrednio w temacie kotlow a nie interpunkcji to by cie ciec po rencach calowal. bo to nie som tanie rzeczy panie boczek jak mowil ferdek.

kiepski w ortografii i interpunkcyii

A myślałem że będzie o badaniach, normach itp. i itd a tu wątek o koroce i minertu się zrobił.

A tu macie odpowiedź na to czym chcecie podkręcać ludzi i straszyć:

Cytat Napisał zawijan Zobacz post

Urzędnik przyznający dofinansowanie odpowiada za to, żeby przyznać je kotłom spełniającym kryteria ustalone w regulaminie dofinansowania.

Przyjemnej niedzieli.

A myślałem że będzie o badaniach, normach itp. i itd a tu wątek o koroce i minertu się zrobił.

A tu macie odpowiedź na to czym chcecie podkręcać ludzi i straszyć:

Przyjemnej niedzieli.

A o czym wpisy som? a ze wy dalej goopa z siebie robicie to do kogo pretensje? do garbatego ze ma dzieci proste?

czytaj czerwono na bialym. wyskrob z konta sto paredziesiont zlotych i kup se norme na kotly. poczytaj. podumaj i wszydstko bedzie jasne.

Bo sie znowu watek zrobi o was. dlatego ze dalej w goomki lecita .

z tom spokojnom niedzielom masz racje. byle to nie byla wasza ostatnia spokojna

a ten cytat to juz ci chyba ze dwa razy wytlumaczylem, ze to juz nie aktualne. czytaj w tamtym watku. i nie rob pan karoki z siebie wiekszego doornia niz pana.

kawka mowi to panu cos panie ferdku?

o kurcze kawka to nie mala kawa tylko program ograniczenia niskiej emisji finansowany przez wufosie. co to to te wufosie? a szukaj w sieci. co ja u ciebie za ciecia robie?

Edytowane przez spiskowiec

Im więcej czytam tym gorzej czytam to forum by ktoś pomógł doradzil bo nie znam kotłow z podajnikiem w sumie po to jest to forum i tak się stało ale w kwesti swidectwa nie mogę się nic dowiedzieć Pan Minertu twierdzi ze to wlasciwe ale nie pokaze innym dla oceny reszta towarzystwa twierdzi ze szemrane proszę mi powiedzieć jak ja mam kupic ten kociol chyba sobie daruje

Im więcej czytam tym gorzej czytam to forum by ktoś pomógł doradzil bo nie znam kotłow z podajnikiem w sumie po to jest to forum i tak się stało ale w kwesti swidectwa nie mogę się nic dowiedzieć Pan Minertu twierdzi ze to wlasciwe ale nie pokaze innym dla oceny reszta towarzystwa twierdzi ze szemrane proszę mi powiedzieć jak ja mam kupic ten kociol chyba sobie daruje

Nie wiem dlaczego to ciągniesz dalej ?

Przecież Ci napisałem co zrobić, tutaj nikt nie da Ci dopłaty.

Bierzesz te świstki i idziesz z nimi do urzędu.

Urzędnik sobie to przyjrzy i Ci powie czy podpisze z Tobą umowę na dotacje czy nie, on o tym decyduje czy to co mu pokazałeś jest ok czy nie.

Jak Ci powie, panie weź pan sobie tym świstkiem podetrzyj to przyda Ci się ten świstek przy wieczornej czy porannej toalecie.

To on zatwierdza i decyduje o dopłacie a nie karoka, minertu, zawijan, wuwok czy jeszcze jakiś inny krzykacz na jakimś tam forum.

Przyjrzyj sobie wstecz wątki o Ogniwie, RBR, wątki na forum E-S, to już jest trzecia wojenka papierowa którą rozpętali Ci sami osobnicy, dlaczego ?

jak poczytasz szybko się domyślisz.

Proponuję skorzystać z pięknej pogody, na jutro szamani od pogody :) wróżą już ochłodzenie.

Edytowane przez karoka65

Na 7 dni ubył Wam jeden rozmówca. Kolega spiskowiec został przeze mnie zbanowany za wulgarny język. Jeszcze raz proszę wszystkich o zachowanie kultury.

Szkoda. Był bardzo rzeczowy i konkretny, w przeciwieństwie do tych panów z PP.

Aż taki wulgarny chyba nie był. Ci panowie z PP bywali gorsi (niektórzy). No tak, ale oni mają PP.

Edytowane przez zawijan

Nie wiem dlaczego to ciągniesz dalej ?

Przecież Ci napisałem co zrobić, tutaj nikt nie da Ci dopłaty.

Bierzesz te świstki i idziesz z nimi do urzędu.

Urzędnik sobie to przyjrzy i Ci powie czy podpisze z Tobą umowę na dotacje czy nie, on o tym decyduje czy to co mu pokazałeś jest ok czy nie.

Jak Ci powie, panie weź pan sobie tym świstkiem podetrzyj to przyda Ci się ten świstek przy wieczornej czy porannej toalecie.

To on zatwierdza i decyduje o dopłacie a nie karoka, minertu, zawijan, wuwok czy jeszcze jakiś inny krzykacz na jakimś tam forum.

Przyjrzyj sobie wstecz wątki o Ogniwie, RBR, wątki na forum E-S, to już jest trzecia wojenka papierowa którą rozpętali Ci sami osobnicy, dlaczego ?

jak poczytasz szybko się domyślisz.

Proponuję skorzystać z pięknej pogody, na jutro szamani od pogody :) wróżą już ochłodzenie.

Jeszcze raz powtarzam, tym razem Tobie, że ja nie toczę wojny o papierki, bo mam je gdzieś. Tych, co ich nie mają, też mam gdzieś.

Ja toczę wojnę o rzetelne informowanie klientów o parametrach techniczno-technologicznych sprzedawanych im kotłów. O parametrach, które wyszły w profesjonalnych badaniach, a nie urodziły się w głowach producentów. Ba, żeby to w głowach, to jeszcze nie byłoby tak źle :D

To dlaczego ogniwo pokazuje papiery dlaczego skam pokazuje papiery sas defro i inni bo nie maja nic do ukrycia Zasada jest prosta domyslam sie ze macie państwo do ukrycia jestecie dla mnie niewiarygodni jako sprzedawcy produktu strzelacie sobie w kolano Dziekuje pomysle o innym kotle

Ześląska, to nie są moje papiery, nie ja płaciłem za nie jak próbowano też tutaj sugerować, ja tylko sprzedaję te kotły jak wiele innych firm w kraju.

Czytałeś wpis na dole tego świstka ?

Ja go tam nie umieściłem, uważam podobnie jak Ty ale tyle co mogę, to się tylko z tobą zgodzić.

Szkoda. Był bardzo rzeczowy i konkretny, w przeciwieństwie do tych panów z PP.

Aż taki wulgarny chyba nie był. Ci panowie z PP bywali gorsi (niektórzy). No tak, ale oni mają PP.

Zostały jego słowa w cytowanych wypowiedziach. Jeśli to dla Ciebie jest dozwolony język to mamy inne standardy postrzegania kultury wypowiedzi.

Podałem tą informację na forum, bo zainteresowany ma chyba wyłączoną możliwość przesyłania PW, a chciałem by poznał uzasadnienie.

Podsumowując:

Proftech, którego akredytacją podpiera się Mała Energetyka

nie ma w akredytacji zapisu o badaniu kotłów na zgodność z normą 303-5:2012

na wystawianych papierach, piszą,że w/g tej normy badają

Na co mają akredytacje przeczytac można tutaj:

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20994

w tym wypadku zarówno spiskowiec jak tez zawijan mają rację i nie wiem jak ich by się nie lubiło, nie zmienia to faktu,że racja jest po ich stronie.

Urzędnik ma prawo się nie znać a producent jak dostaje ofertę i bada w danej jednostce chyba tez nie powinien się bawić w "detektywa" czy akredytacja na to co bada jest czy wypada tylko w pobliżu.....

tutaj akredytacja dotyczy wyłącznie parametrów emisyjnych i nie jest związana z kotłami

Podsumowując:

Proftech, którego akredytacją podpiera się Mała Energetyka

nie ma w akredytacji zapisu o badaniu kotłów na zgodność z normą 303-5:2012

na wystawianych papierach, piszą,że w/g tej normy badają

Na co mają akredytacje przeczytac można tutaj:

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20994

w tym wypadku zarówno spiskowiec jak tez zawijan mają rację i nie wiem jak ich by się nie lubiło, nie zmienia to faktu,że racja jest po ich stronie.

Urzędnik ma prawo się nie znać a producent jak dostaje ofertę i bada w danej jednostce chyba tez nie powinien się bawić w "detektywa" czy akredytacja na to co bada jest czy wypada tylko w pobliżu.....

tutaj akredytacja dotyczy wyłącznie parametrów emisyjnych i nie jest związana z kotłami

Porządne laboratoria, które znałem, dołączały do swojej oferty kopię zakresu akredytacji. Producent nie musiał bawić się w detektywa. Dostawał papierek i wiedział wszystko - ha, ha, ha :)

5 Badania

5.1 Warunki wykonywania badań

Kotły grzewcze przed oznakowaniem znakiem CE powinny być poddane ocenie, badaniom wykonania, badaniom bezpieczeństwa i cieplnym badaniom technicznym oraz badaniom elektrycznym.

Producent powinien zapewnić, że materiały zastosowane przy produkcji i spawaniu są zgodne z wymaganiami zakładowego systemu jakości i bezpieczeństwa i że wyniki wszystkich wykonanych badań są zgodne z tymi wymaganiami.

Wszystkie kotły grzewcze i ich części powinny być poddane w zakładzie producenta hydraulicznej lub pneumatycznej próbie ciśnieniowej. Podczas prób nie powinny wystąpić żadne nieszczelności.

Teraz to i przyjrzyjmy sie akredytacji IChpw

ona jest na zakres badań w/g Normy PN-EN 303:5-2012, ale w kwestii wyników energetyczno-emisyjnych

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20081

Krótko mówiąc w ramach tej akredytacji laboratorium ICHPW nie ma uprawnien do wykonywania badań bezpieczeństwa kotła, które bada m.in Łódź (mając do tego uprawnienia) i UDT-CERT

ICHPW ma uprawnienia w ramach PN-EN 303-5:2012

str.15 do str.16 do sprawności energetycznej w/g obliczeń i emisji

Teraz to i przyjrzyjmy sie akredytacji IChpw

ona jest na zakres badań w/g Normy PN-EN 303:5-2012, ale w kwestii wyników energetyczno-emisyjnych

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20081

Krótko mówiąc w ramach tej akredytacji laboratorium ICHPW nie ma uprawnien do wykonywania badań bezpieczeństwa kotła, które bada m.in Łódź (mając do tego uprawnienia) i UDT-CERT

ICHPW ma uprawnienia w ramach PN-EN 303-5:2012

str.15 do str.16 do sprawności energetycznej w/g obliczeń i emisji

"...uprawnien do wykonywania badań bezpieczeństwa kotła, które bada m.in Łódź (mając do tego uprawnienia) i UDT-CERT..."

ma je także instytut SZU w Brnie.

Zgadza się; IChPW bada to , na co ma akredytację i na to wystawia dokumenty.

Łódź, Instytut Energetyki, Oddział Techniki Grzewczej i Sanitarnej w Łodzi

Akredytacja 087

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20087

jest na badania energetyczno-emisyjne w/g normy PN-EN 303:5:2012 i była też w/g PN-EN 303:5:2002

jest też na badanie zabezpieczeń kotła

strona 2,3 na 3zwracam uwage na akredytację do badania m.in temp. drzwiczek, uchwytów (klamek),podłoża, to także jest w normie 303-5:2012

końcówka strony 3ciej to także opis akredytacji do badania zabezpieczeń, czyli do tego, czy kocioł jest bezpieczny (STB sterownika, zadziałanie zaworów bezpieczeństwa, w przypadku montażu wężownicy schładzającej lub zaworu DBV-1 czyli urządzeń do odprowadzania nadwyżek ciepła także uprawnienia do badania jego zadziałania)

a dzięki notyfikacji Europejskiej oraz zakresowi Akredytacji ten ośrodek ma także prawa do badań w/g modułu kotłów pod względem spawów, oceny dokumentacji itd., do kontroli

Czyli do tego, co związane jest z ogólnie pojętym oznakowaniem CE