Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dyskusja o normach, badaniach kotłów, itp.itd.

karoka65

Recommended Posts

na innym watku pan bolek pisal:

apisał bolek_bolecki Zobacz post

-> Spiskowiec.

No to przecież o tym pisałem, że jeśli się wystawi na pałe to mogą być problemy.

Nie masz obowiązku robić badań CE w jednostkach akredytowanych, a twierdząco piszesz że tak musi być. Nawet na stronie którą podałeś pisze że NIEKIEDY trzeba się tam zgłosić. Tyczy się to pewnie jakiś abstrakcyjnych rzeczy jak np technika medyczna bo tam nikt nie będzie ryzykował życia ludzi dla lipnie wystawionego CE i wymuszają badania pod okiem Milicji CE. Nie mniej jednak podstawowej techniki z którą mamy tutaj doczynienia czyli piece i ich sterowanie akredytowane labo z pewnością nie dotyczy.

Jeśli uważasz inaczej, podaj jakąś podstawe prawną a dużymi literami to odszczekam."

aby byl porzadek i duzo miejsca dla pana bolka do szczekania to juz mu odpowiadam:

podstawa prawna: dyrektywa maszynowa, norma 303-5/2012 załacznik ZA przypisujacy kotly do maszyn i tresci normy:

PN-EN303-5/2012 punkt 5 badania podpunkt 5.1 i dalej 5.1.1

:wave:

Edytowane przez spiskowiec

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zle sie dzieje wszedzie tam gdzie ludzie cos robia a nie wiedza co. czy jest gdzies taki drugi gupi kraj?

wola wywalic kase panom staskom na pseudobadania. sluchac tresci gloszonych przez analfabetow w temacie i wyzywac ludzi.

Polska to dziwna kraj. producent ryzykuje swoj majatek, reputacje bo go kurna nie stac na sto paredziesiat zlotych by se kupil norme. chyba ze czytac nie umie. to niech se najmie nauczyciela od polskiego z pobliskiej szkoly gminnej. albo proboszczowi na kolendzie da 50 wiecej to mu to poczyta. nawet w przypadku jednego z producentow co ma blisko do taniej sily roboczej za rzeki trafi sie pewnie jakis czytajacy nie tylko cyrylica.

albo mogl se zarzadac na papierze od panow staskow ze oni z odpowiedzialnoscia calym swoim majatkiem twierdza ze ich papier mu wystarczy. albo mogl od nich wolac weksla in blanko.

ale ta kraj niepowazna to i ludzie takie sami.

szkoda mi was poopki kukurydziane, to

No to macie za frico karoki, minerty, bolki i cala reszta. naklepalem sie bo mam wersje papierowa normy ale niech tam. moze wam cos sie pod beretami rozjasni.

5 Badania

5.1 Warunki wykonywania badań

5.1.1 Postanowienia ogólne

Badania powinna wykonać niezależna jednostka spełniająca wymagania Normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań według niniejszej Normy Europejskiej.

UWAGA 1 Organizacje lub laboratoria badawcze akredytowane wg normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań kotłów według niniejszej Normy Europejskiej, mogą wykonywać badania typu.

Kotły grzewcze przed oznakowaniem znakiem CE powinny być poddane ocenie, badaniom wykonania, badaniom bezpieczeństwa i cieplnym badaniom technicznym oraz badaniom elektrycznym.

Producent powinien zapewnić, że materiały zastosowane przy produkcji i spawaniu są zgodne z wymaganiami zakładowego systemu jakości i bezpieczeństwa i że wyniki wszystkich wykonanych badań są zgodne z tymi wymaganiami.

Wszystkie kotły grzewcze i ich części powinny być poddane w zakładzie producenta hydraulicznej lub pneumatycznej próbie ciśnieniowej. Podczas prób nie powinny wystąpić żadne nieszczelności.

zatkalo kakao? BOLEK APORT!

i oduczta sie czytac papiery urzendowe wybiorczo albo w kawalku. trzeba robic to co napisane. bez swoich interpretacji.

takie to trudne do zrozumienia? nawet dla bolka?

http://www.gielniak-energosystem.pl/certyfikaty-badania.php Czy kocioł rbr 17 kw posiada taki papierek bo na razie nie mogę go znalesc czy Panowie sprzedawcy mi odpowiedzą ? Chodzi o świadectwo bezpieczeństwa ekologicznego a nie znak CE Edytowane przez ześląska
poprawka

http://www.gielniak-energosystem.pl/certyfikaty-badania.php Czy kocioł rbr 17 kw posiada taki papierek bo na razie nie mogę go znalesc czy Panowie sprzedawcy mi odpowiedzą ? Chodzi o świadectwo bezpieczeństwa ekologicznego a nie znak CE

Przecież ci go wysłałem.Nie wygląda tak samo jak z ICHPW bo nie ma jabłuszka.

Wysłałeś?

To jeszcze napisz, w oparciu o jaki akt prawny to świadectwo bezpieczeństwa ekologicznego został wystawione.

I nie próbuj robić z ludzi idiotów,bo... sam się zarazisz :D

co ty sie zawijan przywalasz o jakies akty prawne. bolek mowi ze nie trzeba. karoki i reszta mowiom ze sie na tym nie musza znac. akt prawny? akt komercyjny - prokreacja w wydaniu producenta. walenie klienta w odbyt i wciskanie mu kitu ze to wystarczy.

kumasz?

to nie ty wiesz co i jak. oni wiedza lepiej bo im pany staski papier toaletowy trzy razy drozej sprzedali. to sie chlopaki cieszom.

a jabluszko cale to ty bedziesz mial bieda w poopie utrzymac. papiery z jabluszkami gruszkami sliwkami pomaranczami i burakami cukrowymi to som papiery dobrowolne. dodatkowe. najwazniejszy i jedyny niezbedny to certyfikat z badan przez jednostke akredytowana na norme. juz wam to korna na czerwono prosto z normy przepisalem. do dzioba wam plujom a wy mowicie ze deszcz pada

czy nawet gorniki dolowe takie tempe czy takie cwane. bo szofery to wiadomo. byle dalej byle w przod. absolutnie.

​Cytat z posta wyżej.

Badania powinna wykonać niezależna jednostka spełniająca wymagania Normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań według niniejszej Normy Europejskiej.

UWAGA 1 Organizacje lub laboratoria badawcze akredytowane wg normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań kotłów według niniejszej Normy Europejskiej, mogą wykonywać badania typu.

Kotły grzewcze przed oznakowaniem znakiem CE powinny być poddane ocenie, badaniom wykonania, badaniom bezpieczeństwa i cieplnym badaniom technicznym oraz badaniom elektrycznym.

http://proftech.com.pl/userfiles/proftechcompl/image/certyfikat_Proftech.jpg

a to swiadectwo bez jabuszka to wystawila ochotnicza straz pozarna z balkowa czy kolko rozancowe z grodkowa?

watek o papierach to dawaj czarno na bialym do oceny.

tako rzecze ciec ze staropolskiego okregu przemyslowego

​Cytat z posta wyżej.

http://proftech.com.pl/userfiles/proftechcompl/image/certyfikat_Proftech.jpg

MINERTU

ciebie tak na prawde glebokosc pokladu oglupila czy tylko udajesz

jak pokazesz papier dla tej firmy ze moze robic na zgodnosc z norma PN-EN 303-5/2012 to wszystko bedzie jasne.

w zakresie wykonywania badań kotłów według niniejszej Normy Europejskiej,

czy nie dociera do ciebie ze waszego pryncypala pany staski w cioola za jego kase zrobili?

trzymac sie chceta jak pijany plota ale wam to nie wychodzi. bo nie moze.

pozdrawiam twoj Alojz

pan minertu

http://www.pca.gov.pl/zakresy/zakresy.php?d=AB&z=AB%20994

pokaz w prawej kolumnie norme PN-EN303-5/2012 dla tej firmy i bedziesz spal spokojnie.

Nie bedziesz

no to sobie na stronie pca wklep numery z lodzi albo zabrza i zobacz w tej samej robryce

stoi jak byk: kotly grzewcze PN-EN303-5/2012

i nie rob juz z siebie wiecej karoki albo innego bolka

Ale kociol 23kw był badany w ICHPW bo widziałem takie swiadectwo proszę mi wierzyc Panie Minertu jestem prostym starszym człowiekiem gdzie nie wejde na firme kotlarska obojętnie jaka sa badanie na każdej obok od razu jest certyfikat swiadectwo i inne nie lepiej pokazac fachowcy ocenia a ja kupie kociołek bez strachu bo jestem zainteresowany

Ale kociol 23kw był badany w ICHPW bo widziałem takie swiadectwo proszę mi wierzyc Panie Minertu jestem prostym starszym człowiekiem gdzie nie wejde na firme kotlarska obojętnie jaka sa badanie na każdej obok od razu jest certyfikat swiadectwo i inne nie lepiej pokazac fachowcy ocenia a ja kupie kociołek bez strachu bo jestem zainteresowany

Chłopie popatrz jak walczą z Zawijanami...I bądź pewny że jeśli byłby papier to byłby tu wklejony..[popatrz ile czasu marnują na privy i lanie wody] Wklejenie papieru ucięło by wszelkie spory na ten temat...Problem taki że jak jakiś urzędas się skapnie że coś nie tak jest to bekną prości ludzie. I nie ważne będzie sprawność,zadowolenie a PAPIER.

Dziwi mnie jedno,skoro to taki super sprzęt to z palcem w d.. dostanie klasę V a nawet dla niego utworzą VI.

Edytowane przez wuwok

a to swiadectwo bez jabuszka to wystawila ochotnicza straz pozarna z balkowa czy kolko rozancowe z grodkowa?

watek o papierach to dawaj czarno na bialym do oceny.

tako rzecze ciec ze staropolskiego okregu przemyslowego

Spiskowiec jesteś albo leniwy albo na to stawiam bardziej że niedouczony. Piszesz na ogólnopolskim forum a błędy jak 6-latek. Zero interpunkcji o błędach wogóle szkoda gadać.

Chłopie popatrz jak walczą z Zawijanami...I bądź pewny że jeśli byłby papier to byłby tu wklejony..[popatrz ile czasu marnują na privy i lanie wody] Wklejenie papieru ucięło by wszelkie spory na ten temat...Problem taki że jak jakiś urzędas się skapnie że coś nie tak jest to bekną prości ludzie. I nie ważne będzie sprawność,zadowolenie a PAPIER.

Dziwi mnie jedno,skoro to taki super sprzęt to z palcem w d.. dostanie klasę V a nawet dla niego utworzą VI.

w Lodzi nie dostal nawet trzeciej klasy to sie papierami szemranymi od panow staskow podpieraja. proste? proste.

Spiskowiec jesteś albo leniwy albo na to stawiam bardziej że niedouczony. Piszesz na ogólnopolskim forum a błędy jak 6-latek. Zero interpunkcji o błędach wogóle szkoda gadać.

dziubecku

nie tylo ze leniwy ale i goopi w tematach kotlow i papierow. zwykly ciec jestem jak to napisal duzy handlarz pan karoki.

a jaka wiedze wolisz? z bledami ortograficznymi i intterpukcyjnymi czy wyssana z palucha brudnego weglem kombajnisty albo smarem szofera z pekaesa?

do panow pekaesow i kombajnowych

po co mlucic plewy. zrobcie tak:

napiszcie sami na siebie do odpowiednich organow kontroli.

napiszcie: prosze nam powiedziec czy papiery od pana staska dajom podstawe do handlowania kotlami firmy ... bo tabun idiotow miernot i dyletantow w sprawach przepisow zarzuca nam ze nie. i przez to na forum muratora wystraszeni klienci pytaja sie co i jak. a to nam moze zepsuc kase. komu do szczescia potrzebne jakies badania na norme 303-5/2012 jak sie o doplaty nie ubiega a na dodatek jeden z uzytkownikow na najwiekszym forum internetowym w polsce chwali ten kociol. mozecie go pytac. ten Pan zawsze od zawsze mowi prawde i jest fachowiec bo juz drugi kociol ma. sam go przerobil i zadowolony.

jak wam urzad wszystko sprawdzi, da papier ze rabarbar cacy i wszystko ok to nam dopiero do doopy nakopiecie. moge wam tego zyczyc, bo wiem ze moje doopsko nietkniete bedzie. a wy z torebeczkami tup tup tup na zebry.