Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panie Jacku ja z tym nie dyskutuję, jest wątek

ma być tematyczny - więc napiszmy czarno na białym.

Do badań energetyczno-emisyjnych akredytację w/g PN-EN 303:5:2012 ma ICHPW, IE OTGiS Łódź, UDT-CERT

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie Jacku ja z tym nie dyskutuję, jest wątek

ma być tematyczny - więc napiszmy czarno na białym.

Do badań energetyczno-emisyjnych akredytację w/g PN-EN 303:5:2012 ma ICHPW, IE OTGiS Łódź, UDT-CERT

Bardzo skrupulatnie i przejrzyście to napisałeś.

A co na to założyciel tego wątku?

ja na normach i badaniach się nie znam. Dlatego pozwolę sobie zapytać fachowców. Czy z tej 8-ej strony nie wynika że kotły do 50 kW podlegają badaniu według starych norm? Nowa norma jest wykazana przy zakresie mocy nominalnej do 500 kW. Poniżej jest wpis - kotły grzewcze o mocy nominalnej do 50 kW i jako normy i/lub udokumentowane procedury badawcze wykazane są stare normy. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wygląda to tak jakby stare normy pozostały dla kotłów do 50 kW dopuszczalne, nowa obowiązkowo w zakresie 50 - 500 kW a jeżeli producent kotła poniżej 50 kW chce swój wyrób zbadać w nowej normie - może to zrobić, ale może i w starej?
,,,,, Dlatego pozwolę sobie zapytać fachowców. ,,,,

Niestety trafiłeś na nie-fachowca.

,,,,, Czy z tej 8-ej strony nie wynika że kotły do 50 kW podlegają badaniu według starych norm? Nowa norma jest wykazana przy zakresie mocy nominalnej do 500 kW.

To nie dotyczy kotłów, tylko Urządzeń opalanych paliwami stałymi.

Niestety trafiłeś na nie-fachowca.

To nie dotyczy kotłów, tylko Urządzeń opalanych paliwami stałymi.

no ja tam widzę: Urządzenia opalane paliwami stałymi: - kotły grzewcze o mocy nominalnej do 50 kW .
Czyli rozumiem na Rbera dostane dofinansowanie jak sie urzednik nie połapie?
jak na tym forum wiadomo - nie jestem miłośnikiem RBR -ów. Z tym zakresem badań chodzi mi wyłącznie o ustalenie faktów.
no ja tam widzę: Urządzenia opalane paliwami stałymi: - kotły grzewcze o mocy nominalnej do 50 kW .

Ja znowu ten zapis interpretuje tak:

Urządzenia opalane paliwami stałymi:

- kotły grzewcze o mocy nominalnej do 50 kW.

- kuchnie,

- ogrzewacze pomieszczeń,

- wkłady kominkowe i kominki zasypywane ręcznie

Ps.

Obawiam się, że potrzebny będzie tłumacz, by to rozwikłać.

Edytowane przez Andrzej_M_
Chodzi Ci o to " zasypywane ręcznie "? W takiej formie jak to jest zapisane to prawidłowo i po polsku ten ręczny zasyp dotyczy wyłącznie kominków i wkładów kominkowych. Żeby miał dotyczyć wszystkich wymienionych urządzeń, musiałby być zapisany np. tak: Urządzenia opalane paliwami stałymi zasypywane ręcznie - i później wymienione urządzenia. Albo tak: Urządzenia opalane paliwami stałymi: - wymienione urządzenia - i po ostatnim urządzeniu od nowego akapitu - zasypywane ręcznie. Albo - po ostatnim urządzeniu od nowego akapitu - dotyczy urządzeń zasypywanych ręcznie. Tak jak jest zapisane obecnie to warunek ręcznego zasypu dotyczy wyłącznie kominków i wkładów kominkowych. Intencja piszącego jest mi nieznana i obojętna. Nie interpretuję tego co jest zapisane tylko to czytam. Wszystkie wymienione urządzenia ( oprócz kominków i wkładów kominkowych ) są wolne od warunku ręcznego zasypu. Edytowane przez kobra64
Obydwa moje kotły są przeznaczone również ( poza podstawową funkcją ogrzewania wody grzewczej i użytkowej ) do bezpośredniego ogrzewania pomieszczeń w których się znajdują. Nie mam w kotłowniach żadnych grzejników - do ich ogrzewania są wykorzystane straty kotłów. Czyli która norma jest w moim przypadku właściwa? Czy producent ma otwartą furtkę - starczy np. stwierdzić że w kilku miejscach kotła celowo zastosowano słabszą izolację żeby kocioł spełnił funkcję urządzenia bezpośrednio ogrzewającego pomieszczenie w którym jest zainstalowane?

Jeśli chodzi o kotły, czyli urządzenia, których podstawową funkcją jest grzanie wody grzewczej, to:

Do niedawna obowiązywała europejska dyrektywa budowlana, z którą zharmonizowana była norma PN EN 12809:2002. Zharmonizowana tzn. narzucona przez dyrektywę. Norma PN EN 303-5:2002 nie była normą zharmonizowaną, nie była obligatoryjna.

Teraz dyrektywa budowlana przestała obowiązywać, a wraz z nią norma PN EN 12809:2002. Natomiast obowiązuje europejska dyrektywa maszynowa, z którą jest zharmonizowana norma PN EN 303-5:2012 i ta norma jest teraz obligatoryjna.

Edytowane przez zawijan
Jeśli chodzi o kotły, czyli urządzenia służące do grzania wody grzewczej, to:

Do niedawna obowiązywała europejska dyrektywa budowlana, z którą zharmonizowana była norma PN EN 12809:2002. Zharmonizowana tzn. narzucona przez dyrektywę. Norma PN EN 303-5:2002 nie była normą zharmonizowaną, nie była obligatoryjna.

Teraz dyrektywa budowlana przestała obowiązywać, a wraz z nią norma PN EN 12809:2002. Natomiast obowiązuje europejska dyrektywa maszynowa, z którą jest zharmonizowana norma PN EN 303-5:2012 i ta norma jest teraz obligatoryjna.

Panie Docencie.

Proszę mi wytlumaczyć dlaczego nowe cudo było badane z szamotem na palniku, a koncowy odbiorca dostaje bez. I co jest takiego rewelacyjnego w burnerze s któremu człony z3,5 cm poskracano do 2,5 cm

Czyżby w Czechach była inna promocja.

Panie docencie dodam iż odmiane Czeskom właśnie Zamontowałem W woj. Zachodniopomorskim koledze który uzyskaół Czeskie dotacje i tam na palniku nie ma szamotek ,ani na nie uchwytów

Panie Docencie.

Proszę mi wytlumaczyć dlaczego nowe cudo było badane z szamotem na palniku, a koncowy odbiorca dostaje bez. I co jest takiego rewelacyjnego w burnerze s któremu człony z3,5 cm poskracano do 2,5 cm

pleciesz