zawijan 14.06.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Na stronie PKN norma PN EN 12809:2002 nie jest wyszczególniona jako wycofana. Bo nie jest wycofana, tylko już nie jest normą zharmonizowaną z dyrektywą budowlaną, bo tej dyrektywy już nie ma. To nie normy nakazują badania kotłów. Badania kotłów nakazują określone akty prawne (np. konkretne dyrektywy europejskie), normy określają tylko jak te badania mają być wykonane i jakie są kryteria oceny wyników badań, czyli kotłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Bo nie jest wycofana, tylko już nie jest normą zharmonizowaną z dyrektywą budowlaną, bo tej dyrektywy już nie ma. To nie normy nakazują badania kotłów. Badania kotłów nakazują określone akty prawne (np. konkretne dyrektywy europejskie), normy określają tylko jak te badania mają być wykonane i jakie są kryteria oceny wyników badań, czyli kotłów. Panie Docencie Prosze o numer pana telefonu. Proszę mi przesłac na meila [email protected] jeżeli nie chce pan podawać do publicznej wiadomości. Ja nową emkę montowałem i cudów tam nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolek_bolecki 14.06.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) na innym watku pan bolek pisal: apisał bolek_bolecki Zobacz post -> Spiskowiec. No to przecież o tym pisałem, że jeśli się wystawi na pałe to mogą być problemy. Nie masz obowiązku robić badań CE w jednostkach akredytowanych, a twierdząco piszesz że tak musi być. Nawet na stronie którą podałeś pisze że NIEKIEDY trzeba się tam zgłosić. Tyczy się to pewnie jakiś abstrakcyjnych rzeczy jak np technika medyczna bo tam nikt nie będzie ryzykował życia ludzi dla lipnie wystawionego CE i wymuszają badania pod okiem Milicji CE. Nie mniej jednak podstawowej techniki z którą mamy tutaj doczynienia czyli piece i ich sterowanie akredytowane labo z pewnością nie dotyczy. Jeśli uważasz inaczej, podaj jakąś podstawe prawną a dużymi literami to odszczekam." aby byl porzadek i duzo miejsca dla pana bolka do szczekania to juz mu odpowiadam: podstawa prawna: dyrektywa maszynowa, norma 303-5/2012 załacznik ZA przypisujacy kotly do maszyn i tresci normy: PN-EN303-5/2012 punkt 5 badania podpunkt 5.1 i dalej 5.1.1 szkoda mi was poopki kukurydziane, to No to macie za frico karoki, minerty, bolki i cala reszta. naklepalem sie bo mam wersje papierowa normy ale niech tam. moze wam cos sie pod beretami rozjasni. 5 Badania 5.1 Warunki wykonywania badań 5.1.1 Postanowienia ogólne Badania powinna wykonać niezależna jednostka spełniająca wymagania Normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań według niniejszej Normy Europejskiej. UWAGA 1 Organizacje lub laboratoria badawcze akredytowane wg normy EN ISO/IEC 17025 w zakresie wykonywania badań kotłów według niniejszej Normy Europejskiej, mogą wykonywać badania typu. Kotły grzewcze przed oznakowaniem znakiem CE powinny być poddane ocenie, badaniom wykonania, badaniom bezpieczeństwa i cieplnym badaniom technicznym oraz badaniom elektrycznym. Producent powinien zapewnić, że materiały zastosowane przy produkcji i spawaniu są zgodne z wymaganiami zakładowego systemu jakości i bezpieczeństwa i że wyniki wszystkich wykonanych badań są zgodne z tymi wymaganiami. Wszystkie kotły grzewcze i ich części powinny być poddane w zakładzie producenta hydraulicznej lub pneumatycznej próbie ciśnieniowej. Podczas prób nie powinny wystąpić żadne nieszczelności. Alojz. No i gitara, tego było trzeba. ODSZCZEKUJE że do wystawienia CE na kocioł nie trzeba skorzystać akredytowanego labo. W pewnym momencie trzeba... I proszę mnie tutaj nie utożsamiać z Karokami, Minertami, popkami kukurydzianymi i całą resztą bo występuje samodzielnie. OK? Edytowane 14 Czerwca 2015 przez bolek_bolecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.06.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Panie Docencie Prosze o numer pana telefonu. Proszę mi przesłac na meila [email protected] jeżeli nie chce pan podawać do publicznej wiadomości. Ja nową emkę montowałem i cudów tam nie znalazłem Drogi Panie Ja nie jestem analitykiem rynku, ani polskiego, ani tym bardziej czeskiego. Nie interesuje mnie, co się na tych rynkach dzieje. Ja wyjaśniam i informuję o sprawach techniczno-technologicznych oraz badaniach technicznych i ich wynikach. Rynki są poza zasięgiem mojej uwagi. I przepraszam, ale nie mam ochoty na rozmowy telefoniczne. Nie tylko z Panem, żeby było jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Alojz, łysa pało ty. No i gitara, tego było trzeba. ODSZCZEKUJE że do wystawienia CE na kocioł nie trzeba skorzystać akredytowanego labo. W pewnym momencie trzeba... I proszę mnie tutaj nie utożsamiać z Karokami, Minertami, popkami kukurydzianymi i całą resztą bo występuje samodzielnie. OK? A może w duecie. A mnie dotyczy inna dyrektywa i co? mam sie załamać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ześląska 14.06.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Panie Karaoke i Minertu ponawiam pytanie czyli dostane dofinansowanie jak sie urzednik nie połapie co panowie na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Drogi Panie Ja nie jestem analitykiem rynku, ani polskiego, ani tym bardziej czeskiego. Nie interesuje mnie, co się na tych rynkach dzieje. Ja wyjaśniam i informuję o sprawach techniczno-technologicznych oraz badaniach technicznych i ich wynikach. Rynki są poza zasięgiem mojej uwagi. I przepraszam, ale nie mam ochoty na rozmowy telefoniczne. Nie tylko z Panem, żeby było jasne. Widze że nie przeszedł pan jednak na emeryture. Po rozmowie z Panem Łukaszem mogę stwierdzić iż nadal jest pan na usługach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Panie Karaoke i Minertu ponawiam pytanie czyli dostane dofinansowanie jak sie urzednik nie połapie co panowie na to ? Dostaniesz. W lipcu Będzie już w Polsce Dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Drogi Panie Ja nie jestem analitykiem rynku, ani polskiego, ani tym bardziej czeskiego. Nie interesuje mnie, co się na tych rynkach dzieje. Ja wyjaśniam i informuję o sprawach techniczno-technologicznych oraz badaniach technicznych i ich wynikach. Rynki są poza zasięgiem mojej uwagi. I przepraszam, ale nie mam ochoty na rozmowy telefoniczne. Nie tylko z Panem, żeby było jasne. A dodam iż jest pan autorem Nowego Burnera SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.06.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Widze że nie przeszedł pan jednak na emeryture. Po rozmowie z Panem Łukaszem mogę stwierdzić iż nadal jest pan na usługach. A stwierdzaj se pan, co ci się żywnie podoba. Mi nic do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.06.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 A dodam iż jest pan autorem Nowego Burnera SM Zespół autorski BURNER-a nie zmienił się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.06.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 ,,,, Ja wyjaśniam i informuję o sprawach techniczno-technologicznych oraz badaniach technicznych i ich wynikach. ,,,, Cieszę się, że jeszcze masz siły i ochotę, by Nam czasem coś wyjaśnić. Skorzystam więc z okazji. Świadectwo badania kotła wydane niedawno, bo 11-05-2015. "Badany kocioł zgodnie z wymaganiami PN EN 303-5:2012 kwalifikuje się do 4 klasy." Uwagę moją zwróciło niższe osiągnięte sprawności badanego kotła, niż wymagania normy PN EN 303-5:2012. http://metalfachtg.com.pl/wp-content/uploads/2014/07/SD-DUO-zgodny-z-wymaganiami-PN-EN-303-520121.pdf Pytanie, jak odczytać (interpretować) dane z takiego dokumentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 14.06.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Poza tematem: Kotły wprowadzone na rynek przed opublikowaniem normy nie muszą jej spełniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minertu 14.06.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Dostaniesz. W lipcu Będzie już w Polsce Dostępna Pyta o RBR-A ale i tak dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Cieszę się, że jeszcze masz siły i ochotę, by Nam czasem coś wyjaśnić. Skorzystam więc z okazji. Świadectwo badania kotła wydane niedawno, bo 11-05-2015. "Badany kocioł zgodnie z wymaganiami PN EN 303-5:2012 kwalifikuje się do 4 klasy." Uwagę moją zwróciło niższe osiągnięte sprawności badanego kotła, niż wymagania normy PN EN 303-5:2012. http://metalfachtg.com.pl/wp-content/uploads/2014/07/SD-DUO-zgodny-z-wymaganiami-PN-EN-303-520121.pdf Pytanie, jak odczytać (interpretować) dane z takiego dokumentu. ANDRZEJU pRZYPOMNĘ. Pan docent już wyjaśniał iż badany kocioł spełnił tylko normę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.06.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Poza tematem: Kotły wprowadzone na rynek przed opublikowaniem normy nie muszą jej spełniać. Data publikacji to 2012-08-21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Data publikacji to 2012-08-21. ANDRZEJU pRZYPOMNĘ. Pan docent już wyjaśniał iż badany kocioł spełnił tylko normę 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.06.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Daj Juz spokuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.06.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Data publikacji to 2012-08-21. Nie jestem mocny w tym prawie. Zresztą w żadnym polskim prawie nie jestem mocny, bo jest ono... no, sami wiecie. Prawdopodobnie taka norma obowiązuje od dnia jej oficjalnej publikacji w języku polskim. P.S. Na tamto pytanie, o certyfikat, odpowiem później. Dziś już nie mam czasu, aby to przestudiować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 15.06.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 (edytowane) Poza tematem: Publikacja 2012-08-21 z którym dniem po publikacji należy wycofać z handlu kotły nie przebadane w/g nowej normy. A może nie trzeba wycofywać? Edytowane 15 Czerwca 2015 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts