Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąż ogrodowy 50m 1/2 czy 3/4 ?

Recommended Posts

Witam

Chciałabym kupić węża ogrodowego na bębnie 50m i zastanawiam się jaki wybrać , głównie chodzi mi przekrój węża - 1/2 czy 3/4 ?

Może ktoś mi coś doradzi?

Większość osprzętu jest na 1/2" , a i takie 50 mb jest bardzo nieporęczne i ciężkie.

Na takim odcinku następuje też duży spadek ciśnienia i duże prawdopodobieństwo zmięcia węża podczas normalnej eksploatacji.... ...... trudno jest coś sensownego doradzić - może coś w stylu łączenia ? np 20mb 3/4 i 30mb1/2 złączka 1/2 x 3/4 wtedy będzie i do końcówek i trwalszy wąż

Pozdrawiam

Daje.Tylko z ilością wody troszkę gorzej.Aby doraźnie podlać np nowo posadzone roślinki się nadaje, aby napełnić basen dla dzieci już nie. Konkretnie kup 3/4 z niezbędnymi końcówkami dłużej Ci posłuży i w domu będzie miał większe zastosowanie.

• 1 year później...
mam od lat półcalowy i nie widzę problemów z podlewaniem jak również z wydajnością.

A basen najlepiej wypełnia się z hydrantu:cool:

:-)

Przy 50m to już 3/4 cala oraz zraszacz (np. sitkowy), przyłącze kranowe i szybkozłączki profi-system firmy gardena - normalne szybkozłączki czy to na 1/2 czy 3/4 cala mają taką samą średnicę wewnętrzną. Największe straty ciśnienia mamy na średnicy węża ale również trzeba pamiętać o wszelkich zwężeniach na przyłączach, złączkach itd.

Gdyby ktoś miał namiar na lepsze systemy konkurencji to proszę dać znać.

• 1 year później...