maxus79 14.06.2015 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 witam ma pytanie czy nadproze zelbetowe wylewane na budowie w deskowaniu moze byc oparte na porothermie czy musi byc na ceglach pelnych ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.06.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 u mnie wieńce i nadproża są oparte na termotnie i narazie dom stoi nic nie pęka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 14.06.2015 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 no tak ale chodzi mi jak to sie powinno robic zgodnie ze sztuka w projekcie nic nie pisze a widzialem jak inni buduja z porothermu czy BK i tam dawaja cegly mozliwe ze do porothermu niepotrzebne bo jest mocniejszy od BK ale chcialbym aby sie jakis ekspert wypowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.06.2015 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 U mnie dookała nowe domy np z maxa i też nie widziałem cegieł pod wieńcem i nadprożem . cegła pogarsza izolacyjność muru co i tak nadproże betonowe je pogorszy . wiec pchanie cegieł tylko dlatego żeby wzmocnić mur dla mnie mija się z celem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 14.06.2015 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 no tak ale przeciez i tak bedzie jeszcze ocieplenie 15 cm wiec kilka dodatkowych cegiel nic niezmieni termicznie a cegly moga zapobiegac pekaniu tych pustakow porotherm dodam ze chodzi mi tylko o nadproza nie o wieniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.06.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jeśli uważasz że będzie pękać jeśli cegieł nie dasz . to pakuj cegły . Ja ci tylko mówię z własnego doświadczenia i z rozmowy z murarzem że cegły konieczne nie są . Ale jeśli będziesz spał spokojniej .... Może ktoś się jeszcze wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 14.06.2015 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 buduje z porothermu 25 E3 ten lzejszy wiec chyba ma mniejsza wytrzymalosc od zwyklego potothermu dlatego mam wlasnie dylemat czy dawac te cegly czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 14.06.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Myślę że jeśli ten materiał nadaję się do budowy ścian nośnych . Najlepiej zadzwoń do porothermu i zapytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.06.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Cegła pod nadprożem pełni role poduszki rozkłada równomiernie obciążenia z nadproża na płaszczyźnie bloczka, pustaka. Czasem cegła wynika z wysokości posadowienia i nadproża - aby nie docinać pustaków używa się cegieł. Czy dawać to zależy od układu konstrukcji, dwa przykłady 1. Masz okno szer 150 cm w ścianie równoległej do belek stropu - nie ma konieczności 2. Okno w ścianie nośnej np szerokości 250cm - tu warto o tych cegłach pomyśleć i dać. Dwa nadproża w tym samym budynku a zupełnie inne obciążenia dla filara przy oknie. Tyle ze często jest tak że dając przy tym najbardziej wytężonym aby nie kombinować z wysokościami daje się wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 17.06.2015 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 ok rozumiem dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts