lukas24abc 14.06.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Czy ktoś może mi doradzić bo dostałem dotację na panele słoneczne (fotowoltaike) i chciałem nadwyżkę energii zamienić w ciepło a mianowicie mam zamiar zmodernizować moją kotłownie poprzez dostawienia zbiornika akumulacyjnego 1000l i do tego grzałkę 6kw. Mam taki zamysł aby tym zbiornikiem grzać dom, ewentualnie włączać piec jak będzie ku temu potrzeba. Proszę powiedzcie mi czy moja koncepcja jest słuszna ? Będę miał nadwyżkę prądu do zużycia około 3500 KW bo 4000 KW rezerwuje na bieżące zużycie (na rok). Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2015 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Latem ogrzejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas24abc 17.06.2015 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dlaczego tak sądzisz moja koncepcja jest inna bo mam zamiar korzystać z tego rozwiązania w październiku, listopadzie marcu i kwietniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Koncepcję, to możesz mieć Po pierwsze, to nawet nie napisałes, jaki masz dom, z jakim zapotrzebowaniem na ciepło. Po drugie, nie napisałeś, jaką masz instalacje (wygląda, że 8kWp) i ile zużywasz energii elektrycznej w miesiącach o których pisałeś. Więc jak tu oceniać taką "koncepcję" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas24abc 18.06.2015 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Dom mam z lat 70 i dobudówkę z 2014, ocieplony jest styropianem 12 grafitowym o współczynniku 0,31. instalacja zrobiona w miedzi piec na eko groszek Polspaw Ekoplus 38 kW Zużywam około 5 ton pelletu. Powierzchnia grzewcza 220 m2 a będzie po wykończeniu około 290. W 5 pomieszczeniach jest tylko podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.06.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Z każdej tony pelletu otrzymujesz jakieś 4500 kWh. Czyli zużywasz ponad 20 000 kWh na sezon.A piszesz o śmiesznych 3500 kWh nadwyżki, z których większość otrzymasz latem.Żeby podgrzać 1000m3 wody z temperatury 20C do 50C potrzebujesz 35kWh. Zimą nie ogrzejesz tego zbiornika nawet do takiej temperatury, by wziąć kąpiel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olamala111 19.06.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Za te pieniądze co masz wydać na instalacje PV kup sobie pellet, będzie więcej pożytku. Popieram. Ja korzystam z Pelletu i jest super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapulawy 19.06.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 albo zainwestuj w pompę ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas24abc 20.06.2015 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Dowiadywałem się o koszt takiej pompy powietrze woda to ponad 40 tys netto plus instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 20.06.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 luaks24abcO październiku, a szczególnie o listopadzie to możesz zapomnieć.Na półrocze zimowe przypada tylko 30% całej energii przy optymalnym ustawieniu instalacjiBardzo optymistycznie szacujesz zużycie na własne potrzeby, jak masz mieć w sumie 7500 kWh rocznie, to na własne potrzeby będzie pewnie poniżej 2000 kWh.Zaopatrz się w "Instalacje fotowoltaniczne" Szymańskiego, tam znajdziesz narzędzia pozwalające sprawdzić zasadność i opcje takich pomysłów. A pompy ciepła powietrznej szukałeś pewnie nie takiej co potrzeba jak dodatkowe źródło. Jak chcesz mieć pompę na okres przejściowy, to potrzeba odpowiednio mniejszą, niekoniecznie musi działać dobrze w ujemnych temperaturach (masz przecież kocioł na pellet). Ale jak nie obniżysz potrzebnej temperatury na instalację CO, to z takiego urządzenia większego pożytku mieć nie będziesz. Na oko potrzebne ci coś w okolicach 4-6 kW do takiego celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts