Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik akumlacyjny 1000L zagrzeję dom ?

lukas24abc

Recommended Posts

Czy ktoś może mi doradzić bo dostałem dotację na panele słoneczne (fotowoltaike) i chciałem nadwyżkę energii zamienić w ciepło a mianowicie mam zamiar zmodernizować moją kotłownie poprzez dostawienia zbiornika akumulacyjnego 1000l i do tego grzałkę 6kw. Mam taki zamysł aby tym zbiornikiem grzać dom, ewentualnie włączać piec jak będzie ku temu potrzeba. Proszę powiedzcie mi czy moja koncepcja jest słuszna ? Będę miał nadwyżkę prądu do zużycia około 3500 KW bo 4000 KW rezerwuje na bieżące zużycie (na rok). Dziękuje

Koncepcję, to możesz mieć :)

Po pierwsze, to nawet nie napisałes, jaki masz dom, z jakim zapotrzebowaniem na ciepło.

Po drugie, nie napisałeś, jaką masz instalacje (wygląda, że 8kWp) i ile zużywasz energii elektrycznej w miesiącach o których pisałeś.

Więc jak tu oceniać taką "koncepcję" ?

Dom mam z lat 70 i dobudówkę z 2014, ocieplony jest styropianem 12 grafitowym o współczynniku 0,31. instalacja zrobiona w miedzi piec na eko groszek Polspaw Ekoplus 38 kW Zużywam około 5 ton pelletu. Powierzchnia grzewcza 220 m2 a będzie po wykończeniu około 290. W 5 pomieszczeniach jest tylko podłogówka.

Z każdej tony pelletu otrzymujesz jakieś 4500 kWh. Czyli zużywasz ponad 20 000 kWh na sezon.

A piszesz o śmiesznych 3500 kWh nadwyżki, z których większość otrzymasz latem.

Żeby podgrzać 1000m3 wody z temperatury 20C do 50C potrzebujesz 35kWh.

Zimą nie ogrzejesz tego zbiornika nawet do takiej temperatury, by wziąć kąpiel...

luaks24abc

O październiku, a szczególnie o listopadzie to możesz zapomnieć.

Na półrocze zimowe przypada tylko 30% całej energii przy optymalnym ustawieniu instalacji

Bardzo optymistycznie szacujesz zużycie na własne potrzeby, jak masz mieć w sumie 7500 kWh rocznie, to na własne potrzeby będzie pewnie poniżej 2000 kWh.

Zaopatrz się w "Instalacje fotowoltaniczne" Szymańskiego, tam znajdziesz narzędzia pozwalające sprawdzić zasadność i opcje takich pomysłów.

A pompy ciepła powietrznej szukałeś pewnie nie takiej co potrzeba jak dodatkowe źródło. Jak chcesz mieć pompę na okres przejściowy, to potrzeba odpowiednio mniejszą, niekoniecznie musi działać dobrze w ujemnych temperaturach (masz przecież kocioł na pellet). Ale jak nie obniżysz potrzebnej temperatury na instalację CO, to z takiego urządzenia większego pożytku mieć nie będziesz. Na oko potrzebne ci coś w okolicach 4-6 kW do takiego celu.