pecet0 14.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam, Chciałem zastosować do swojego domu kocioł gazowy kondensacyjny: Junkers Cerapur Smart ZSB 14-3C Uległem poradzie jednemu z lokalnych sprzedawców, aby w kotłowni zrobić sobie jedynie kanał wentylacyjny a do środka włoży się rurę spalinową. Natomiast przestrzeń pomiedzy rurą a ścianami pustaka wentylacyjnego będzie zasysało powietrze do tego kotła. I takie też rozwiązanie zastosowałem u siebie (tzn taką formę kominu zrobiłem w domu), nie kupując typowego gotowego systemowego, tylko budując go z pustaków wentylacyjnych. Zapytałem w innym sklepie jaką rurę powinienem kupić aby teraz włożyć do tego komina, to sprzedawca z innego sklepu powiedział mi 80/125.Taka rura nie wejdzie bo kanał wentylacyjny ma wymiar 11x17.Zadałem mu natomiast pytanie czy nie wystarczy aby faktycznie włożyć tylko tą 80 mm którą wyprowadzispaliny na dach, a powietrze do spalania zassie z nad dachu. Gość ten mi odpowiedział że wtedy z kotła kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania zrobiłbym z niego kocioł z otwartą komorą spalania. Takie rozwiązanie byłoby warte świeczki? czy byłoby to w jakimś sensie "z beszczeszczenie tego kociołka" ? I drugie pytanie orientujecie się czy są może jakieś inne kotły gdzie mógłbym włożyć do tego kanału wentylacyjnego dwie w siebie rury ale mniejszych średnich np 50/80 (jeśli tak to jaki kociołek ofertuje taki wylot spalin).Lub 60/100 i czy jest jakiś kocioł godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.06.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 czyli masz jeden kanał i nie masz wentylacji?wstaw samą 80minimum 60/100 ale wtedy może być maksymalnie kilka metrów komina i wyjdzie drożejjak nie masz wentylacji to zostaw kanal na wentylacje a rury od kotła puść przez ściane, jeśli moc poniżej 21 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.06.2015 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 generalnie mam 2 kanały 11x17w czym jeden miałem przewidziany dla wyrzutni z rekuperatora. do drugiego kanału planowałem włożyć przewód spalinowy od kotła gazowego, myślałem że tym jednym kanałem załatwię sobie odprowadzenie spalin i doprowadze powietrze do kotła z zamkniętą komorą spalania. Teraz mi jeszcze jedno rozwiązanie przyszło do głowy ale nie wiem czy warto na nim skupiać.Cały dom poza kotłownią miał mieć wentylację mechaniczną z rekupreacją. Teraz się zastanawiam czy nie wprowadzić też jednego dodatkowego anemoostatu wyciągowego do kotłowni. Aby i tutaj mieć wentylację mechaniczną. Wtedy by pewnie ten kanał wentylacyjny w całości jakoś przeznaczyć pod kociołek, i na wprowadzeniu rur jakoś to zapiankować. Tylko czy wtedy jakby kotłownia była szczelna to czy wentylacja mechaniczna by tam się nadała, bo jeśli byłby wyciąg mechaniczny, to to powietrze by po jakimś czasie wyciągnęło i jesli nie byłoby tam nawiewu żadnego. To po pewnym czasie wentylacja mechaniczna nie miałaby już co tam wyciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saturnv 14.06.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Kolego zerknij tuhttp://www.viessmann.pl/content/dam/internet-pl/pdf_documents/prospekty/vitoset__systemy_odprowadzania/Systemy%20odprowadzania%20spalin%20TWIN_09'2013.pdfTo wprawdzie nie do Twojego kotła, ale będziesz mieć rozeznanie.Nie wiem jak wysoki komin, ale ja do swojego vitodensa 300-w, mam rure 60 w kominie, a 60/100 do komina.Jedynie może byc problem z trójnikiem, który trzeba wstawic do przewodu kominowego/pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.06.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 sprawdz czy wystarczy 60/100 podwójną rurą pójdziesz do kanału a kanałem pojedyncza 60kanały pewnie są tak ustawione że nie wejdziesz do niego 80/125?możesz też dać rozdzielacz i 80 puścić kanałem a powietrze brac przez scianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.06.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 sprawdz czy wystarczy 60/100 podwójną rurą pójdziesz do kanału a kanałem pojedyncza 60 kanały pewnie są tak ustawione że nie wejdziesz do niego 80/125? możesz też dać rozdzielacz i 80 puścić kanałem a powietrze brac przez scianę 80/125 do kanału wentylacyjnego nie zmieszczę. Chyba że bym wprowadził taką rurę na łączeniu z kanałem wentylacyjnym i wtedy te 80 do samej góry, a 125 szczelnie połączyć z kanałem wentylacyjnym i na łączeniu zaizolować aby nie mieszało się wtedy powietrze z tego kanału z powietrzem kotłowni. tak by się dało. Tylko wtedy kotłownia byłaby nie wentylowana grawitacyjnie i wtedy bym pewnie musiał wentylować ją mechanicznie. Wydaje mi się że tak też można to chyba rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 14.06.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Czemu konkretnie nie można po prostu wstawić tej 80tki, a resztą kanaału zasysać powietrze do spalania? Łącząc szczelnie piec z kanałem wentylacyjnym. (też takie miałam plany) Edytowane 14 Czerwca 2015 przez marchew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts