Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Satel - zasilanie modułów INT-IORS

Recommended Posts

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post :)

Mam podobny problem - chce podłączyć 4x int-iors do sterowania rolet i zastanawiam się czy łączyć to bezpośrednio do centrali czy dodatkowym zasilaniem do np. zasilaczem od LED. Do modułów będą podłączone kontaktrony (roletowy i otwarcia okna) . W centralce jest zainstalowany zasilacz z tego co pamiętam chyba 3A.

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post :)

Mam podobny problem - chce podłączyć 4x int-iors do sterowania rolet i zastanawiam się czy łączyć to bezpośrednio do centrali czy dodatkowym zasilaniem do np. zasilaczem od LED. Do modułów będą podłączone kontaktrony (roletowy i otwarcia okna) . W centralce jest zainstalowany zasilacz z tego co pamiętam chyba 3A.

A co mówią instrukcje?

A co mówią instrukcje?

Instrukcje Satel są dla mnie w wielu przypadkach zrozumiałe inaczej ;) - ale ja nie jestem elektrykiem . Oczywiście śmieje się teraz z wielu moich wpadek ze zrozumienia instrukcji ale postawiłem u siebie w domu całkiem duży system i działa rewelacyjnie. Dopowiem że mam jeszcze dwa inne systemy w zakłądzie jeden na rokonet a drugi satel zrobionych przez profesionalną firmę i prawda jest taka że spędziłem 3 soboty z elektrykiem żeby to wszystko posprawdzać i dopiero po tym fakcie nie mam problemów. Oczywiście serwis do alarmu był może ze 20x na gwarancji i problem nie zniknął. Na moim terenie głównie instalują proste centrale CA i jak przyjdzie trochę pomyśleć to instalatorzy mają problem.

Moje pytanie było jakie są alternatywne możliwości zasilenia bo do int-iors mam podłączone jeszcze kontaktrony. Moduły mają już podłączone rolety ale jeszcze nie są podłączone do centrali. Najprościej kolejny zasilacz nr 3 + akumulator nr 3 tylko akurat w tym miejscu nie mam już na to za bardzo miejsca.

Stwórz strefę techniczną i wrzuć tam sabotaże. Strefa ta niczego ma sygnalizować i nie włączać np. sygnalizatorów zewnętrznych. Szyfrator nie powinien też obsługiwać tej strefy.

Dzięki, działa.

MACCAN, wszystko zależy co i jak masz podłączone. Trzeba policzyć wydajności wszystkich wyjść, zasilacza i sprawdzić czy można obciążyć centralkę jeszcze czterema modułami INT-IORS

Dopowiem że mam jeszcze dwa inne systemy w zakłądzie jeden na rokonet a drugi satel zrobionych przez profesionalną firmę i prawda jest taka że spędziłem 3 soboty z elektrykiem żeby to wszystko posprawdzać i dopiero po tym fakcie nie mam problemów. Oczywiście serwis do alarmu był może ze 20x na gwarancji i problem nie zniknął. Na moim terenie głównie instalują proste centrale CA i jak przyjdzie trochę pomyśleć to instalatorzy mają problem.

Dlatego nie nazywaj ich profesjonalistami, bo jak widać nimi nie są.

Tak samo jak 90% elektryków zakładających alarmy nie ma bladego pojęcia ani o normach, ani o zabezpieczaniu obiektu. Zresztą to samo jest z zakładaniem przez elektryków kamer. O ile kamery analogowe jeszcze jakoś ogarniali, to IP ich przerażają.

Dzięki, działa.

MACCAN, wszystko zależy co i jak masz podłączone. Trzeba policzyć wydajności wszystkich wyjść, zasilacza i sprawdzić czy można obciążyć centralkę jeszcze czterema modułami INT-IORS

Dzisiaj policzę wydajności. Tak na oko będzie pewnie na granicy zasilania wiec pewnie bez kolejnego zasilacza się nie obejdzie. Zastanawiam się czy nie zrobić tak jak ty z wydzieleniem strefy technicznej. Jaki zasilacz używasz do zasilania intiorsów? Chyba że dokupić kolejny zasilacz z aku?

Dendrytus - jak ich nie mogę nazwac ich profesjonalistami jak mają ceny profesjonalne i świetny serwis odwiedzający mnie co dwa tygodnie. Np po 1,5 roku wydało się że zasilacz jest za słaby i został źle dobrany przez "handlowca". Już nie mówię o okablowaniu gdzie naliczyłem z 6 rodzai kabla, jakby to z odpadów zrobiono.

Dendrytus - jak ich nie mogę nazwac ich profesjonalistami jak mają ceny profesjonalne i świetny serwis odwiedzający mnie co dwa tygodnie.

Nazywaj ich jak chcesz, w końcu to twoje małpy twój cyrk. Ja bywam tylko na przeglądach i jakiś sporadycznych awariach lub nietypowych problemach np. nietoperze.

Już nie mówię o okablowaniu gdzie naliczyłem z 6 rodzai kabla, jakby to z odpadów zrobiono.

Sam stosuję w alarmów-ce 7 rodzajów przewodów. Czasami 8 lub 10.

Nazywaj ich jak chcesz, w końcu to twoje małpy twój cyrk. Ja bywam tylko na przeglądach i jakiś sporadycznych awariach lub nietypowych problemach np. nietoperze.

Sam stosuję w alarmów-ce 7 rodzajów przewodów. Czasami 8 lub 10.

To że stosujemy rożne to wiadome - ale komputerowy mnie nieco zdziwił do tego jeszcze nie odseparowany. Co do cyrku - to wziąłem firmy w dobrej wierze, wiec tak znalazłem się w swoim własnym cyrku. Na szczęście teraz wszystko działa.

Dlatego że lubię konkretnie i na temat. Podałem centrale i błędy wykonawcy, nic nie wspominałem o innych.

Zasilacz i Aku kupione, podłączone i rolety jeżdżą tam i z powrotem ;). Teraz największe wyzwanie czyli zaprogramowanie aby ustawić rolety w pozycji komfortowej. Jakieś pomysły?