emilch 14.06.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Mam centralkę integra która współpracuje z czterema modułami INT-IORS. Moduły te mają własne zasilanie i niestety jest z tym problem. Mianowicie w momencie zaniku prądu system sygnalizuje sabotaż. Czy da się wyłączyć opcję sygnalizowania sabotażu poszczególnych modułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 14.06.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Stwórz strefę techniczną i wrzuć tam sabotaże. Strefa ta niczego ma sygnalizować i nie włączać np. sygnalizatorów zewnętrznych. Szyfrator nie powinien też obsługiwać tej strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 15.06.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam wszystkich, to mój pierwszy post Mam podobny problem - chce podłączyć 4x int-iors do sterowania rolet i zastanawiam się czy łączyć to bezpośrednio do centrali czy dodatkowym zasilaniem do np. zasilaczem od LED. Do modułów będą podłączone kontaktrony (roletowy i otwarcia okna) . W centralce jest zainstalowany zasilacz z tego co pamiętam chyba 3A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 15.06.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Witam wszystkich, to mój pierwszy post Mam podobny problem - chce podłączyć 4x int-iors do sterowania rolet i zastanawiam się czy łączyć to bezpośrednio do centrali czy dodatkowym zasilaniem do np. zasilaczem od LED. Do modułów będą podłączone kontaktrony (roletowy i otwarcia okna) . W centralce jest zainstalowany zasilacz z tego co pamiętam chyba 3A. A co mówią instrukcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej10 16.06.2015 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Ja mam podpięte int-iorsy (15 szt) pod osobny zasilacz + aku. Obsługują one całą automatykę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 16.06.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A co mówią instrukcje? Instrukcje Satel są dla mnie w wielu przypadkach zrozumiałe inaczej - ale ja nie jestem elektrykiem . Oczywiście śmieje się teraz z wielu moich wpadek ze zrozumienia instrukcji ale postawiłem u siebie w domu całkiem duży system i działa rewelacyjnie. Dopowiem że mam jeszcze dwa inne systemy w zakłądzie jeden na rokonet a drugi satel zrobionych przez profesionalną firmę i prawda jest taka że spędziłem 3 soboty z elektrykiem żeby to wszystko posprawdzać i dopiero po tym fakcie nie mam problemów. Oczywiście serwis do alarmu był może ze 20x na gwarancji i problem nie zniknął. Na moim terenie głównie instalują proste centrale CA i jak przyjdzie trochę pomyśleć to instalatorzy mają problem. Moje pytanie było jakie są alternatywne możliwości zasilenia bo do int-iors mam podłączone jeszcze kontaktrony. Moduły mają już podłączone rolety ale jeszcze nie są podłączone do centrali. Najprościej kolejny zasilacz nr 3 + akumulator nr 3 tylko akurat w tym miejscu nie mam już na to za bardzo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilch 16.06.2015 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Stwórz strefę techniczną i wrzuć tam sabotaże. Strefa ta niczego ma sygnalizować i nie włączać np. sygnalizatorów zewnętrznych. Szyfrator nie powinien też obsługiwać tej strefy. Dzięki, działa. MACCAN, wszystko zależy co i jak masz podłączone. Trzeba policzyć wydajności wszystkich wyjść, zasilacza i sprawdzić czy można obciążyć centralkę jeszcze czterema modułami INT-IORS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.06.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dopowiem że mam jeszcze dwa inne systemy w zakłądzie jeden na rokonet a drugi satel zrobionych przez profesionalną firmę i prawda jest taka że spędziłem 3 soboty z elektrykiem żeby to wszystko posprawdzać i dopiero po tym fakcie nie mam problemów. Oczywiście serwis do alarmu był może ze 20x na gwarancji i problem nie zniknął. Na moim terenie głównie instalują proste centrale CA i jak przyjdzie trochę pomyśleć to instalatorzy mają problem. Dlatego nie nazywaj ich profesjonalistami, bo jak widać nimi nie są. Tak samo jak 90% elektryków zakładających alarmy nie ma bladego pojęcia ani o normach, ani o zabezpieczaniu obiektu. Zresztą to samo jest z zakładaniem przez elektryków kamer. O ile kamery analogowe jeszcze jakoś ogarniali, to IP ich przerażają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dzięki, działa. MACCAN, wszystko zależy co i jak masz podłączone. Trzeba policzyć wydajności wszystkich wyjść, zasilacza i sprawdzić czy można obciążyć centralkę jeszcze czterema modułami INT-IORS Dzisiaj policzę wydajności. Tak na oko będzie pewnie na granicy zasilania wiec pewnie bez kolejnego zasilacza się nie obejdzie. Zastanawiam się czy nie zrobić tak jak ty z wydzieleniem strefy technicznej. Jaki zasilacz używasz do zasilania intiorsów? Chyba że dokupić kolejny zasilacz z aku? Dendrytus - jak ich nie mogę nazwac ich profesjonalistami jak mają ceny profesjonalne i świetny serwis odwiedzający mnie co dwa tygodnie. Np po 1,5 roku wydało się że zasilacz jest za słaby i został źle dobrany przez "handlowca". Już nie mówię o okablowaniu gdzie naliczyłem z 6 rodzai kabla, jakby to z odpadów zrobiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dendrytus - jak ich nie mogę nazwac ich profesjonalistami jak mają ceny profesjonalne i świetny serwis odwiedzający mnie co dwa tygodnie. Nazywaj ich jak chcesz, w końcu to twoje małpy twój cyrk. Ja bywam tylko na przeglądach i jakiś sporadycznych awariach lub nietypowych problemach np. nietoperze. Już nie mówię o okablowaniu gdzie naliczyłem z 6 rodzai kabla, jakby to z odpadów zrobiono. Sam stosuję w alarmów-ce 7 rodzajów przewodów. Czasami 8 lub 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nazywaj ich jak chcesz, w końcu to twoje małpy twój cyrk. Ja bywam tylko na przeglądach i jakiś sporadycznych awariach lub nietypowych problemach np. nietoperze. Sam stosuję w alarmów-ce 7 rodzajów przewodów. Czasami 8 lub 10. To że stosujemy rożne to wiadome - ale komputerowy mnie nieco zdziwił do tego jeszcze nie odseparowany. Co do cyrku - to wziąłem firmy w dobrej wierze, wiec tak znalazłem się w swoim własnym cyrku. Na szczęście teraz wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 To że stosujemy rożne to wiadome - ale komputerowy mnie nieco zdziwił do tego jeszcze nie odseparowany. Nie za bardzo wiem co znaczy w tym przypadku odseparowany. W projekcie nad którym właśnie siedzę, 4 czujki pir będą zrobione na UTP 5e. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nie za bardzo wiem co znaczy w tym przypadku odseparowany. W projekcie nad którym właśnie siedzę, 4 czujki pir będą zrobione na UTP 5e. A co mówią instrukcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 A co mówią instrukcje? Nic nie mówią na temat słowa "odseparowany" Natomiast mówią o konieczności pociągnięcia UTP 5e do 4 czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Nic nie mówią na temat słowa "odseparowany" Natomiast mówią o konieczności pociągnięcia UTP 5e do 4 czujników. Myślę że musisz zajrzeć jeszcze raz do instrukcji. Do jakich czujników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Myślę że musisz zajrzeć jeszcze raz do instrukcji. Do jakich czujników? To nie jest centralka satel czy któraś z bardziej popularnych. A do czujników po 1500 zł za sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 To nie jest centralka satel czy któraś z bardziej popularnych. A do czujników po 1500 zł za sztukę. to ja o fiacie a ty o ferrarii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.06.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dlaczego? Przecież chodziło o używanie różnych przewodów, w tym skrętki komputerowej. I dotyczyło to ogólnie systemów alarmowych, a nie tylko satela czy low endów.W przypadku tych czujników jest to uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACCAN 17.06.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dlatego że lubię konkretnie i na temat. Podałem centrale i błędy wykonawcy, nic nie wspominałem o innych. Zasilacz i Aku kupione, podłączone i rolety jeżdżą tam i z powrotem . Teraz największe wyzwanie czyli zaprogramowanie aby ustawić rolety w pozycji komfortowej. Jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 18.06.2015 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Teraz największe wyzwanie czyli zaprogramowanie aby ustawić rolety w pozycji komfortowej. Jakieś pomysły? A co to jest pozycja komfortowa w przypadku rolet? Roleta ma dwie typowe pozycje otwartą i zamkniętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts