Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva czy monolit? Góra niemieszkalna...

Recommended Posts

Cześć,

mam pytanko: jaki strop zrobić w domu z projektu jak poniżej:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/nazwa_projektu/babie+lato/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/2963/slug/projekt-domu-babie-lato-2012

Zastanawiam się między Terivą a lanym monolitem z gruszki.

Góra nie będzie mieszkalna, będzie tam tylko strych ale kiedyś z ewentualną możliwością uruchomienia góry - zostanie dziura w stropie na schody, które na razie zasłonię karton-gipsem.

Co będzie tańsze? Jakie są wady i zalety poszczególnych rozwiązań w moim przypadku?

Pozdrawiam.

Teriva ogranicza dowolny rozkład ścian działowych na poddaszu, monolityczne nie. Jak jesteś pewny układu ścian działowych na poddaszu to zrób terivę, jest łatwiejsza w wykonaniu. Jeżeli układ ścian jest niewiadomy, to wykonaj monolityczny w którym do obciążeń użytkowych dodaj obciążenia zastępcze od ścian działowych i będziesz miał dowolnośc ich przebiegu w przyszłości.

• 2 weeks później...
Teriva ogranicza dowolny rozkład ścian działowych na poddaszu, monolityczne nie. Jak jesteś pewny układu ścian działowych na poddaszu to zrób terivę, jest łatwiejsza w wykonaniu. Jeżeli układ ścian jest niewiadomy, to wykonaj monolityczny w którym do obciążeń użytkowych dodaj obciążenia zastępcze od ścian działowych i będziesz miał dowolnośc ich przebiegu w przyszłości.

W przypadku stropów gęstożebrowych sprężonych MODEROWANO można na etapie projektu przewidzieć dowolnośc sytuowania ścianek działowych. Rozwiązanie takie stosują najczęściej deweloperzy, którzy chcą uniknąć spękań w przypadku poprzestawiania ścian przez włąścicieli mieszkań.

Poniżej link do zapoznania się z systemem o rozpietości nawet do 10,0 m.

Edytowane przez finlandia
Link reklamowy niezgodny z regulaminem forum

Najlepiej zapytaj swojego projektanta, albo sprawdź w projekcie, powinieneś mieć takie info.

Ja na Terive lałam B25.

---

edit- przepraszam, u mnie teriva miedzy parterem a poddaszem użytkowym, wiec klasa betonu uzasadniona ;)

Edytowane przez Kendra

Zaletą Terivy będzie zdecydowanie cena.

Czas potrzebny na zbrojenie i kasa na zbrojenie i betonowanie kosztuje dużo.

Minusy są takie jak nadmienili koledzy wyżej, czyli brak możliwości dowolnego rozkładu ścian działowych murowanych, strop Teriva powinien być też grubszy, więc miejsca na górze zostanie mniej (bez ruszania bryły budynku).

Jeśli masz zaprojektowany strop Teriva - robiłbym Terivę jeśli góra ma być opcją na przyszłość.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

O co wam chodzi z tą "ogromną masą betonu" przy stropie monolitycznym ???

Przy stropach gęstożebrowych idzie tam z 0,1 metra sześciennego betonu na metr kwadratowy stropu, a pustaki i belki też swoją masę mają

tak że nie widzę jakiejś ogromnej różnicy w stosunku do monolitycznego o grubości powiedzmy 15-20 cm...

O co wam chodzi z tą "ogromną masą betonu" przy stropie monolitycznym ???

Przy stropach gęstożebrowych idzie tam z 0,1 metra sześciennego betonu na metr kwadratowy stropu, a pustaki i belki też swoją masę mają

tak że nie widzę jakiejś ogromnej różnicy w stosunku do monolitycznego o grubości powiedzmy 15-20 cm...

Monolit 20 cm ma ciężar właściwy na poziomie 5,5kN/m2. Strop gęstożebrowy 21 cm ma ciężar 3,2kN/m2. Dane wzięte od konstruktora przy okazji projektu mojego domu. Strop gęstożebrowy był wyliczany 15 cm pustak stropowy Porotherm + 6 cm nadbetonu. Czy różnica jest mała czy duża? To ja Ci tego nie powiem... Na oko jednak prawie 200 kg na każdym metrze kwadratowym wydaje się dość dużo. Na 130 metrach wychodzi jakieś 25 ton :) Ten cały ciężar muszą potem oczywiście przejąć mury. Dodam tylko, że nie zrobiliśmy tego monolitu, bo wydawał nam się zbyt masywny jak na nasze potrzeby. Strop gęstożebrowy sprawdza się bardzo dobrze i to pomimo teoretycznie cienkiego pustaka. Nie mam jednak problemów ani z akustyką ani z klawiszowaniem belek czy choćby pękaniem tynku na suficie...

Monolit 20 cm ma ciężar właściwy na poziomie 5,5kN/m2. Strop gęstożebrowy 21 cm ma ciężar 3,2kN/m2.

Tylko kto w domku robi płytę gr 20cm? Najczęściej to około 12-15. 0,12 to ciężar 3kN/m2 ; 0,15 to 3,75 wiec wartości zbliżone do gęstożebrowego

Zastanawiam się między Terivą a lanym monolitem z gruszki. W projekcie mam 14 cm monolitu.

Góra nie będzie mieszkalna, będzie tam tylko strych ale kiedyś z ewentualną możliwością uruchomienia góry - zostanie dziura w stropie na schody, które na razie zasłonię karton-gipsem.

Co będzie tańsze?