Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szerokość krokwi a grubość wełny.

brónek

Recommended Posts

Witam Wszystkich i Pozdrawiam.Jestem posiadaczem drewnianego domku letniskowego z poddaszem użytkowym.Chciałbym ocieplić skosy na poddaszu,ale jaka ma być grubość wełny skoro krokwie mają 14cm. CZy wcisnę w to wełnę 15cm,a może wystarczy10cm,ale co z przerwą 4cm?.Dach to blachodachówka i folia wiatroizolacyjna. Edytowane przez brónek

To trzeba tak, dać wełnę 12 cm zostawić do "foli" która tak naprawdę folią nie powinna być, tylko membraną wysoko paroprzepuszczalną.

Można dać 10cm między krokwie, większa pustka powietrzna do "foli" membrany była by wskazana, nie wiadomo w jakim jest stanie i jak jest ułożona.

Koniecznie trzeba pod krokwie dać kolejną warstwę wełny, w poprzek krokwi, minimum 10cm ..na to musi iść paroizolacja, pustka 1,5 cm i płyty GK.

Oczywiście pytanie co ze ścianami działowymi, czy szczytowymi, jeśli miały by przerywać izolację, bez względnie wykuć, na całą grubość izolacji poddasza.

Tak żeby później z izolacją ścian tworzyło jedną izolację.

Tak jak nie robi się przerw w pokryciu dachowym, tak samo nie robi się w izolacji tyle ..:)

to jest domek letniskowy! nie wariujcie z tą wełną bo się nikt nie wyprostuje na poddaszu ani do łóżka nie podejdzie.. u mnie po dodaniu grubej izolacji stropu, na poddaszu zostało niewiele miejsca i musiałam , żeby dało się przejść pomiędzy słupem a skosem, zostawić część skosu bez dodatkowego ocieplenia. kleje tam jakies wypasione lambda, coś chudego o dużej izolacyjności. ponadto, jak nie planujesz wentylacji mechanicznej to ta masa welny może ci zawilgotnieć. dlatego wg mnie, w takiej Holandii, niewielkie domki mają mało izolacji, węższa warstwa łatwiej wysycha....

może moja opinia nie spodoba się nikomu, ale dużo wełny w dachu stromym to można dawać przy wentylacji mechanicznej no i jak jest na nią miejsce. jesli nie masz systemu wydmuchiania wilgoci to jakis inny material bym szukała jesli chcesz mieć grubszą izolację.