Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o DGP

jim8

Recommended Posts

Witam, mam pytanie czy można poprowadzić zasilanie gorącego powietrza z komory kominka znajdującego się na parterze kanałem wentylacyjnym komina (komin systemowy keramzyt) na strych do zasilenia turbinki? czy nie stanie się nic z kominem przy takich temperaturach?

Z jakich materiałów będzie, lub jest wykonana komora kominka?

Jaka będzie temperatura wewnątrz obudowy, czyli również rozprowadzanego powietrza, zależy tylko i wyłącznie od jej wykonania.

Czyli tutaj na etapie budowy kominka decydujemy o tym.

Witam, mam pytanie czy można poprowadzić zasilanie gorącego powietrza z komory kominka znajdującego się na parterze kanałem wentylacyjnym komina (komin systemowy keramzyt) na strych do zasilenia turbinki? czy nie stanie się nic z kominem przy takich temperaturach?

Można.

A jeszcze dla pewności, do jakich temperatur może się nagrzewać pustak kominowy po zewnętrznej stronie, czy jest to w pełni bezpieczne?

Kilkadziesiąt stopni C. Kominy buduje sie tak, by drewno nie miało z nimi styczności, jeśli o takie bezpieczeństwo (p.poż) Ci chodzi...

A koledze się pewnie wątki pomyliły, choć problem budowania kominków z wełny jest...To nie jest materiał do tych celów. Jak poczytasz forum, znajdziesz wyjaśnienia.

Jeżeli obudowa ma być wykonana z kartonu, gipsu i wełny, temperatury wewnątrz jej powinny być ograniczone do maksimum, z względu na zastosowane materiały. Czyli 120 stopni maksymalnie w porywach krótkotrwałych. Ograniczenie następuje poprzez kratki o maksymalnej powierzchni czynnej przelotowo (maksymalne przewietrzanie).Tak więc nie musisz się obawiać o zachowanie nienaruszonej struktury kanału wentylacyjnego i elementów znajdujących się w jego otoczeniu.