jim8 14.06.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam, mam pytanie czy można poprowadzić zasilanie gorącego powietrza z komory kominka znajdującego się na parterze kanałem wentylacyjnym komina (komin systemowy keramzyt) na strych do zasilenia turbinki? czy nie stanie się nic z kominem przy takich temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.06.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam, mam pytanie czy można poprowadzić zasilanie gorącego powietrza z komory kominka znajdującego się na parterze kanałem wentylacyjnym komina (komin systemowy keramzyt) na strych do zasilenia turbinki? czy nie stanie się nic z kominem przy takich temperaturach? Z jakich materiałów będzie, lub jest wykonana komora kominka? Jaka będzie temperatura wewnątrz obudowy, czyli również rozprowadzanego powietrza, zależy tylko i wyłącznie od jej wykonania. Czyli tutaj na etapie budowy kominka decydujemy o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.06.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam, mam pytanie czy można poprowadzić zasilanie gorącego powietrza z komory kominka znajdującego się na parterze kanałem wentylacyjnym komina (komin systemowy keramzyt) na strych do zasilenia turbinki? czy nie stanie się nic z kominem przy takich temperaturach? Można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 14.06.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Obudowa ma być wykonana z wełny kominkowej plus GK, oraz komora dekompresyjna, wkład 12kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 14.06.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 czy w takim układzie będę mógł wykorzystać do tego kanał wentylacyjny komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2015 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Problem, który podniosłeś nie ma żadnego związku z tym jak i z czego zrobisz kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 15.06.2015 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Rozumiem odpowiadam jedynie na pytania kolegi powyżej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 15.06.2015 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 A jeszcze dla pewności, do jakich temperatur może się nagrzewać pustak kominowy po zewnętrznej stronie, czy jest to w pełni bezpieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.06.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 A jeszcze dla pewności, do jakich temperatur może się nagrzewać pustak kominowy po zewnętrznej stronie, czy jest to w pełni bezpieczne? Kilkadziesiąt stopni C. Kominy buduje sie tak, by drewno nie miało z nimi styczności, jeśli o takie bezpieczeństwo (p.poż) Ci chodzi... A koledze się pewnie wątki pomyliły, choć problem budowania kominków z wełny jest...To nie jest materiał do tych celów. Jak poczytasz forum, znajdziesz wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 15.06.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Jeżeli obudowa ma być wykonana z kartonu, gipsu i wełny, temperatury wewnątrz jej powinny być ograniczone do maksimum, z względu na zastosowane materiały. Czyli 120 stopni maksymalnie w porywach krótkotrwałych. Ograniczenie następuje poprzez kratki o maksymalnej powierzchni czynnej przelotowo (maksymalne przewietrzanie).Tak więc nie musisz się obawiać o zachowanie nienaruszonej struktury kanału wentylacyjnego i elementów znajdujących się w jego otoczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jim8 15.06.2015 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Ok wszystko jasne dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts