Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcia stropu po wylaniu

qosek

Recommended Posts

Cześć

W piątek (po 15-tej) wylali mi strop nad garażem (prawie 50m2).

W nocy padało (całkiem nocno), w sobotę podlewany był 3 razy (całkiem mocno), w nocy z soboty na niedzielę znowu padało, dzisiaj o 10-tej znowu podlany.

Jednak to nic nie dało. Znalazłem kilkanaście "pęknięć" (czy są głębokie ? kto to wie ...., maksymalna długość tak z 15cm).

KB będzie na budowie dopiero w pon.

Martwić się, czy nie ?

E .. jedyne co mogło zaszkodzić to, wypłukanie zaczynu przez deszcz, na pewno podlewanie betonu mu nie szkodzi..

pęcznienie betonu jest x razy mniejsze niż skurcz od wysychania, stąd pielęgnacja betonu ma za zadanie, aby proces

wysychania nie był gwałtownych ..

jedyne co ktoś przesadził, a to czuć z daleka to betoniarnia - przywożąc beton zupkę .. pół kruszywa w litrze wody ..

pękanie betonu to na bank za wysokie W/C, przekroczenie 0,5 winno być lane batem ..

Pytanie jeszcze jedno na jakim cemencie betoniarnia zrobiła betonik... jeśli dali "jedyneczke" lub "erke" to przy takich upałach i laniu wody się zrobiło perpetuum mobile. Wody było w diabły, a to co by wyschło i wygoniło słoneczko było od razu uzupełniane... a nie daj Boże jeśli ktoś tam zrobił basenik...

Beton w wilgotności 100% nie wykazuje tendencji skurczowych, chyba że dostał naprężenia termiczne..

bo jest bardzo- bardzo prawdopodobne.

Dół płyty chłodny, góra ciepła, niestety- stety zagadnienia często bagatelizowane.

Beton powinien być przykryty, cały czas, aby nie dopuszczać do nagrzewania się jego górnej powierzchni..

Na 100% nie był i nie będzie projektowany jako samoistny taras, w tedy uwzględnienie sił od naprężeń termicznych ma sens.

Tu tego nikt nie robi.

Problem z betonem to ilość wody zarobowej.

A ja mam inne pytanie

Jak podparty jest szalunek?

na czym stoją słupki podpierające szalunek?

czy góra pęka w miejscach podparć stropu (słupy monolityczne, ściany)

Jeżeli to rysy skurczowe, to nie jest duży ból.

Daj znać jak już rozdeskują strop co się z tym dalej dzieje.

Co do pękania od różnicy temperatur, ciekawa teoria, ale chyba nie dla żelbetu... przy tak małej amplitudzie.