qosek 14.06.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 CześćW piątek (po 15-tej) wylali mi strop nad garażem (prawie 50m2).W nocy padało (całkiem nocno), w sobotę podlewany był 3 razy (całkiem mocno), w nocy z soboty na niedzielę znowu padało, dzisiaj o 10-tej znowu podlany. Jednak to nic nie dało. Znalazłem kilkanaście "pęknięć" (czy są głębokie ? kto to wie ...., maksymalna długość tak z 15cm).KB będzie na budowie dopiero w pon. Martwić się, czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.06.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Przegiąłeś z podlewaniem betonu - wyszły skurcze i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.06.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 E .. jedyne co mogło zaszkodzić to, wypłukanie zaczynu przez deszcz, na pewno podlewanie betonu mu nie szkodzi..pęcznienie betonu jest x razy mniejsze niż skurcz od wysychania, stąd pielęgnacja betonu ma za zadanie, aby proces wysychania nie był gwałtownych ..jedyne co ktoś przesadził, a to czuć z daleka to betoniarnia - przywożąc beton zupkę .. pół kruszywa w litrze wody ..pękanie betonu to na bank za wysokie W/C, przekroczenie 0,5 winno być lane batem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 14.06.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 ale najwazniejsze pytanie - bac sie tego, czy zz tym sie zyje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.06.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Obserwować, jakie są ugięcia płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qosek 15.06.2015 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 jakie ugiecia plyty ?caly strop jest zaszalowany i z tego co wiem jeszcze przez pare dobrych tygodni beda szalunki. wiec nie bedzie mial jak sie uginac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.06.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Pytanie jeszcze jedno na jakim cemencie betoniarnia zrobiła betonik... jeśli dali "jedyneczke" lub "erke" to przy takich upałach i laniu wody się zrobiło perpetuum mobile. Wody było w diabły, a to co by wyschło i wygoniło słoneczko było od razu uzupełniane... a nie daj Boże jeśli ktoś tam zrobił basenik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.06.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Beton w wilgotności 100% nie wykazuje tendencji skurczowych, chyba że dostał naprężenia termiczne..bo jest bardzo- bardzo prawdopodobne.Dół płyty chłodny, góra ciepła, niestety- stety zagadnienia często bagatelizowane.Beton powinien być przykryty, cały czas, aby nie dopuszczać do nagrzewania się jego górnej powierzchni..Na 100% nie był i nie będzie projektowany jako samoistny taras, w tedy uwzględnienie sił od naprężeń termicznych ma sens.Tu tego nikt nie robi. Problem z betonem to ilość wody zarobowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 15.06.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 Beton był zawibrowany łatą wibracyjną czy tylko ściągnięty ręcznie łatą ? Masz jakieś fotki tych pęknięć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1 19.06.2015 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A ja mam inne pytanieJak podparty jest szalunek?na czym stoją słupki podpierające szalunek?czy góra pęka w miejscach podparć stropu (słupy monolityczne, ściany)Jeżeli to rysy skurczowe, to nie jest duży ból.Daj znać jak już rozdeskują strop co się z tym dalej dzieje.Co do pękania od różnicy temperatur, ciekawa teoria, ale chyba nie dla żelbetu... przy tak małej amplitudzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.06.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 Też mam wątpliwości. Wiele razy zdarzało mi się lać beton z za dużą ilością wody. (To nie był mój pomysł.)Skutek? Całość w porządku, tylko pojawiały się drobne niedoróbki z powodu wypłynięcia/wyschnięcia mleczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fo_ 22.06.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Albo to o czym pisze czołgista, albo laliście wodę na rozgrzany strop.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 26.06.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 Pytanie chyba jak głębokie są te peknięcia a nie jak długie. U nas Kierbud lekko obstukał młotkiem. Mimo że rysy miały 1-2m długości, nie były głębsze jak 0,5cm.Powiedział że nie ma się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts