Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z montażem ściany k-g. Proszę o pomoc.

octar

Recommended Posts

Witam.

Możliwe, że już był podobny temat, ale nie potrafię się odnaleźć i potrzebuję szybkiego doradztwa.

Otóż z żoną nadbudowaliśmy dom u teściów i zamierzamy mieszkać na poddaszu, wszystko ładnie pięknie, tylko problem jest w tym, że stare mury mają ok. 33cm grubości, a podnosiliśmy ściany betonem komórkowym 24cm, niestety podjąłem złą decyzję, żeby murarze wyrównali ścianę do zewnętrznej, a nie do wewnętrznej i w domu mam wszędzie na każdej ścianie różnicę od 1cm do 7/8cm między nową a starą ścianą zewnętrzną (tyczy się to ścian kolankowych jak i szczytowych) Zastanawiam się co zastosować w tych miejscach, czy lepiej zbudować stelaż i włożyć wełnę, czy może po prostu gdzie się uda to przykleić płytę k-g do ścian na placki? Moja ścianka kolankowa ma 140cm, a szczytowa już po położeniu płyt na suficie 2,6m. Zastanawiam się czy nie zrobić tak, żeby część płyty k/g przykleić do ściany (tego starego muru) a resztę na stelażu dokręcić, lub użyć tego systemu MICHNO SYSTEM, z krążkami, nie wiem co będzie tańsze i prostsze, z tego co widziałem trzeba się nakręcić tymi krążkami i lubią też wkręty w ogóle się nie zamocować tzn, nie dokręcić, a stelaż, nie wiem jak zrobić, ewentualnie myślałem o wykorzystaniu drewnianych łat wyrównujących nową ścianę z betonu komórkowego ze starą ścianą i tak jak wyżej wspomniałem połowę płyty przykleję do starego muru, a nową przykręcę.

Proszę o jakieś w miarę możliwości tanie, dobre i łatwe w montażu rozwiązanie. Wspomnę, że łaty drewniane posiadam i to w sporych ilościach, profile czy krążki musiałbym zakupić.

Pozdrawiam

Tom

• 2 weeks później...

Dwa lata temu wyrównywałem taką ścianę, która miała+/- 9cm różnicy. Żeby ciąć koszty jak najbardziej zrobiliśmy to tak, że znaleźliśmy najbardziej wysunięte miejsce, postawiliśmy równolegle do ściany laser i zaczęła się zabawa. W odstępach co 30 cm odmierzaliśmy odległość od ściany i na kołkach mocowaliśmy odpowiedniej grubości kawałek drewna. Na te klocki poszły łaty w odstępach co 60cm a na nie płyty. Między ściany a płyty nic nie daliśmy, ale ściana nie była ścianą zewnętrzną. Na płytach położony jest baranek, do dzisiaj żadnych pęknięć nie stwierdziłem.

*EDIT: Kawałki drewna, różnej grubości klocki to właśnie taki tani MICHNO SYSTEM

Edytowane przez kemotled
* MICHNO SYSTEM