Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie spod dachu lub spod parkingu

semmac

Recommended Posts

Kończę zgrzewać wodę, a za jakiś czas zabieram się za kostkę brukową i stawianie wiaty. I tu pojawia się pewien pomysł. Proszę o uświadomienie czy to ma sens (wydaje mi się, że tak) i ewentualne porady.

Pomyślałem sobie, że pod kostką brukową lub pod dachem mógłbym umieścić rurki które rozmieszczone na dużej powierzchni i podłączone do pompy mogłyby mi grzać wodę w bojlerze CWU.

I nie myślę nawet o rurach miedzianych tylko o zgrzewanych rurach PP. Wiem, że przewodnictwo cieplne mniejsze niż miedzi ale jak powierzcnia będzie odpowiednio duża, to nie będzie to miało znaczenia.

Tak w dużym skrócie. Pomysł jest i wydaje się całkiem fajny :)

Semmac, baardzo fajny, a najlepiej pod kostkę brukową z klinkieru.. że też nie wpadłem na taki pomysł... Klinkier, wiadomo ceramika, świetnie kumuluje ciepło :)

Przed chwilą zmierzyłem temperaturę kostkę z klinkieru na podpiwniczonej tarasie - 49,5` C :wiggle:

Edytowane przez Alessandro

chyba lepiej pod dachem, nalepiej blachą, zamiast zgrzewać można dać pex, kwestia do jakiej temp. ma to pracować

Myślę, że ma po prostu grzać i instalacja będzie otwarta. Raczej się woda nie zagotuje, ale jakby co, to będzie zawór bezpieczeństwa lub przelew.

A zamiast zaciskanych rurek to ze względu na prostotę, posiadane narzędzia i doświadczenie to na razie myślę tylko o zgrzewanym PP.