semmac 14.06.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Kończę zgrzewać wodę, a za jakiś czas zabieram się za kostkę brukową i stawianie wiaty. I tu pojawia się pewien pomysł. Proszę o uświadomienie czy to ma sens (wydaje mi się, że tak) i ewentualne porady. Pomyślałem sobie, że pod kostką brukową lub pod dachem mógłbym umieścić rurki które rozmieszczone na dużej powierzchni i podłączone do pompy mogłyby mi grzać wodę w bojlerze CWU. I nie myślę nawet o rurach miedzianych tylko o zgrzewanych rurach PP. Wiem, że przewodnictwo cieplne mniejsze niż miedzi ale jak powierzcnia będzie odpowiednio duża, to nie będzie to miało znaczenia. Tak w dużym skrócie. Pomysł jest i wydaje się całkiem fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.06.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 chyba lepiej pod dachem, nalepiej blachą, zamiast zgrzewać można dać pex, kwestia do jakiej temp. ma to pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 14.06.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) Semmac, baardzo fajny, a najlepiej pod kostkę brukową z klinkieru.. że też nie wpadłem na taki pomysł... Klinkier, wiadomo ceramika, świetnie kumuluje ciepło Przed chwilą zmierzyłem temperaturę kostkę z klinkieru na podpiwniczonej tarasie - 49,5` C Edytowane 14 Czerwca 2015 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semmac 14.06.2015 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 chyba lepiej pod dachem, nalepiej blachą, zamiast zgrzewać można dać pex, kwestia do jakiej temp. ma to pracować Myślę, że ma po prostu grzać i instalacja będzie otwarta. Raczej się woda nie zagotuje, ale jakby co, to będzie zawór bezpieczeństwa lub przelew. A zamiast zaciskanych rurek to ze względu na prostotę, posiadane narzędzia i doświadczenie to na razie myślę tylko o zgrzewanym PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 14.06.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 pexy mozna skrecac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semmac 14.06.2015 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 pexy mozna skrecac Ale nadal wychodzi drożej, a zgrzewanie wydaje mi się pewniejsze. Ktoś tu ma może jakieś doświadczenia w kwestii mojego pomysłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts