Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma na ławie czy miedzy bloczkami

Budujący Radom

Recommended Posts

Witam. Mam wylaną ławę fund. i mój wykonawca twierdzi ze nie będzie dawał izolację na ławe bo to bez sensu.

On robi tak że muruje -3 poziomy bloczka i tu daje folię 25cm. szerokosci , między bloczki.

Docelowy poziom to ok. 9 bloczków.

Ja jakąs tam logike w tym widze bo teren mam mokry i ława przez dużą cześć w roku i tak będzie w wodzie niestety (chybą ze pomyślę o drenażu)

natomiast od tego poziomu -3 bloczków juz wody nie powinno byc i wtedy izolowac aby wyzej nie podciagało.

Być może jeszcze drugi raz bedzie dawał przed ostatnim bloczkiem tą folię ok. 1mm.

Czy to dobry pomysł czy bezwzględnie domagać sie położenia czegos na ławie?

Gość grend

Jeżeli twierdzisz ze ma to sens to zrób to - co ma wykonawca w tym momencie do gadania ??? Wykonawca to też jakiś bez wyobraźni i wiedzy... Może też dodawał wody do gruchy aby beton się lepiej rozlewał.....

Tak na logikę jeżeli nie odetniesz ławy od bloczków betonowych to jaki sens ma w tym momencie pionowe izolowanie ściany fundamentowej ???? tym bardziej ze jak piszesz ława będzie w wiekszośći czasu stala w wodzie...

Jeżeli twierdzisz ze ma to sens to zrób to - co ma wykonawca w tym momencie do gadania ??? Wykonawca to też jakiś bez wyobraźni i wiedzy... Może też dodawał wody do gruchy aby beton się lepiej rozlewał.....

Tak na logikę jeżeli nie odetniesz ławy od bloczków betonowych to jaki sens ma w tym momencie pionowe izolowanie ściany fundamentowej ???? tym bardziej ze jak piszesz ława będzie w wiekszośći czasu stala w wodzie...

Odcięcie będzie gdzies na 3 bloczku (folia) więc dalej nie bedzie podciągało. Dobrze to rozumię?

Gość grend
Odcięcie będzie gdzies na 3 bloczku (folia) więc dalej nie bedzie podciągało. Dobrze to rozumię?

o to chodzi w tym wszystkim aby odciąć podciąganie z dołu. Jeżeli odcięcie na 3 warstwie to tez nie ma sensu izolować pionowa pierwsze 2 warstwy. Nie wiem jaki masz projekt bo dla mnie dziwne ze masz aż 9 warstw bloczków - może stąd wykonawca chce dac na 3 ? Po drugie jest jeszcze ktoś taki jak kierownik budowy - co o tym myśli ?

Pierwyj to budowanie z bloczków przy wysokich wodach, zero zalet zero... będą otynkowane ?

Sekundo, nada położyć odpowiednią papę, z odpowiednim zakładem,aby dobrze było możliwe połączenie jej z późniejszą izolacją pionową ściany.

Potrzeba to wykonać z prawdziwej papy, a nie jakiegoś tekturzyska zabarwionego smołą.

Papy modyfikowane np eleastomerem, później należy wykonać fasetę z odpowiedniej zaprawy, modyfikowanej cementowej, polimerami→ niski wujek skurcz. obustronnie oczywiście, tak samo jak obustronnie potrzeba było by dać tynk, chyba że nawrócenie na beton nastąpi.

Później gruntujemy papę/ posypujemy odpowiednim selekcjonowanym piaskiem - na to lecimy z masą KMB

http://www.izohan.pl/do_modyfikacji/fscommand/pdf/system_izolacja_dachow_i_fundamentow.pdf lu

http://www.quick-mix.pl/MDS,Mineralny,szlam,uszczelniajacy,283.html szlam mineralny, też dobre rozwiązanie

http://www.basf-cc.pl/pl/produkte/systemy_budowlane/izolacja_mur/saniment_DS/Pages/default.aspx

tego jest pół wuja google ..:p

ale można też zrobić to w samej strukturze betonu .. ale .. moda na bloczki a kysz..

Odciąganie z dołu, ok ale jest jeszcze podciąganie z boku, woda nie widzi czy pion / czy poziom atakuje ..

• 2 weeks później...

Mam wymurowane 2 słupy i teraz pytanie czy przed wylaniem wylewki które będzie w przyszłym tygodniu te słupy w jakiś sposób zaizilować poziomo aby nie miały z chudzikiem stycznosci? Może jakiś szlam uszlachetniający kupić i tym zasmarować na górze?

Niestety nie upilnowałem izolacji poziomej jak się murowały.

Teren mam mokry stąd moje obawy.

20150626_084330_resized.jpg