Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z lat 70 plan na budynek inny niż postawiony budynek.

slajan89

Recommended Posts

Witam, otóż mam taki problem , posiadam dom po rodzicach z lat 70 . Posiadam wszystkie plany pozwolenia na ten budynek tylko że w zakładanym planie dom różni się od tego postawionego. W planie jest budynek parterowy z dachem dwu spadowym natomiast mój dziadek ubzdurał sobie że zrobi po swojemu i postawił dom podpiwniczony z piętrem mieszkalnym. Chciałbym w najbliższym czasie wymienić dach z 4 spadowego na dwu spadowy i zrobić poddasze mieszkalne. Pytanie brzmi jak się do tego zabrać od strony prawnej? Czy skoro dom posiada plany i pozwolenia a w rzeczywistości jest inny mogę wymienić dach na taki jak mi się podoba bez obaw ze strony urzędników? Czy jednak będę musiał przejść wszystkie procedury w tych urzędach. I drugie pytanie trochę wykluczające pierwsze ale mam dwie wizje. Czy w tym budynku mógłbym dostawić piętro i zostawić dach 4 spadowy bez pozwoleń? Przepraszam za zamieszanie. I bardzo proszę o wszystkie odpowiedzi

Tymi planami z przed 40 lat to ty się nie przejmuj. Liczy się stan rzeczywisty, naniesiony na plany i w ogóle "uprawomocniony".

A co do nadbudowy - to wal do gminy - co tam wolno postawić /wysokość, linie zabudowy, kształt dachu i tam takie różne/ - wedle planu zagospodarowania

albo jak nie ma warunki zabudowy.

Potem jak tam coś wolno zmienić - normalna droga przez mękę - projektant - tzw inwentaryzacja czyli ustalenie stanu rzeczywistego i konstrukcji budynku, projekt i pozwolenie na budowę, a od 1 lipca br zamiast wystąpienia o pozwolenie na budowę możesz też zgłosić budowę - jak to tam wyjdzie w praktyce z tymi zgłoszeniami to się pewnie okaże...