krycho007 14.06.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,chciałbym zadać dosyć specyficzne pytanie dotyczące mojej działki budowlanej. Moja sytuacja wygląda następująco: teściowie przepiszą nam za pół roku część swojej działki budowlanej(po spłaceniu kredytu). Na tą chwilę kupiliśmy sąsiednią działkę od sąsiada - aby mieć więcej miejsca. Dom będzie stać na działce którą przepiszą nam teściowie, nie na tej przez nas kupionej. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę już teraz otrzymać warunki przyłącza energetycznego, aby przyśpieszyć cały proces. Na wniosku do ENEA należy narysować, gdzie będzie stać dom. Jeżeli narysuję na działce nie należącej do mnie to wniosek(tak mi się wydaje) zostanie nierozpatrzony. Czy mogę narysować dom na mojej działce, aby mi do granicy tej działki doprowadzili prąd, a później mimo wszystko zacznę budowę na działce sąsiedniej, prowadząc na własny koszt resztę przyłącza za licznikiem? Czy może lepiej mimo wszystko poczekać już na formalne załatwienie sprawy, aż działka będzie naszą własnością(wiem ze na przyłącze czeka się kilka miesięcy)?Prosiłbym o rady, jak mógłbym rozwiązać swój problem.Bardzo dziękuję za pomoc! Pozdrawiam,Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 14.06.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Jeżeli działka która będzie przepisana nie będzie dzielona,to możesz już wystapić o przyłącze. Jeżeli będzie podział zmieni się nr działki. Nie trzeba być właścicielem aby wystąpić o przyłączenie wystarczy prawo do działki np dzierżawa użyczenie. Rodzice mogą przepisać działkę z przyłączem więc wystarczy że oni wystąpią chyba że na działce stoi dom i już przyłącze istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts