Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kradzieże na budowach - ku przestrodze.

Recommended Posts

Alianz ubezpiecza

Nieprawda, Alianz nie ubezpiecza domu od aktów wandalizmu i nie ubezpiecza ruchomości w domach w budowie ...

OWU "Bezpieczny Dom"

paragraf 6.

Wyłączenia odpowiedzialności Allianz

Ochroną ubezpieczeniową nie są objęte:

...

13) ruchomości domowe znajdujące się w budynkach/lokalach w budowie;

...

Allianz nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe na skutek:

...

14) wandalizmu polegającego na pomalowaniu, porysowaniu, umieszczeniu

napisów na ubezpieczonych budynkach/lokalach (graffiti);

Owszem można ubezpieczyć materiały budowlane, ale nie obejmuje to narzędzi i maszyn budowlanych.

Owszem można ubezpieczyć materiały budowlane, ale nie obejmuje to narzędzi i maszyn budowlanych.

I jeszcze miliona innych rzeczy, które mamy na budowie, mają dla nas wartość, a można je zniszczyć, ukraść, a ubezpieczyć się nie da.

Poza tym podczas budowy jeszcze tylko do kompletu potrzeba użerania się z firmą ubezpieczeniową.

A od "aliansa" to niech nas Opatrzność broni.

A ja trzymam się właściwie PZU, jeżeli chodzi o ubezpieczenia nieruchomości i wszystkim ich polecę.

Znam z praktyki ich sposób likwidacji szkód. Jak dotąd nie było z tym problemu. Wiele już razy miałem np. zalane mieszkanie, piwnicę, okradzioną piwnicę, rodzice mieli zalane mieszkanie, dziecko miało złamaną rękę, zaliczyłem stłuczkę sprawca miał OC właśnie w PZU i zawsze, we wszystkich przypadkach nie było problemu z uzyskaniem odszkodowania. Na mojej budowie już 2 x bez problemów wypłacili odszkodowanie, fakt, że były to drobne sprawy... Nie wiem jak likwidują szkody inne towarzystwa, ale bazując na własnym doświadczeniu, dla 100 zł oszczędności na składce rocznie, nie będę ryzykował - tylko tyle chcę napisać bazując na własnym doświadczeniu ...