Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne okna / zalane mieszkanie

kapieminaglowe

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczy.

Od 2 miesięcy jestem właścicielem mieszkania w ocieplonym bloku na 3 piętrze. Właśnie przed chwilą miałem okazje przebywać w nowym mieszkaniu podczas burzy. Po kilku minutach deszczu z pod moich parapetów w kuchni i duzym pokoju zaczęła lecieć woda. Po kolejnych kilku minutach woda zaczęła mi też kapać na głowe z sufitu co jeszcze mocniej mnie zaniepokoiło.

1 zaczynając od wody pod parapetem. Zerknąłem na zewnątrz i parapet zewnętrzny mam zbudowany z płytek klinkierowych które zaczynają się ok 0,5cm od ramy okna między oknem a płytkami jest silikon który lekko odchodzi od ramy okna. Czy wymiana silikonu powinna w tym przypadku pomóc ? I całkowicie rozwiązać moje problemy ?

2. Mój drugi problem martwi mnie jeszcze bardziej ponieważ znad okna również zaczęła kapac woda. Poniżej znajduje się filmik który obrazuje jak sytuacja wygląda. Dziura widoczna na filmiku to efekt zdrapywania starego tynku z sufitu.(odpadł tynk i odsłoniła sie pianka montażowa , nie ma tam żadnej głębokiej dziury ani uszkodzeń pianki).

W tym przypadku również zajrzałem na zewnątrz i mam wrażenie, że między styropianem a płytą bloku sączy się woda. Na ramę okna od zewnątrz nachodzi styropian z ocieplenia.Więc nie mam możliwości sprawdzenia jak wygląda łączenie okno/mur od zewnątrz. Sąsiad z góry twierdzi,że u niego w mieszkaniu jest sucho, jednak nie zaprosił mnie do środka.

Ponieważ woda kapie przy dziurze ciężko stwierdzić czy woda leci przez sciane czy przez dach.

PONIZEJ FILM :

http://patrz.pl/filmy/cieknace-okno

Bardzo prosze o pomoc.

Od 2 miesięcy jestem właścicielem mieszkania w ocieplonym bloku na 3 piętrze.

Współczuję zakupu mieszkania z niespodzianką. Czy to jakieś starsze budownictwo, czy lokator sam robił remont i wymieniał okna i montował parapety, czy też parapety zostały założone przez firmę ocieplającą? Kto nim zarządza, bo może można to rozwiązać w ramach jakiejś gwarancji ?

Parapety powinny być wsunięte pod okno i powinny posiadać widoczny spadek, proponuję sprawdzić spadek. Jeżeli parapety są odsunięte od ramy okna, to trzeba je zdjąć i zamontować poprawnie.

W drugim przypadku możliwe, że nieszczelność jest faktycznie wyżej i woda sączy się pomiędzy styropianem a ścianą. Będzie namakała ściana, wilgoć w domu, odpadnie ocieplenie. Deszcz raczej nie pada na górną część okna, dlatego tym bardziej trzeba to zgłosić zarządcy.

Blok był budowany w latach 80tych. Ocieplany był myśle ze ok 7 lat temu. Blok pomalowany jest na biało i cały jest w czarnych zaciekach po wodzie. Parapet zewnętrzny musiał być zakładany przez firmę ocieplającą ponieważ wszystkie parapety w bloku są jednakowe. I tak samo zamontowane. ( z tym ze niektórzy zamiast silikonu mają jakaś popękana zaprawę wygląda trochę jak kit porosniety mchem albo stara fuga strasznie grubo nałożona bo jest duża szpara. . Zapomniałem napisać, że w kuchni wymontowałem parapet wewnętrzny razem z silikonem ktorym był podklejony od dołu. Ale to chyba nie ma wpływu na przeciekanie wody pod oknem ? Ponieważ przy poprawnie zamontowanym parapecie zewnętrznym woda nie powinna się dostawać do mieszkania . Czy może się mylę ?