Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta Fundamentowa na szkle piankowym

Gość TwojPan

Recommended Posts

U mnie leży bezpośrednio na glinie. Pytanie padło do Austriaków (producenta szła) i zagwarantowali, że przy grubości 36 cm nic nie będzie się dziać po ściągnięciu tylko humusu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239058-nowe-mo%C5%BCe-nie-znaczy-gorsze_-p%C5%82yta-fundamentowa-na-szkle-piankowym-i-prefabrykat&p=6902966#post6902966

No właśnie jak to jest z tą wymianą gruntów wysadzinowych przy zastosowaniu szkła spienionego?

Wymieniać trzeba czy nie, jeśli nie to czemu?

Bardzo proszę o jakieś konkrety, czy producent jakoś uargumentował swoje stanowisko?

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak to jest z tym szkłem, podaje się że ma lambdę 0,07 - 0,08 , tylko czy to jest wartość dla materiału w stanie zagęszczonym czy sypkim ? Tzn . uziarnienie jest od 0 - 63 mm. Jeśli damy pod płytę i zagęścimy to się trochę pokruszy i między bryłkami będzie mniej pustych przestrzeni , czy wtedy lambda wzrośnie / spadnie ? Rozumiem, że lambda jest podawana dla materiału ale szkło spienione nie jest w jednym formacie tak jak np płyty xps. ale ma puste przestrzenie między bryłami , liczy się lambdę samego materiału czy z pustymi przestrzeniami ?
Geocell podaje zagęszczone 1,3 : 1,0 lambda 0,08 W/mK

No właśnie jak to jest z tą wymianą gruntów wysadzinowych przy zastosowaniu szkła spienionego?

Wymieniać trzeba czy nie, jeśli nie to czemu?

Bardzo proszę o jakieś konkrety, czy producent jakoś uargumentował swoje stanowisko?

Granulat to izolacja. Nie dopuszcza do obniżenia się temperatury pod spodem poniżej zera więc wysadzin nie będzie.

Granulat to izolacja. Nie dopuszcza do obniżenia się temperatury pod spodem poniżej zera więc wysadzin nie będzie.

Niezależnie od tego co będzie izolacją termiczną, pod płytą na "środku domu" zawsze będzie dodatnia temperatura, ale strefy brzegową mogą przemarzać i przy gruntach takich jak glina będzie je wtedy wysadzać, dlatego wymieniamy grunt do strefy przemarzania na coś przepuszczającego wodę czyli piasek albo tłuczeń. Dodatkowo stosujemy np. opaskę skośną z XPSa dookoła + drenaż i wtedy śpimy spokojnie - tak ja to rozumiem.

Tylko nie rozumiem, czemu już kilka razy w różnych miejscach na forum przeczytałem, że stosowanie szkła spienionego ma tę zaletę, że nie trzeba wymieniać gruntu przy gruntach wysadzinowych? Przecież 20 XPS to mniej więcej 40-50 cm (?) szkła piankowego, a strefa przemarzania jest średnio na 1m w Polsce.

Znalazłem nawet na stronie producenta Geocell informację:

http://www.geocell-schaumglas.eu/pl/produkty/szklo-piankowe-tluczen-kruszywo/montaz/instrukcja-montazu/

i tutaj czytamy:

Uwagi wstępne:

Zastosowanie tłucznia szkła piankowego GEOCELL jest możliwe jednie dla gruntów dobrze przepuszczających wodę. W przypadku gruntu nieprzepuszczalnego, na którym dochodzi do występowania zatorów wodnych należy przewidzieć drenaż zgodnie z normą DIN 4095.

W praktyce oznacza to, iż możliwa jest konieczność wymiany gruntu pod warstwą szkła piankowego do strefy przemarzania lub wykonanie alternatywnego zabezpieczenia przed wysadzinami. Za wybór odpowiedniego wariantu posadowienia odpowiedzialny jest konstruktor.

Czyli tak na prawdę wedle ich aktualnych wytycznych trzeba wymieniać np. glinę pod szkłem do głębokości przemarzania albo inaczej się zabezpieczać przed wysadzinami - domyślam się, że np. opaska z XPSa ma wystarczyć?

Albo po prostu sypać szkło z zapasem 1m dookoła budynku i to niejako będzie taką opaska przeciwwysadzinową zamiast opaski z XPS?

Edytowane przez mkt

Tak, sypie się szkło z zapasem jeden metr dookoła budynku i to działa jak opaska przeciwwysadzinowa.
Dokładnie. Moim zdaniem odwodnienie zawsze powinno się robić tym bardziej, że to niewiele kosztuje. No chyba, że ktoś ma piaski po jądro (Ziemi oczywiście) :). Granulat nie podciąga wody więc z odwodnieniem i dodatkowym pasem dookoła domu wystarczy za całą podbudowę. Wystarczy tylko zebrać humus.

szkło spienione zmienia się pod wpływem wody i to sporo.

Mogę prosić o rozwinięcie?

Domyślam się, że woda zmieni lambdę, ale jak bardzo i na jak długo?

Chyba, że chodzi jeszcze o jakieś inne parametry szkła?

Czy rozwiązaniem takiego okresowego zalewania opaski ze szkła nie byłoby przykrycie go od góry grubą folią budowlaną, oczywiście ze spadkiem od domu?

A gdyby położyć w jednym kawałku tę folię, którą daje się między szkło i beton z płyty fundamentowej i tak jak napisałem ze spadkiem począwszy od brzegów płyty?

prawie. Twardość jest porównywalna z węglem drzewnym z grila możesz je rozgnieść w dłoni bez wysiłku. Sprawdzałem jak było suche dopiero co przywiezione i rok pod płytą w podmokłym terenie
??? Nie wiem co za szkło sprawdzałeś ale to jakieś nieporozumienie. Granulat szkła bardzo przypomina szary pumeks. Nie ma mowy, by suchy czy mokry rozkruszyć w palcach. Pokryty lodem też zachowuje właściwości, bo nie nasiąka. Lód jest tylko na powierzchni. Weź pumeks, polej go wodą i rozgnieć. Zamroź i rozgnieć. To prawie taki sam materiał.

jak wygląda to wiem bo to robiłem, też sądziłem że to jest cudo , a to jest szmelc, na wiosnę będę na tej działce to odkopię kilka bryłek i film pokażę jak to wygląda.Chyba że jestem zbyt silny :) )
No ok. Wydajesz się sensownym facetem ale ja też miałem styczność z granulatem. Wiesz skąd ten granulat? Ja tego butem na betonie nie mogłem pokruszyć.

jak wygląda to wiem bo to robiłem, też sądziłem że to jest cudo , a to jest szmelc, na wiosnę będę na tej działce to odkopię kilka bryłek i film pokażę jak to wygląda.Chyba że jestem zbyt silny :) )

Gdzie kupiłeś szkło ? Jaki miało kolor ? Może to było to szare ?

• 10 months później...
Mozesz cos wiecej napisac? Masz gdzies ten filmik. Ja ciagle moge zmienic xps na szklo, ale niewiele praktycznych informacji jest na necie, wiec nie wiem czy warto.
Chyba drożej wyjdzie za to masz dom na czymś konkretnym, jeżeli ma to dla ciebie znaczenie. Granulat jest jak pumeks. Naturalny, czy sztuczny. Pumeks naturalny jest trochę twardszy ale taki "sztuczny" też miękki nie jest. XPS nie ma porównania.

Ze zgrubnego liczenia wyszlo mi jakies 5-6 tys wiecej - glownie to koszta transportu bo na zachodzie kupic sie tanio nie da (najblizej Poznan) i trzeba 5 tysi dac za transport.

Co mnie martwi to kwestia U. Jak oni to policzyli...

Wiadomo ze te grudki sa dosc grube i bedzie miedzy nimi duzo powietrza. Jakos nie wierze w te ich U=0.08....

Ma ktos jakies miarodajne dane ? Jakies "niezalezne" w miare testy czy obliczenia ?

5 tysi za suche i "bezmrowkowe" ;) fundamenty moge dac. Obawiam sie tylko tych wspolczynnikow. Grzac mam pradem czystym (kable w plycie), wiec jest to dla mnie wazne.

Witam

Mam takie przemyslenia odnosnie szkla pod plyta. Zaznaczam, ze material mi sie bardzo podoba i chcialbym go zastosowac (mniej mozna przy nim zepsuc niz przy styro), ale wydaje mi sie, ze w moim przypadku sie nie sprawdzi tak dobrze jak styropian.

Bede mial grzana plyte i juz zadnej izolacji na niej stad warstwa pod musi byc jaknajcieplejsza.

Poprzez to ze w szkle jest wiecej przestrzeni z powietrzem i w dodatku polaczone mimo zageszczenia to dojdzie tam do konwekcji i wiekszej wymiany (strat z plyty).

Wrzucilem taki rysuneczek, by wyjasnic.

Pozniej sprawdzilem na Pasivnidomy.cz i tam znalazlem rozklad izoterm w plycie na szkle, ktore raczej potwierdzaja moje przemyslenia.

Co o tym sadzicie?

ps jakies male te zdjecia - nie wiem jak wstawic wieksze (forum mi zmniejsza....)

szklo - styro.jpg

izotermy za Pasivnidomy.cz.jpg

Edytowane przez dpo